Det var lite som minnet om Whistling Straits og Ryder Cup på Vestfold Golfklubb mandag ettermiddag. De solfylte tv-bildene av eviggrønne greener og brølende tribuner i USA sto i sterk kontrast til golfen som ble spilt foran enslige foreldre i norsk høstregn.

Men synet av Viktor Hovland i europeiske farger har likevel varmet de norske golfjuniorene mellom helgens tre runder i årets Srixon Tour-finale.

Stor forandring

– Det er så kult å ha en nordmann med i Ryder Cup. Det betyr så mye. Viktor tråkker opp veien for oss alle, sier Rune Bøkeid der han står under paraplyen med frosne fingre rundt et glasstrofé, det synlige beviset til årets finalevinner i guttenes U19-klasse.

Det er bare seks år siden Viktor Hovland selv spilte på det øverste turneringsnivået for norske juniorer. Året var 2015. Oslo-gutten fikk med seg to turneringer. Han vant på Sola GK i mai, og ble nummer sju i sesongfinalen i Kragerø.

Sammenlagt holdt det til en 10. plass for Hovland på Order of Merit i 2015.

– Det er mye som har forandret seg på få år, fastslår Rune Bøkeid, og snakker ikke bare om Hovlands utrolige utvikling.

Ekeberg-guttens eventyr har også åpnet en helt ny verden for de norske juniorene.

– Tidligere var det bare en fjern drøm å få spille Ryder Cup. Du kunne si det, men egentlig var det ingen som trodde på det. Men det er annerledes nå. Når Viktor gjør det, er det plutselig mer realistisk for alle, poengterer Bøkeid.

Realismen blir ikke mindre når han hjemme i Oppegård GK trenes av Magnus Olsson, som i time etter time lærte bort de samme momentene til en ung Viktor Hovland.

– Magnus har fortalt meg mye om Viktor. Jeg har fått høre alt om hvordan han var og hvordan han trener. Jeg tar til meg alt jeg kan, forsikrer 19-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere vil nå langt

Mandag ledet han fra start til slutt på finaleturneringens sisterunde. Nærmest kom en annen ambisiøs junior, Michael Alexander Mjaaseth (Oslo GK), som presset Bøkeid helt opp på den siste greenen.

– Det var litt for mye rart på slutten der, men det holdt iallfall, sier en glad og lettet Bøkeid.

Oppegård-spilleren dro med seg den siste driven til venstre, la innspillet i bunkeren, og misset parputten fra tre meter.

– Men da Michael også misset sin putt, kunne jeg puste litt lettere. Det var digg det, innrømmer han.

Med en totalscore seks under par endte Bøkeid (68, 69, 73) ett slag foran Mjaaseth (74, 68, 69). På tredjeplass fulgte en annen Oppegård-spiller, Theodor Billington Takman, unggutten med slaglengder som Bryson DeChambeau.

I lederballen gikk også Oscar Bach, den lovende Oslo-gutten som i år var for ung til å spille Norgescup og fortsatt har flere år foran seg i U19-klassen. Og la oss ikke glemme Philip Linberg Bondestad (Drøbak GK), som ikke fikk det helt til å stemme på Vestfold GK, men likevel sto igjen med glassfatet som årets vinner av Order of Merit.

Det er flere som ønsker å gå hele veien i norsk juniorgolf nå. Unge talenter som tør å tenke stort, som tror på seg selv og drømmene.

– Jeg har lyst å bli best i verden, vinne majors, spille Ryder Cup og alt det der. Jeg sikter mot det, og skal iallfall prøve, sier Rune Bøkeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Også jentene kommer

De samme høye ambisjonene finnes også blant jentene. Og selv om startfeltet er tynnere og konkurransen mer sprikende der, er det Viktor som inspirerer.

– Det var veldig gøy å se Viktor i Ryder Cup. Han viser oss nordmenn at det mulig å bli gode i golf og nå verdenstoppen, på samme måte som Tutta gjorde tidligere. Vi trengte Viktor nå. Det gir oss trua på at vi også kan klare det, at det faktisk er mulig, sier Celine Brovold Sanne.

På sin egen hjemmebane vant Vestfold-jenta U19-klassen i helgens finaleturnering. Etter åpningsrunder på 72 og 73 slag, imponerte hun i plaskregnet med 69 slag på sisterunden.

Det holdt til seier, ett slag foran Fana-spilleren Silje Torvund Ohma (73, 72, 70), med Henriette Stranda (Oppegård GK) på tredjeplass.

Mia Sandtorv Lussand vant Order of Merit etter suverene prestasjoner tidligere i sesongen. Og neste høst flytter hun til USA. Om kort tid signerer hun for University of South Carolina.

– Jeg fikk det ikke helt til i helgen, kan du si. Men sesongen som helhet er jeg fornøyd med, sier Fana-jenta.

– Det er ikke én ting som er blitt bedre. Jeg er blitt litt bedre på alt, og kjenner at jeg kan gjøre flere birdier enn før, og er mer stabil. I tillegg er jeg blitt bedre kjent med meg selv i ulike situasjoner. Det er annerledes å spille i utlandet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere til USA

I november får hun mer erfaring på nettopp det. Sammen med Mats Ege, Julie Boysen Hillestad og Bård B. Skogen skal Mia Sandtorv Lussand forsvare Norges ære i det amerikanske amatørmesterskapet The Spirit International.

USA er også planen for Rune Bøkeid og et stadig høyere antall norske juniorgolfere i kjølvannet av Viktor Hovland.

– Jeg skal ta et friår, så blir det mest sannsynlig college etter det. Jeg hadde en del tilbud i år, men takket nei på grunn av pandemien. Men det virker som den rette veien, sier Oppegård-spilleren og trekker fram sine viktigste kriterier i college-valget.

– Gode treningsfasiliteter, et bra lag og et fordelaktig klima, sier han.

– Hva tenker du er styrkene i spillet ditt, hva skal ta deg til toppen?

Svaret til den unge Oppegård-gutten er allerede en vellykket norsk oppskrift på PGA-touren.

– Jeg er solid fra tee, slår langt og rett. Jeg holder meg unna de største problemene.

NB! Det er gror også bak de eldste juniorene. I omspill vant Pia Eide (Stavanger GK) jentenes U15-klasse i Srixon Tour-finalen på Vestfold GK. Dermed vant hun også Order of Merit. I guttenes U15-klasse sikret Emil Børrestuen Herstad (Losby GK) turneringsseieren foran Order of Merit-vinner Daniel Werner Nilsson.

Resultater fra Srixon Tour-finalen

Order of Merit | Jenter U15

Order of Merit | Jenter U19

Order of Merit | Gutter U15

Order of Merit | Gutter U19