Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) har slitt med å få ut potensialet sitt etter at han kvalifiserte seg til Challenge Tour for et halvannet år siden. Etter en knallsesong på Nordic League i 2015 måtte han ta til takke med en 93.-plass på rankingen, og i år har det gått enda tyngre. Han ligger helt nede på 183.-plass på pengelisten.

Torsdag kom endeligoppturen han har ventet på i åpningsrunden av Challenge de Espana på Izki Golf i hjertet av Baskerland.

Med sin første bogeyfrie runde for året, bestående av seks birdies og resten par, ligger han helt oppe på delt andreplass, to slag bak lederen Kalle Samooja fra Finland.

– Det var på tide! sier Krogh på telefon til Norsk Golf og ler.

– Dagen var stabil fra start til slutt. Jeg gjorde egentlig ingen feil i det hele tatt. Det var 18 gode hull. Jeg var aldri i problemer på utslagene, og innspillene mot green var langt bedre enn de har vært tidligere, forteller han.

Krogh hadde tre topp-10-plasseringer på Challenge Tour i fjor, men har i år bare en 33.-plass som bestenotering. Han medgir at han kom til et punkt hvor han har tvilt mye på seg selv.

Det har han nå tatt tak i.

– Jeg forsøker å jobbe med mentaliteten min. Jeg har prøvd å komme til bunns i hva som ikke har vært godt nok, og hatt en del samtaler med Arne (mentaltrener Arne Jørstad Riise journ.anm.) om at jeg må ta enda mer ansvar for min egen utvikling. Når jeg bestemmer meg for noe, er det viktig at jeg har hundre prosent troa på det og går helt inn for det. 

– Hva er forskjellen på spillet ditt nå og da du kvalifserte deg til Challenge Tour fra Nordic League i 2015?

– Det er en kombinasjon av flere ting. Jeg har åpenbart ikke spilt like bra, og det blir ekstra tydelig når man kommer opp et nivå. På Nordic League har man råd til å ha en litt dårlig dag og likevel hevde seg. På Challenge Tour er det bredere felt, du faller mye mer tilbake med en svak runde, banene er satt opp litt vanskeligere. Det har heller ikke gjort det noe enklere at jeg har hatt veldig svake starter på sesongene både i fjor og i år. Det gjør at hele sesongen blir en kamp i motbakke, og man begynner å stresse og tvile på seg selv.

Nå er han bare glad for å se navnet sitt nærme toppen av et leaderboard igjen.

– Jeg skal ut og kose meg i morgen! Målet er å ta det rolig, konsentrere meg om arbeidsoppgavene mine, holde meg til spillestrategien som jeg hadde i dag, og forhåpentligvis kan det bli enda noen flere birdies, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jarand Ekeland Arnøy fortsetter å imponere i sin debutsesong på Challenge Tour. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Krogh har selskap høyt oppe på leaderboardet av Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) og Christian Aronsen (Miklagard Golf). Arnøy brukte nylig opp sitt siste wild-card for sesongen i Irland – som han utnyttet til det fulle. Der klinket han til med en andreplass, hans beste plassering i karrieren, noe som sikrer ham Challenge Tour-spill i 2018.

Plasseringen sikret ham også en turnering i denne ukens startfelt, og utgangspunktet i Spania er det samme som det var i Irland: Han må ende topp-10 for å få lov til å spille neste uke igjen.

Arnøy klinket til med en åpningsrunde på fem under par og deler fjerdeplassen sammen med syv andre spillere. Bergenseren er per nå bare sikret en begrenset kategori på Challenge Tour neste år, men enda noen tusen euro i premiepenger vil langt på vei sikre ham en full kategori på touren i 2018.

Miklagard-veteran Christian Aronsen følger ytterligere to slag bak Arnøy på en fin 19.-plass, takket være en imponerende snuoperasjon. Han var tre over par allerede etter seks hull, men slo knallsterkt tilbake med å gå de resterende hullene på seks under par.

Aronsen bruker i likhet med Arnøy sitt siste wild-card for sesongen i Spania. Etter en tung sesong på Nordic League er ukens turnering en av hans aller siste muligheter til å sikre Challenge Tour-kortet neste år. Han ligger for øyeblikket på 137.-plass på Challenge Tours pengeliste, drøye 14 000 euro bak den viktige topp-80-plasseringen. Det tilsvarer en pallplassering på søndag.

Leaderboard Challenge de Espana