Én runde gjenstår av NM, og fra å ha startet dagen to slag bak toppen av leaderboardet leder Dorthea Forbrigd (-2, Oslo GK) – feltets høyest rangerte amatørspiller –  nå med en like stor luke.

Og hun har ennå til gode å vise frem sin beste golf.

– Jeg føler egentlig at jeg fortsatt ikke får frem mitt beste. Det var litt bedre i dag, men jeg har mye å gå på, sa Forbrigd til Norsk Golf etter å ha gått på 69 slag lørdag, en runde som inkluderte fire birdies på de siste ni hullene.

Målet er å gjøre mer av det samme i morgen.

– For å være ærlig tenker jeg ikke så mye på kongepokalen. Jeg skal bare fortsette å holde meg til spilleplanen min, og fokuserer på de tingene jeg ønsker å gjøre bedre.

Søndag skal Forbrigd ut i lederball med Maiken Bing Paulsen (E, Drammen GK) og Sandra Nordaas (+1, Drøbak GK), men det er spillerne i gruppen bak som vakte mest oppsikt på Losby lørdag.

(Artikkelen fortsetter under)

Dorthea Forbrigd leder NM med to slag. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

15 år gamle Silje Torvund Ohma deler 5.-plassen på +3 etter å ha gjort et spektakulært hole-in-one på hull 10, og har mulighet til å bli tidenes nest yngste NM-vinner for damer søndag.

Sammen med henne på tredjeplass ligger Madelene Stavnar (Vestfold GK), som var strålende fornøyd etter å ha gått på 66 slag lørdag og gått fra +9 til +3 sammenlagt.

– Dette var uten tvil det beste jeg har spilt i år. Det begynner å bli en stund siden jeg gikk seks under par. Det var veldig, veldig deilig! Jeg har spilt greit de andre rundene også, men har hatt noen hull som har ødelagt veldig. I dag var det skikkelig stabilt og bra.

Runden var enda et lite skritt i riktig retning for 18-åringen som fortsatt leter etter spillet som gjorde henne til tidenes yngste europatour-spiller for snart tre år siden.

I desember 2016 kvalifiserte Madelene Stavnar seg på sensasjonelt vis til Ladies European Tour like før hun fylte 16 år – bare halvveis inne i sitt første år på videregående skole – og hele tre år yngre enn det Suzann Pettersen var, da hun debuterte på touren.

Året etter måtte Stavnar gjennom q-school igjen for å beholde «kortet», og for andre gang på rad imponerte hun med å komme seg gjennom nåløyet for å beholde plassen på øverste nivå i Europa.

Men i 2018 sa det plutselig helt stopp.

Hun misset cuten i alle de syv turneringene hun spilte, og med en snittscore på nesten 79 slag var hun milevis unna det samme spillet som sikret henne europatour-plassen i utgangspunktet.

Jeg føler meg som en helt annen person enn jeg var for et år siden,

Madelene Stavnar

Denne sesongen har Stavnar tatt et steg tilbake og gjort store endringer i satsingen sin, og hun har fullført videregående skole på Wang.

Nå har hun sakte, men sikkert begynt å høste fruktene av arbeidet.

– Jeg har skiftet ut hele støtteapparatet mitt, vi har endret på teknikken min, måten jeg trener på, både golfmessig, fysisk og mentalt, og jeg føler at det fungerer veldig bra. Jeg føler meg som en helt annen person enn jeg var for et år siden, forklarer Stavnar til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Madelene Stavnar leverte sin beste turneringsrunde siden 2016 på Losby lørdag. Her gratuleres hun på hull 18 av Team Norway-lagvenninnen Mariell Bruun. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

I mai klinket hun til med en oppløftende tredjeplass på Swedish Golf Tour, etter en avslutningsrunde på fem under par.

Siden da har spillet vært litt opp og ned, men lørdag viste hun igjen hva som bor i henne under tredjerunden av NM på Losby.

Kjemper om kongepokal

Med en tidlig starttid kom Stavnar stormende ut av portene med fem birdies på de første ni hullene. Hun fulgte opp med to birdies til på hull 12 og 14, før birdiefesten fikk en real kalddusj med dobbelbogey på hull 15.

Hun er nå syv over par på dette hullet denne uken, men ristet av seg skuffelsen med å gjøre dagens åttende birdie på hull 17.

Etter å ha hullet ut for par på hull 18, kunne hun signere for en runde på seks under par, ukens laveste score på Losby blant damene, og et tigersprang oppover leaderboardet til en foreløpig fjerdeplass – 14 plasser over der hun startet dagen – og fem slag bak lederen Dorthea Forbrigd.

Stavnar sier innstillingen hennes da hun pegget opp på første tee tidlig lørdag morgen, var den samme som den har vært tidligere i uken, og resten av sesongen for øvrig:

Hun skulle ikke tenke for mye på score, men heller fokusere på arbeidsoppgavene hun har satt seg selv, på veien til å finne tilbake til godfølelsen på golfbanen igjen.

(Artikkelen fortsetter under)

En rask titt på scorekortene til Madelene Stavnar viser hvor det utvilsomt er mest rom for forbedring. Hadde det ikke vært for hull 15, hadde hun ledet NM med to slag akkurat nå. (Skjermdump: Golfbox)

Det kommer også til å bli målet hennes på søndag, selv om det da er en kongepokal som står på spill. Er det noe Stavnar sier hun har lært fra det tunge fjoråret, er det nemlig ikke å legge unødvendig mye press på seg selv.

– For et år siden kjente jeg nesten ikke igjen meg selv. Jeg ble pinglete og redd for å slå ulike slag. I år har jeg vært mye mer selvsikker.

– Jeg tror usikkerheten min kanskje kan ha vært et resultat av at jeg kom ut på europatouren så fort. Jeg oppjusterte forventningene til meg selv veldig, sier Stavnar, og trekker frem debutsesongen som proff i 2017 som eksempel:

Når jeg ser tilbake på 2018-sesongen om noen år, tror jeg at jeg vil si at den bare har gjort meg sterkere og bedre som golfspiller.

Madelene Stavnar

– Egentlig var det en bra første sesong når jeg ser tilbake på det nå, men fordi jeg la så mye press på meg selv, var jeg ikke fornøyd selv. Jeg tror det var det som førte til nedgangen min, men jeg lærte sykt mye det året, smiler 18-åringen idet hun tar et stort jafs av den velfortjente kroneisen hun unnet seg etter å ha fylt ut scorekortet sitt.

Stavnar sier det har vært viktig for henne å minne seg selv på at hun fortsatt bare er 18 år gammel.

– Når jeg ser tilbake på 2018-sesongen om noen år, tror jeg at jeg vil si at den bare har gjort meg sterkere og bedre som golfspiller.

Etter NM planlegger Stavnar å spille resten av sesongen på Swedish Golf Tour og LET Access Series, som er nivå 2 i Europa. 14. august tar hun også turen til USA hvor hun skal begi seg ut på førstesteget av LPGA Tour-kvalifiseringen.

Hvordan hun gjør det der, tar hun imidlertid med knusende ro.

– Jeg reiser ditt først og fremst for å lære, se hva nivået er, og hva som kreves på banene de spiller. Jeg har ikke satt meg noe resultatmål ut sesongen. Jeg vil bare fortsette prosessen med å utvikle meg, én dag om gangen.

Slik ser toppen av leaderboardet ut før siste dag av NM på Losby. 

Leaderboard NM damer