– Man må ha nervene under kontroll på et sånn slag. Det er ikke veldig langt, men det er jo presisjon som gjelder, sier Jens Håkon Middborg Bendiksen (19) til Norsk Golf, om det spesielle spilleformatet.

Nittenåringen er én av 72 spillere – naturlig nok – som spiller om norgesmesterskapet i matchplay på Drammen golfklubb, over tre dager, denne helgen.

Man må ha nerver under kontroll på ett sånn slag

Gruppespill

På de to første dagene spilles gruppespill med seks spillere i hver gruppe. De to beste her går videre til mandagens finalespill.

– Vi starter med å spille fem ni hulls matcher. Hvis vi ligger likt etter ni hull, ender det med en shootout. Du kan vel si at det er som en straffesparkkonkurranse i fotball, men forskjellen er at vi slår bare ett slag. Den som er nærmest vinner (og får tre poeng), sier Bendiksen.

(saken fortsetter under bildet)

Det er Drammen golfklubb som arrangerer NM i matchplay denne helgen. Foto: Facebook/Garmin Norgescup

Denne måten å avgjøre uavgjortkamper på bidrar til ekstra spenning og nerve til en allerede spennende konkurranseform. Og spillerne virker å like det.

– Det er kult at golfforbundet setter opp en sånn måte å avslutte matcher på. Du får litt nerver av å stå der foran alle, og vet at du må slå ballen bra for å vinne matchen. Du må prestere på akkurat dét slaget.

Shoot-out

Hvis en kamp står likt etter ni hull, forflytter spillerne seg til driving rangen for å gjøre opp om matchen.

Det er kult at golfforbundet arranger en sånn måte å avslutte matcher på

– Vi slår fra en gresstee ved siden av rangen, mot treningsgreenen. Dit var det 72 meter – over en bunker. Jeg har ikke trent på akkurat det slaget, men jeg har trent mye wedger og det er en lengde som jeg føler meg veldig komfortabel med.

Nittenåringen ligger på delt 2. plass i pulje 5 før søndagens to siste matcher.

– Jeg må nok vinne begge matchene for å komme meg til A-sluttspillet. Målet er å vinne til slutt! sier Bendiksen, som flytter til Miami for å gå på college etter sommerferien.

Shoot-out blir tatt med inn i sluttspillet også, men finale- og bronsefinale blir ikke avgjort på denne måten, men med vanlig ett og ett hulls omspill.

«Armageddon-golf»

Måten å avgjøre en uavgjortstilling på er ikke helt ulik den mest ekstreme varianten kjent fra sjakk-partier, med ekstremt lite tid tilgjengelig. Det kan også sammenlignes med straffesparkkonkurranse i fotball.

(saken fortsetter under bildet)

Cornelia Karlsson liker shoot-out, i hvert fall når hun vinner. Foto: Privat

– Hvis det er likt etter ni hull, så avgjøres matchen med en shootout. Den som er closest to the pin vinner, sier Cornelia Karlsson (15).

Karlsson havnet to ganger i shoot-out på første dag. Om hun liker konseptet? Det har hun en pragmatisk holdning til.

Det er kult hvis man vinner, men kjedelig når man taper

– Shoot-out er en effektiv måte å avgjøre matchene på, isteden for omspill. Det er kult hvis man vinner, men kjedelig når man taper.

Karlsson vant to og tapte én match på første dag. Hun deler dermed førsteplassen i pulje 2 med tre andre jenter.

NM matchplay

De 24 jentene er fordelt på fire puljer, mens de 48 herrene er fordelt utover åtte puljer. Hvem som settes opp i hvilken pulje ble avgjort etter loddtrekning, etter at spillerne først ble seedet.

Alle matcher spilles á ni runder med vanlig golf. Den som vinner flest hull, vinner matchen. I gruppespillet får vinneren tre poeng for hver seier, samt 3-0 i «målforskjell». De to beste går videre til A-sluttspillet, som spilles mandag. De to beste går til B-sluttspill. De to siste i hver pulje er ute av mesterskapet.

Leaderboard NM i matchplay