Les også: NM for damer: Karoline Lund innfridde forventningene –ble norgesmester etter snuoperasjon

Avslutningsrunden av årets norgesmesterskap på Atlungstad så lenge ut til å bli en ren duell mellom Kenneth André Johansson (Østmarka GK) og Lars Mjeldheim Sandvoll (Fana GK). Bakfra kom imidlertid unggutten Mikkel Antonsen i en forrykende fart.

Med et avslutningsrykk som selv Petter Northug hadde vært stolt av, kan 15-åringen nå kalle seg norgesmester.

– Det er helt fantastisk. Alt satt i dag. Jeg har ikke ord, sa unggutten til Norsk Golf, kort tid etter at han hadde tatt igjen en luke på åtte slag til toppen av leaderboardet og seieren var et faktum. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karoline Lund og Mikkel Antonsen med bevisene på at de er norgesmestere. (Foto: Fredrik Hagen)

Birdie-maskin

Kenneth André Johansson ledet turneringen med fire slag over Lars Sandvoll før siste runde, men hans forsprang i toppen forduftet da han gikk de tre første hullene på tre over par. Dermed åpnet det seg også muligheter for spillerne lenger ned på leaderboardet, noe Mikkel Antonsen utnyttet til det fulle.

Antonsen kom raskt ut av portene søndag med birdie allerede på åpningshullet. Etter syv par på rad i kraftig regnvær tråkket han for alvor på gassen da det begynte å klarne opp: Med tre birdies på rad fra hull 9 til 12, samtidig som lederballen ikke klarte å distansere seg selv fra resten av feltet, øynet han plutselig et håp om seier.

Dette var avgjørelsens øyeblikk på Atlungstad. Mikkel Antonsen rullet kontant i sin birdieputt på hull 18 fra fire meter. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Antonsen fulgte opp med dagens femte birdie på hull 16, og da han gjorde enda en birdie på det spektakulære 17. hullet ved Mjøsa, fikk han beskjed om at han var i delt ledelse.

– Frem til da visste jeg ikke helt hvordan jeg lå an. Jeg følte at jeg måtte gjøre en birdie på det siste hullet for å lede med ett slag og sette press på de bak, sier Antonsen til Norsk Golf.

Som sagt så gjort.

Kun slått av Tutta

Antonsen var ikke helt fornøyd med innspillet fra 90 meter på hull 18, som la seg fire meter til høyre for hullet. Putten var imidlertid sikker som banken, og Antonsen knyttet neven i det han så ballen forsvinne ned i koppen – til stor jubel fra publikummet som hadde samlet seg rundt green. 

Etter å ha fylt ut scorekortet for 65 slag, en tangering av banerekorden satt Kenneth André Johansson på fredag, ventet noen nervøse minutter for Antonsen, som fulgte spent med på lederballen på hull 18.

Der måtte Lars Sandvoll senke en langputt for birdie, men da den rullet forbi, var Antonsens seier et faktum.

Spillet har vært veldig bra, men selv om jeg visste at jeg var i god form, kan jeg ikke si at jeg så dette komme

Mikkel Antonsen

Dermed ble drømmeuken komplett for 15-åringen, som for en uke siden vant bronse i U16-EM på Oslo GK, etter å ha åpnet med turneringsrekord på Bogstad på 63 slag.

Nå er han tidenes første 15-åring som vinner NM for herrer og den nest yngste NM-vinneren noensinne, kun fire måneder eldre enn hva Suzann Pettersen var da hun vant NM i 1996. Antonsen fyller 16 år i desember.

– Det er gøy å være den yngste NM-vinneren. Det er en fin bekreftelse på at jeg er i rute, sier han til Norsk Golf.

Antonsen vant forøvrig også NM i fjor – da i U15-klasse i junior-NM.

Han innrømmer at han har overgått sine egne forventninger den siste uken.

– Spillet har vært veldig bra, men selv om jeg visste at jeg var i god form, kan jeg ikke si at jeg så dette komme. Det føles herlig å kunne utnytte den gode formen.

– Følte du at du hadde noen som helst mulighet til å vinne da du startet runden åtte slag bak?

– Jeg tenkte ikke så mye på lederballen. Jeg vet at det kan skje mye i en lederball når nervene kommer, så jeg fokuserte bare på mitt eget spill og prøvde å ta ett slag om gangen.

Antonsen er nå den tredje tenåringen fra Drøbak GK som har vunnet NM for herrer. Henrik Bjørnstad var 17 år gammel da han vant NM i 1996, mens Viktor Hovland var 16 år gammel da han vant for tre år siden. Antonsen har bodd de fem siste årene i Spania, og har dermed bare konkurrert i Norge i sommer-månedene. Nå flytter han til Fredrikstad hvor han begynner på Wang Toppidrettsgymnas til høsten.

Andreplassen i NM ble til slutt delt av Lars Mjeldheim Sandvoll og Ruben Pettersen (Stavanger GK). Sistnevnte var også med i søndagens lederball. Siddisen avsluttet med en imponerende 66-runde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ruben Pettersen og Lars Mjeldheim Sandvoll delte andreplassen. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Atlungstad Golf høstet mange lovord både under og etter turneringen for et prikkfritt gjennomført arrangement – også da værgudene satte seg på bakbeina søndag formiddag. Det skal deres store frivillighetsstab ha en stor del av æren for. Da turneringslederen opprettet påmeldingen for frivillige i Golfbox før turneringen, måtte den stenges etter to døgn på grunn av overbooking!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Staben på Atlungstad høstet applaus for et bunnsolid arrangement. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Ukens norgesmesterskap var den femte av totalt syv turneringer i årets Garmin Norgescup. Neste turnering spilles på Hauger GK i midten av september.

Topp-10 NM herrer

1. Mikkel Antonsen (Drøbak GK) -12

T2. Ruben Pettersen (Stavanger GK) -11

T2. Lars Mjeldheim Sandvoll (Fana GK) -11

4. Kenneth André Johansson (Østmarka GK) – 9

5. Sebastian Eidsæther Syr (Losby GK) -6

6. Magnus Pedersen (Moss & Rygge GK) -5

7. Erik Røssland Kløvstad (Miklagard Golf) -3

T8. Markus Braadlie (Miklagard Golf) -1

T8. Mats Heien (Kjekstad GK) -2

T8. Bård Skogen (Haugaland GK) -2

Resultater