For en debutsesong på PGA-touren det har vært for Viktor Hovland.

I sin første fulle sesong i verdens golfelite har 22-åringen fra Ekeberg tatt norgeshistoriens første PGA Tour-seier, klart cuten i hele 17 av 19 turneringer, klatret til 31.-plass på verdensrankingen, bokført åtte topp-20-plasseringer, og kvalifisert seg til sesongfinalen i FedEx Cup, Tour Championship, der kun de 30 beste spillerne gjennom sesongen kom med.

Med en avslutningsrunde på par mandag, hans svakeste runde for uken, klatret Hovland én plass til delt 20.-plass, fire under par for turneringen. Det var seks plasser over utgangspunktet hans før turneringen startet og gjør Hovland 495 000 dollar rikere.

Dermed har han spilt inn 2 477 275 dollar denne sesongen, drøye 22 millioner kroner. Så mye har en norsk golfspiller aldri tjent på én sesong før.

Måten Hovland avsluttet Tour Championship på, ble symbolsk for hvordan store deler av uken hadde vært. Hovland har nemlig gjort det til å vane å spille bunnsolid golf fra tee-til-green, mens på og rundt greenene har han vært blant de svakeste på touren.

Denne uken var han feltets nest beste på innspillene, nummer 4 av 30 på tee-til-green-statistikken, men nest dårligst av alle med putteren i hånda. I løpet av uken tapte han hele seks slag til feltet på greenene.

På ukens siste hull hadde han mulighet til å gjøre birdie fra to og en halv meter, men treputtet i stedet for en bitter bogey – en treputt som kostet ham omtrent 400 000 kroner.

Før bogeyen på hull 18 hadde Hovland spilt stabilt med to birdies, kun én bogey og 14 par, der han forspilte syv gode birdiemuligheter.

Dermed er det liten tvil om hvor han har størst forbedringspotensial, men det blir ikke mye tid til trening før den nye sesongen braker løs igjen. Allerede 17. september skal Hovland i aksjon i den utsatte majorturneringen U.S. Open på Winged Foot i New York.

I tillegg til Hovlands resultat i Tour Championship var det en annen ting det var spennende å følge med på, på East Lake denne uken. Hovland har vært aktuell til den prestisjetunge utmerkelsen «rookie of the year» – årets nykommer på PGA-touren – i konkurranse med amerikaneren Scottie Scheffler.

Selv om Hovland i motsetning til Scheffler har vunnet en turnering denne sesongen, har Scheffler levert flere toppresultater, og etter at han endte på femteplass i Tour Championship, er det nå stor sannsynlighet for at det er amerikaneren som stikker av gårde med utmerkelsen.

Dustin Johnson vant FedEx Cup sammenlagt med -21 totalt, tre slag foran Justin Thomas og Xander Schauffele. Dermed stakk han av gårde med bonuspotten på svimlende 15 millioner dollar, nesten 133 millioner kroner. Dette var Johnsons første FedEx Cup-seier.

Les også: Verdens beste golfspiller vant FedEx Cup

Resultater