Så å si hver eneste gang Viktor Hovland (Miklagard Golf) har pegget opp i turneringer denne sesongen, har han bekreftet at han utvilsomt tilhører den ypperste verdenseliten blant amatører.

Det bekreftet han igjen denne uken i collegeturneringen Royal Oaks Intercollegiate på Maridoe Golf Club i Dallas.

Med runder på 69, 68 og 69 slag endte Oklahoma State-spilleren fire under par sammenlagt. Det ga delt seier med lagkamerat Matthew Wolff og Clay Feagler (Pepperdine). Hovlands Oklahoma State University kunne også juble over en knusende overlegen seier i lagkonkurransen: Med -13 sammenlagt var de hele 32 slag (!) bedre enn sine nærmeste utfordrere.

Oklahoma State vant med 32 slag.

Dette var Hovlands andre collegeseier og hans tredje seier totalt denne sesongen. Da Norsk Golf pratet med ham etter runden, var han likevel ikke helt fornøyd. Hovland ledet nemlig turneringen med to slag med to hull igjen å spille.

– Spillet har for det meste vært solid, med unntak av et par svinger på mine siste hull. Det var kult med delt seier, men jeg føler at jeg skulle ha vunnet med en god del slag etter å ha slitt med en kald putter store deler av uka. Men det var uansett en god uke, sier Hovland.

Hovland startet avslutningsrunden fire slag bak lagkamerat Matthew Wolf, men klatret tidlig opp i ledelse alene da Wolff gjorde to dobbelbogeys på rad på de første ni hullene. Hovland gikk på sin side front-nine på én under par etter å ha gjort tre birdies og to bogeys, men økte luken på toppen av leaderboardet med to birdies på rad på hull 10 og 11.

Han åpnet imidlertid døren for motstanderne sine igjen da han gjorde dobbelbogey på det 14. hullet, men med dagens sjette birdie på hull 16 så det ut til at han skulle klare å kapre seieren alene. Wolff avsluttet på sin side med to birdies på de tre siste hullene, og da Hovland gjorde bogey på det vanskelige avslutningshullet, var det plutselig tre spillere som stod sammen på toppen av leaderboardet.

Selv om Hovland tok sin første seier siden den historiske U.S. Amateur-turneringen i august, var det Wolff som stjal overskriftene i USA etter seieren: Dette var nemlig hans tredje seier på rad, en tangering av Jonathan Moores skolerekord fra 2006.

(Resultater)

PGA Tour-debuterer i Mexico

Da Viktor Hovland vant U.S. Amateur på Pebble Beach, fulgte det med en rekke frynsegoder: I tillegg til garantert starttid i tre av neste års majorturneringer, får han spille syv «vanlige» PGA Tour-turneringer i tillegg – og han kan selv håndplukke hvilke turneringer han ønsker å spille, med unntak av noen av de aller største turneringene, blant annet WGC-turneringene og The Players.

Nylig røpet Hovland overfor Norsk Golf at han planla å debutere på PGA-touren allerede i høst, og nå bekrefter han endelig hva som blir hans første turneringer:

– Jeg drar til Mexico tidlig i november for å spille Mayakoba Golf Classic, og deretter videre til Australia uken etter for å spille Australian Open.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovlands seier i U.S. Amateur sikret ham et solid program på PGA-touren i 2018/2019-sesongen. (Foto: USGA)

Mayakoba Golf Classic spilles på El Camaleon GC i Mexico fra 8. til 11. november – en bane Hovland kjenner godt fra tidligere. I fjor var Rickie Fowler, Patrick Reed, Bryson DeChambeau, Zach Johnson og Gary Woodland de mest kjente navnene i feltet.

Australian Open på The Lakes Golf Club er en del av PGA Tour of Australasia og Asia-touren. Jason Day og Jordan Spieth var blant stjernene som kastet glans over turneringen i 2017.

Klatrer på rankingen

Viktor Hovland befinner seg på tiden på fjerdeplass på den offisielle verdensrankingen for amatører, kun slått av de tre amerikanerne Justin Suh, Braden Thornberry og Collin Morrikawa. Nå ligger han an til å klatre til topp-3 for første gang i karrieren – høyere enn noen annen nordmann har vært tidligere. Anders Kristiansen var også oppe på fjerdeplass i 2009.

Selv om Hovland skal spille en rekke PGA Tour-turneringer fremover, kommer han ikke til å bli proff før tidligst etter The Open Championship neste sommer. Han er nemlig avhengig av å beholde amatørstatusen for å få lov til å delta i turneringene han har fått invitasjon til.

Som amatør har han heller ikke mulighet til å spille seg til kategori på PGA-touren i de turneringene han spiller. Det eneste unntaket er hvis han vinner en turnering.

Neste collegeturnering for Hovlands Oklahoma State blir East Lake Cup fra 29. til 31. oktober. Turneringen spilles på East Lake Country Club i Atlanta – samme bane hvor Tiger Woods nylig vant PGA-tourens sesongfinale i FedEx Cup. Det blir for øvrig Oklahoma States siste collegeturneringen på denne siden av nyttår. Deres neste turnering etter det blir ikke før i starten av februar.