Med birdie på siste hull, avgjorde Viktor Hovland (23) golfthrilleren i Mexico. Seieren var Hovlands – og Norges – andre noen gang på PGA-touren.

– Jeg skalv på slutten der. Jeg trodde jeg hadde tapt det etter andreslaget på det sekstende hullet. Jeg gjorde en fantastisk par der, sier Hovland i seiersintervjuet.

Jeg føler ikke at jeg er så god i slike situasjoner

Dermed lå alt til rette for at Hovland kunne repetere vinneroppskriften fra februar; med birdie på siste hull. Som sagt, så gjort.

– Jeg måtte gjøre birdie på det 18. for å vinne, og den gikk i, men jeg føler ikke at jeg er så god i slike situasjoner, sier vinneren i overkant ydmkt.

Hovland bruke bare tre hull på å utligne forspranget som lederen, argentinske Emiliano Grillo hadde å gå på. Noen hull senere var nordmannen i sololedelse, med to slags forsprang.

– Jeg spilte veldig solid i starten, men jeg slo ikke ballen like bra på siste ni som de første ni hullene. Bogeyen på det tolvte satte meg litt tilbake, men jeg visste at jeg uansett var i god posisjon. Det har vært mange følelser i kroppen, men golfen min var steady i dag.

 

Golfthrilleren varte til hull 18. Der var Grillo byttet ut med amerikaneren Aaron Wise (24), som fulgte Hovland til døra, og sørget for spenning til siste slag.

Tidlig ledelse

Før finalerunden lå Hovland to slag bak Grillo. Den argentinske ledelsen varte i tre hull. Da hadde Hovland gjort to birdier mot Grillos to par.

Den delte ledelsen varte frem til hull 6.

For da Hovland gjorde nok en birdie mot Grillos bogey, var ledelsen norsk alene, med to slag. Etter å ha «prikket» flagg etter flagg på åpningshullene, så 23-åringen seg aldri tilbake.

Mens Grillo spilte seg ut av seierskampen, tok Aaron Wise (USA) opp hansken etter argentineren.

 

Kommentatornerver

Etter det tidlige birdiekjøret, slik Hovland har gjort hele uka på første ni, måtte Hovland skjerpe seg maksimalt for å redde to utfordrende par, den siste på hull ni. Dermed var 25 hull på rad uten bogey et faktum.

– Han må slutte med det der for at vi skal unngå hjerteproblemer. Det lageret med valium jeg hadde, er spist opp for lengst, sier Eurosport-kommentator Per Haugsrud nervøst.

– Jeg orker ikke alt for mange av de der, supplerer Norges pioner på PGA-touren, Henrik Bjørnstad, nesten femten år siden han som første nordmann debuterte på den amerikanske golftouren.

Etter tre hull hadde Hovland hentet inn ledelsen. Siden så han seg aldri tilbake. Seieren i Mexico er han andre på PGA-touren. (Foto: Getty Images)

Jevnt

Med ni hull igjen å spille, var Hovlands ledelse stadig to slag ned til Grillo samt amerikanerne Tom Hoge og nevnte Wise. Da Hovland slo ut på det tiende var det med visshet om at det var de mer krevende siste ni hullene som har voldet problemer hele uka, med unntak av lørdag.

Ukestatistikken sa nemlig sitt: -17 på første ni, og -1 på siste ni.

Da verken utslag, innspill eller chip, satt på det tolvte, forsvant ledelsen , og ga de mange utfordrerne, som Tony Finau, Billy Horschel og fjorårsvinner Brendan Todd, blod på tann.

Den første bogeyen på 28 hull var et faktum. Samtidig utlignet Wise og Adam Long (USA) ledelsen.

– Det er så spennende det her. Det er en million spillere innenfor et slag eller to nå. Skulle han vinne nå blir det meksikansk mat og drikke til alle måltider neste uke, sier Haugsrud og fikk Bjørnstad med på «dealen».

Hatten av for Viktor Hovland. (Foto: Getty images)

«Historiens viktigste eagleputt»

Men igjen viste Hovland enorm mental styrke, og lot seg ikke rokke verken av bogey, statistikk på siste ni, jaktende nord- og søramerikanske ulver, tidligere vinnere eller sultne kommentatorer.

På det trettende hullet, som normalt skal være minst birdie, skled utslaget av og landet i roughen, noe som var typisk for dagen. Innspillet fra roughen var derimot så perfekt det kunne bli, og landet mykt på greenen en kort putt fra flagget.

Hvilket slag han slår. Han får en sånn fin flyerduppbue på den

– Hvilket slag han slår. Han får en sånn fin flyerduppbue på den, sier Bjørnstad.

– Den viktigste eagleputten noen gang, ikke bare i norsk golfhistorie, sier Haugsrud.

Hovland misset, og måtte ta til takke med birdie. Dermed fortsatt delt ledelse med Wise.

Wise vs Hovland

To hull foran Hovland, dro Aaron Wise i birdie etter birdie. Dermed var det amerikaneren som satte standarden som Hovland måtte følge. Hovland lot seg ikke bry nevneverdig, og rullet i en lang birdieputt via hullkanten på det trettende.

For norske øyne virket ballen å vippe på hullkanten i timesvis, selv om det sannsynligvis kun var snakk om tusendeler. Det viktigste var uansett at marginene endelig var på Hovlands side, og birdie nummer to på rad.

Med fire hull igjen å spille utlignet Hovland amerikanerens ledelse for andre gang, med to slags ledelse på det øvrige feltet.

På det sekstende slo Hovland det lange innspillet for langt til høyre, og havnet i en greenbunker for første gang hele uka. Heldigvis hadde wedgen akklimatisert seg til meksikansk strandliv, og la grunnlaget for ukas første sandsave.

– Dagens viktigste putt. Det er et så vilt par. Han er lett i steget og er så til de grader med, sier en imponert Bjørnstad.

Hovland – og Norges – andre seier på PGA-touren er et faktum. (Foto: Getty images)

Thriller

Samtidig som Hovland slo seg inn på greenen på det syttende, studerte Wise puttelinja på det attende. Wise misset birdieputten, akkurat slik han hadde gjort på hullet før.

– Nå har Hovland «to putter» for å vinne, for å strekke det langt, sier Bjørnstad.

Med det mente han at med birdie på enten det syttende eller det attende ville norsk seier være et faktum. 

Søndagens aller siste utslag unngikk roughen med få centimeter. Innspillet landet på kaka litt til høyre for flagget. Putten fra om lag tre meter var millimeterpresis – rett i koppen.

Dermed seier og 11 millioner kroner på konto, og norsk flagg på toppen av resultatlista.

– Han er ikke sann den gutten. Han gjør birdie på siste igjen, ropte hysteriske kommentatorer samtidig som de slet med å holde tårene tilbake.

Nærmer seg topp 10 i verden

På mandag oppdateres verdensrankingen i golf. Der kommer Hovland til å avansere ytterligere fra 26.-plassen han hadde før turneringsstart. Kanskje helt opp til 15.-plass, skal man tro twitterbrukeren Nosferatu.

 

Seieren gir Hovland nærmere 1,3 millionar dollar i prispenger. Omregnet til norske kroner blir det om lag 11,8 millioner. Det er mer enn det dobbelte av hva Hovland vant da han tidligere i år sørget for sin, og Norges første seier på PGA-touren, i Puerto Rico. Da var startfeltet langt svakere enn helgas felt som bestod av kjente navn som Luke Donald, Brooks Koepka, Camillo Villegas, Justin Thomas, Steve Stricker og Rickie Fowler.

PS: Amatøren Austin Eckroat (USA) endte på delt 12.-plass. Han leier rom hjemme hos Hovland i Stillwater i Oklahoma.

Leaderboard