Justin Thomas vant FedEx Cup

Justin Thomas sin drømmesesong ble komplett da han gikk helt til topps i FedEx Cup søndag. Andreplassen i Tour Championship var nok til å innkassere bonusen på ti millioner dollar.

24-åringen avsluttet med en 66-runde på fem under par på East Lake for å klatre forbi Jordan Spieth på toppen av FedEx Cup-rankingen, da Xander Schauffele vant med ett slag i det som var sesongfinalen på PGA-touren.

Schauffele startet dagen to slag bak lederen Paul Casey, men klatret forbi da Casey sviktet – slik han har gjort så mange søndager denne sesongen.

Schauffele avsluttet med en lang toputt for birdie for å sikre sin andre seier i det som er hans første år på PGA-touren.  I fjor vant Schauffele 149 000 dollar på Web.com Tour. Søndagens seier gjorde ham 3,5 millioner dollar rikere.

Etter runden var det likevel timillionerdollarsmannen Justin Thomas som var i fokus. Dette var amerikanerens andre sesong på PGA-touren, og den inneholdt fire seiere, inkludert karrierens første majortriumf. Sesongen har også blitt krydret med en 59-runde på Hawaii og en 63-runde i U.S. Open, tidenes laveste U.S. Open-runde.

– Alle først var forbannet fordi jeg ikke klarte å vinne turneringen, men så innså jeg hva jeg hadde klart. Jeg er jo et konkurransemenneske, sa Thomas etter runden.

Da Thomas møtte pressen, viste han frem en notatliste fra telefonen sin som han skrev før sesongen startet. Der har han notert i detalj sine ambisiøse mål for 2017, og han kan nå huke av nesten alle målene på den 13 punkter lange listen:

– Det føles helt fantastisk. Jeg har spilt så bra i hele år, og jeg har vært så stabil. Det har vært mange herlige uker og utrolige minner, turneringer som har endret hele livet mitt. Det er ganske kult å få navnet mitt på dette trofeet, sier Thomas, som i tillegg til å vinne FedEx Cup også kommer til å bli kåret til årets spiller på PGA-touren. Han vant også den prestisjetunge Vardon Trophy, som gis til den spilleren med lavest snittscore over hele sesongen.

Thomas har med andre ord for alvor tatt steget opp denne sesongen, og kommer helt sikkert til å være en av utfordrerne til verdensenertronen neste år.

Da Jordan Spieth kom inn i klubbhuset med en 67-runde søndag kveld, innså han at slaget om FedEx Cup-tronen sannsynligvis var tapt. Han var imidlertid glad for at det var sin gode venn Thomas han tapte for. Etter runden ble Spieth bedt om å kommentere et ti år gammelt bilde fra da han og Thomas konkurrerte sammen som juniorer. Siden den gang har de til sammen vunnet 17 ganger på PGA-touren, inkludert tre majorer.

– Det er utrolig alt som har skjedd siden da. Han er en fortjent vinner av FedEx Cup. Han har vist gjennom hele sesongen at han klarer å få jobben gjort, og han har også vunnet en turnering i sluttspillet i år. Hadde jeg vunnet FedEx Cup, hadde det vært uten en eneste seier i sluttspillet. Det hadde føltes litt feil, sa Spieth.

Selv om PGA Tour-sesongen nå er ferdig, er det bare elleve dager til den nye sesongen starter. I mellomtiden skal Justin Thomas og de beste amerikanske spillerne møte verdenslaget i President’s Cup på Liberty National Golf Club i New Jersey denne uken.

Se høydepunktene fra avslutningsdagen på East Lake under.