Bergenseren startet sisterunden på tredjeplass, tre slag bak lederen Julien Guerrier, og med håp om karrierens første Challenge Tour-seier. Etter en treg start bevegde han seg i stedet feil vei på leaderboardet, og stod plutselig i fare for å falle utenfor topp-10.

Arnøy brukte sitt siste wild-card på Challenge Tour for sesongen, og var avhengig av en topp-10-plassering for å kvalifisere seg til neste turnering. Med kniven på strupen brettet han opp ermene og leverte birdies da han trengte det som mest.

Det er helt sykt deilig å vite at jeg får spille på Challenge Tour neste år. Spesielt med tanke på at dette var den siste sjansen min

Etter å ha rundet på én over par avsluttet han turneringen med å gå de siste ni hullene på tre under par. Dermed klatret han opp til en delt andreplass (-11), seks slag bak vinneren Julien Guerrier fra Frankrike.

Det er Arnøys beste plassering noensinne på Challenge Tour. Hans tidligere bestenotering var syvendeplassen i debuten i Sveits i starten av juni.

Den delte andreplassen gjør at Arnøy innkasserer en solid premiesjekk på 14 400 euro. Det kommer til å løfte ham fra 128.-plass på tourens pengeliste og helt opp til topp-70. Han har nå spilt inn 23 089 euro i år. Det er allerede nok til å garantere ham spill i en rekke turneringer på Challenge Tour neste år.

– Det er helt sykt deilig å vite at jeg får spille på Challenge Tour neste år. Spesielt med tanke på at dette var den siste sjansen min. Å klare det på denne måten føles bra, sier Arnøy til Norsk Golf etter runden.

Han sier han fulgte godt med på hva som skjedde på leaderboardet under søndagens avslutningsrunde. Han slet med å komme inn i rytmen etter en treg start.

– Det var en fin balansegang mellom å prøve å vinne turneringen og å ikke havne utenfor topp-10. Det føltes godt å komme sterkt tilbake på front-nine. Det var mye stang ut i dag, og jeg fikk ikke så mye ut av det spillet jeg hadde. Jeg slo veldig mange gode jernslag, men traff ingen putter i begynnelsen. På hull 14 traff jeg flagget på innspillet og spant ti meter tilbake. Det hullet oppsummerte litt hvordan runden min føltes, forklarer Arnøy.

På hull 17 var historien imidlertid annerledes. Med leaderboardet synlig i puttelinjen bak green, så Arnøy at han trengte en birdie for å komme opp til andreplass. Han senket putten fra tolv meter.

– Det er nok den deiligste putten jeg har senket noensinne!

Arnøy startet årets sesong på Nordic League, men fikk mulighet til å spille en Challenge Tour-turnering med wild-card i starten av juni. Der klinket han til med syvendeplass. Han fortsatte med gode plasseringer i de påfølgende fem Challenge Tour-turneringene, men stod med tre missede cuter på rad før ukens turnering i Irland.

Arnøy sa til Norsk Golf tidligere denne uken at han ikke kommer til å angre på at han har prioritert Challenge Tour fremfor Nordic League, dersom han ikke skulle klare å sikre seg Challenge Tour-kortet.

– Jeg hadde i utgangspunktet planlagt å bare spille to Challenge Tour-turneringer i år for å se hvordan nivået er, men jeg fant ganske raskt ut av at dette er en tour som er bra for utviklingen min. Spillerne her pusher meg til å bli bedre. Jeg tenker først og fremst på min egen utvikling, ikke hvilken tour jeg spiller på. Her på Challenge Tour har hele feltet samme nivå som topp-15 på Nordic League.

Arnøys debutsesong på Challenge Tour har vært en god bekreftelse på at han har nivået inne. 

– Før denne sesongen tenkte jeg at Challenge Tour-nivå kanskje var et lite stykke opp. Nå har jeg et helt annet «mindset». Nå vet jeg at dette er en tour jeg kan vinne på, sier Arnøy, som nå setter kursen for Østerrike og førstesteget av europatour-kvalifiseringen. Selv om han egentlig ikke trenger det.

– Jeg tror resultatet i dag gjør at jeg er automatisk kvalifisert til andresteget. Men jeg tar det som trening. Det er Challenge Tour-turneringen i Kazakhstan neste uke også, men den er jeg ikke kvalifisert til. Topp-10-plasseringen min i dag gjelder først for Challenge Tour-turneringen i Spania om to uker.

Anders Kristiansen satser fulltid som golfproff igjen. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Anders Kristiansen (Borregaard GK) har vært et annet norsk lyspunkt i Irland denne uken. Han endte på en sterk 26.-plass sammenlagt (-2) etter en avsluttende 69-runde. Kristiansen var hele seks under par for dagen etter tolv hull og snuste på topp-10, men falt tilbake med bogey og dobbelbogey på 16 og 17.

27-åringen ble tidenes høyest rangerte norske amatør da han var nummer 4 på verdens amatørranking i 2008. Han fikk starten av proffkarrieren ødelagt av en alvorlig ryggskade, men er nå i ferd med å kjempe seg tilbake. Han har i en lengre periode også svingt fra venstre, men i høst konkurrerer han utelukkende fra høyre – med unntak av når han putter.

Forrige helg konkurrerte Kristiansen i PGA-mesterskapet pro-am på Gamle Fredrikstad GK, hvor han vant turneringen med fire slag (-4) etter runder på 71 og 69 slag.

Etter en heller dyster sesong i norsk herregolf er det med andre ord endelig flere grunner til å smile igjen!

Resultater Irish Challenge