Det var knyttet stor spenning til hvordan de norske jentene kom til å gjøre det i finalen av kvalifiseringen, som ble spilt over fem runder på Palmgolf Ourika og Amelkis Golf Club i Marokko: For første gang hadde Norge syv spillere som stilte til start i turneringen. Nå er hele fire av dem klare for europatour-spill i 2018. Kun Spania hadde flere spillere (5) som kom seg gjennom nåløyet denne uken.

Før den femte og avsluttende runden startet Karoline Lund (Losby GK) og Marita Engzelius (Oslo GK) oppe på fjerdeplass, godt innenfor kvalifiseringsgrensen på de 25 beste. Onsdag lyktes de begge med å holde hodet kaldt da det gjaldt som mest.

Jeg har spilt steady golf da, og fått ut det jeg har trent på i hele år

Karoline Lund fik en nervøs start med bogey allerede på åpningshullet, men slo knallsterkt tilbake med tre birdies på rad like etter. Lund gjorde en ny bogey på hull 9, men den skulle også bli hennes siste for dagen. På back-nine cruiset hun inn med åtte par og en birdie, og med 70 slag på scorekortet (-2) endte hun til slutt på delt femteplass (-9). Dermed er drømmesesongen komplett for Lund, som også ble norgesmester for første gang tidligere i år.

– Det har vært fem lange og tøffe dager. Så det er deilig at det er over nå. Jeg har spilt steady golf og fått ut det jeg har trent på i hele år. Så det er veldig deilig, sier Lund til Norsk Golf.

Karoline Lund holdt hodet kaldt da det gjaldt som mest. (Foto: Ladies European Tour)

– Det er litt over forventning, jeg dro egentlig mest hit til Marokko med lave skuldre, bare for å spille golf. Jeg tenkte på det som en helt vanlig turnering. Det er den beste turnering jeg har spilt hittil i år, og det var veldig bra at det gode spillet kom ut akkurat nå.

Lund, som ble norsk mester tidligere i år, hadde muligheten på det 18. og siste hullet til å sikre seg europatour-kortet.

– Da hadde jeg en énmetersputt for birdie, og jeg visste at hvis jeg satte den så klarte jeg kortet. Da tok nervene egentlig overhånd, så jeg misset den birdieputten da. Men det var det eneste stedet jeg egentlig merket noen nerver på hele turneringen egentlig.

– Jeg er bra mentalt. Selvfølgelig er det noe man kan jobbe enda mer med, så jeg er ikke helt ferdig der. Men jeg føler jeg er tøff i hodet.

18-åringen har signert for et amerikansk golf-college, men den beslutningen må hun nå ta en revurdering på.

– Det er jo golfproff jeg vil bli. Det er så vanskelig å si om det er smartest å dra på college nå eller ikke. Jeg tenker at hvis jeg får et par år på Europatouren nå så får jeg masse erfaring med spill mot mange gode spillere. Jeg må ta en diskusjon med trenere og foreldre.

Marita Engzelius (Oslo GK) har frem til nå tilbragt hele sin proffkarriere på den amerikanske Symetra-touren. Denne ukens prestasjon var en etterlengtet opptur etter noen tunge sesonger, og forhåpentligvis starten på lysere tider i vente.

Marita Engzelius tapte omspillet mot lagvenninnen Lund, og endte på 6. plass. (Foto: Ladies European Tour)

Engzelius startet i likhet med Lund runden med bogey, men også hun slo hardt tilbake. 29-åringen kontret med birdies på hull 4, 5, 7 og 9. Hun startet back-nine med fire par på rad, før det ble unødvendig spennende med en dobbelbogey på hull 14. Hun stoppet heldigvis blødningen raskt med birdie to hull etterpå, og også hun endte til slutt på en sterk 5.-plass.

Etter runden måtte Engzelius og Lund ut i omspill sammen med to andre spillere om å komme på femteplass alene. Topp-5 får nemlig enda bedre kategori neste år, og omspillet utviklet seg etter hvert til å bli en ren duell mellom de to norske spillerne. På det femte (!) omspillshullet trakk Lund til slutt det lengste strået, med en eagle mot Engzelius’ birdie.

– Akkurat nå føles det litt bittersøtt etter å ha tapt i omspill, men jeg er uansett veldig fornøyd og glad. Det er så mange følelser som bobler i meg akkurat nå, sier en gråtkvalt Engzelius til Norsk Golf etter runden.

– Når man spiller mot en fra samme land så blir det selvfølgelig litt blandete følelser. Men det er en brutal sport, sier Lund om det helnorske omspillsdramaet.

Nå gleder jeg meg stort til å konkurrere på europatouren. Dette føles litt som en ny start

Marita Engzelius

Engzelius sier hun følte mye press før onsdagens avslutningsrunde.

– Det var helt nødvendig at jeg skulle kvalifisere meg til en annen tour enn Symetra Tour. Jeg hadde ikke planer om en full sesong i USA igjen. Nå gleder jeg meg stort til å konkurrere på europatouren. Dette føles litt som en ny start.

Vestfold-jentene Celine Borge og Madelene Stavanar startet begge dagen ett slag på utsiden og var avhengige av en god avslutning for å komme seg på riktig side av grensen. Det gjorde de med hver sin 71-runde, som var akkurat nok til delt 24.-plass.

17 år gamle Madelene Stavnar er klar for sin andre sesong på rad på Europatouren. (Foto: Ladies European Tour)

Dermed bar det ut i et nervepirrende omspill med spanjolen Maria Siegenthaler, franske Julie Aime, engelske Kiran Matharu og Tiia Koivsto fra Finland, for å kjempe om det 24. og 25. europatour-kortet. De var det Stavnar og Borge som kapret, med hver sin birdie på det første omspillshullet!

– Jeg og Celine endte opp i playoff, hvor vi var seks spillere som spilte om to plasser. På første hullet slo alle bra utslag, bra innspill og hadde greie birdie-sjanser. Jeg og Celine lå nærmest hullet, og var de siste til å putte. Ingen av de andre senka puttene; og så var det min tur. Jeg senka midt i hullet. Det var veldig deilig. Så satte Celine sin også midt i koppen, sier Madelene Stavnar til Norsk Golf.

– Det var en enorm lettelse for begge to. Det hadde ikke vært like gøy om bare en av oss hadde klart det. Vi var overlykkelige og feiret sammen.

17 år gamle Stavnar var i år årets yngste spiller på europatouren. Nå har hun gjentatt bragden fra i fjor, da hun ble tidenes yngste norske proffspiller. Nå skal den norske bragden feires.

– Vi tenkte å gjøre noe litt morsomt i dag, men det begynner jo å bli ganske sent. Planen er å dra på en fin restaurtant, og kanskje slå til med en dessvert hver. Så er det rett hjem til jul. Det skal bli deilig det, sier Stavnar, som sier til Norsk Golf at hun kommer til å kombinere spill på europatouren med noen turneringen på den asiatiske.

Hennes tre år eldre klubbvenninne Celine Borge kommer også til å ta steget inn i de profesjonelles rekker, og det betyr at det er hele åtte (!) norske spillere som kommer til å ha europatour-kortet i 2018: Engzelius, Lund, Stavnar, Borge, Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Caroline Martens og Suzann Pettersen. I tilegg får Mariell Bruun en begrenset status etter at hun endte på 37.- plass i Marokko.

Celine Borge delte 24. plassen med Madelene Stavnar. (Foto: Ladies European Tour)

Det har aldri skjedd tidligere at Norge har så mange europatour-spillere på én og samme gang, og Norge blir nå en av de best representerte nasjonene på øverste nivå i Europa.

– Dette viser bare at vi gjør noe riktig. Vi er ikke så mange golfere i dette landet, så det prosentantallet vi klarer å få ut på touren, er veldig høyt. Med så mange spillere på samme tour neste år håper jeg at vi kan dra hverandre i riktig retning og gjøre hverandre sterke!, konstaterer Marita Engzelius.

Også Stavnar peker på det norske samholdet som en faktor under turneringen.

– Vi har vært mye sammen; spist middag sammen hver dag, og hatt det morsomt. Vi følger jo med hverandre også når vi spiller, og går og ser på hverandre. Det har føltes som vi har reist sammen som et lag. Samtidig gjør vi jo våre egne greier, sier Stavnar.

– Golflivet kan jo bli litt ensomt til tider, så det å ha gode lagvenninner og ha det morsomt, det er veldig viktig.

Neste år spiller åtte nordmenn på Europatouren. Bare så det er sagt.

Resultater Q-School