Høstens Q-School-kvalifisering skulle i utgangspunktet bli en kamp for å hindre nedrykk tilbake til Nordic League for Kristian Krogh Johannessen, som har hatt en blytung sesong på Challenge Tour.

Etter en høst med knallhard trening er selvtilliten tilbake for fullt, og nå ligger han i stedet an til opprykk til europatouren.

Onsdag leverte han en bunnsolid femterunde på fire under par på Lumine Lakes Course, bestående av fem birdies, kun én bogey og resten par. 67-runden har foreløpig løftet ham til delt 17.-plass med -11 sammenlagt. Dermed ligger han akkurat innenfor kvalifiseringsgrensen når én runde gjenstår.

Det er de 25 beste og like etter seks runder som sikrer europatour-spill neste år, men jo høyere opp man ender på leaderboardet, desto flere turneringer får man spilt.

Skulle 22-åringen sikre «opprykk» på torsdag, blir han tidenes nest yngste norske herrespiller som spiller fast på europatouren. Henrik Bjørnstad var 20 år gammel da han ble europatourspiller for første gang.

Fra før av er Espen Kofstad sikret en plass på European Tour i 2018. Hvis han får selskap av Krogh, blir dette første sesong siden 2009 (Jan-Are Larsen og Eirik Tage Johansen) at to nordmenn konkurrerer på europatouren i samme sesong. 

(Flere spillere er fortsatt ute på banen. Artikkelen oppdateres.)

Krogh sier til Norsk Golf at det er endringer i høstens treningsopplegg som har vært nøkkelen til at han har klart å finne tilbake selvtilliten.

– Jeg har funnet tilbake til godfølelsen igjen. Det henger sammen med at jeg har trent mer riktig, fokusert mer på følelse i stedet for teknikk, og jeg har tatt mer eierskap til prosessen selv. De første rundene ble spilt i mye vind. Tidligere denne sesongen har jeg mistet kontrollen helt når forholdene har vært dårlige. Nå er det veldig solid, sier Krogh.

I likhet med Krogh Johannessen sikret også Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) Challenge Tour-kortet for 2018 da han klarte cuten tirsdag. Han endte -1 for dagen og fire under par sammenlagt. Det gir delt 61.-plass, fem slag bak kvalifiseringsgrensen. 

Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) var også i aksjon i Spania, men misset cuten etter fire runder. Han er uansett sikret spill på Challenge Tour i 2018.

En annen som misset cuten, var svenske Åke Nilsson. Det var dårlige nyheter for Aksel K. Olsen fra Stavanger. Hadde Nilsson klart cuten, hadde Olsen rykket opp fra Nordic League til Challenge Tour neste sesong.

Alder på norske spillere i deres første sesong på European Tour:

Henrik Bjørnstad: 20 år

Marius Thorp: 23 år

Øyvind Rojahn: 24 år

Knut Børsheim: 25 år

Eirik Tage Johansen: 25 år

Per Haugsrud: 26 år

Espen Kofstad: 26 år

Lars Petter Brovold: 26 år

Jan-Are Larsen: 27 år

Leaderboard