Det begynner virkelig å dra seg til på toppen av leaderboardet i den 82. utgaven av The Masters. Henrik Stenson, Jordan Spieth, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Justin Thomas, Rickie Fowler, Bubba Watson og Justin Rose er blant navnene i topp-10. Men best av alle er det Patrick Reed som har vært så langt.

Det var Jordan Spieth som startet dagen i ledelse med to slags margin, men 23-åringen fikk en verst tenkelig start med dobbelbogey og bogey på sine to første hull for dagen. Han kom seg til slutt inn på +2 for dagen og starter helgen på fjerdeplass (-4) sammen med Rory McIlroy.

Patrick Reed, som har fått kallenavnet «Captain America» etter sin heroiske opptreden i forrige Ryder Cup, leverte fredagens beste runde på seks under par. Selv om det vanligvis er back-nine som byr på de beste birdiemulighetene på Augusta National, var det på front-nine at den 27 år gamle texaneren satte inn støtet.

Reed kom raskt ut av portene med tre birdies på de tre første hullene. Han fulgte opp med en bogey på hull 4, men etter to par på rad gjorde han tre nye birdies på rappen for å runde på fem under par. På back-nine gjorde han tre birdies, to bogeys og resten par, og med -9 sammenlagt starter han lørdagens runde i lederball med Marc Leishman to slag bak.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Å utnytte par 5-hullene har vært mye av nøkkelen så langt. Jeg har gjort mange birdies så langt, og det gjør at man blir enda mer komfortabel når man står over ballen. Det gjør at man kan tillate seg å spille litt mer aggressivt, sa Reed etter runden. Han har for øvrig gjort birdie på alle par 5-hullene han har spilt så langt.

Selv om Reed har vært en av de mest stabile spillerne på PGA-touren de siste årene, har han ikke fått det helt til å stemme i majorene så langt. Faktisk var andreplassen hans  PGA Championship i fjor sommer hans første topp-10-plassering i en major på 16 forsøk. Da hadde det passet bra hvis den første seieren kom på Augusta; Reed studerte på Augusta State University like i nærheten, og ledet laget til to NCAA-titler i 2010 og 2011. Rundene hans torsdag og fredag var hans første scorer på 60-tallet på Augusta National noensinne.

– Jeg har klart å holde meg til spilleplanen min. Jeg vet at hvis jeg spiller på den måten som jeg vet jeg kan, så kan jeg vinner majorturneringer. Nå må jeg bare fortsette å fokusere på ett slag av gangen, slik jeg har klart så langt, sier Reed.

En som lot seg imponere av 66-runden hans, var Tiger Woods. Tiger Woods startet dagen syv slag bak toppen av leaderboardet etter Jordan Spieths fryktelige start. Dermed stod døren på gløtt for at Tiger kunne gjøre et fremrykk oppover leaderboardet, men i stedet falt han til +3 sammenlagt med en 74-runde. Han starter helgen 13 slag bak Reed.

– Å gå en 66-runde i slike forhold var virkelig imponerende. Vi vet alle hvilket talent han er. Han er fantastisk til å putte, en perfekt kombinasjon med denne banen, sier Woods, som har blitt en god venn med Reed etter at han har jobbet som assisterende kaptein i Presidents’ Cup og Ryder Cup.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

McIlroy på grand slam-jakt

Blant alle superstjernene som nå befinner seg blant de ti beste på leaderboardet, er det mest på spill for Rory McIllroy denne uken. Den grønne jakken er det eneste som mangler i hans major-samling, og vinner han på søndag, blir han kun den sjette spilleren historien med «the career grand slam».

McIlroy var i posisjon til å vinne The Masters i 2011, men kollapset med en 80-runde på avslutningsrunden. Nord-iren svarte med å vinne U.S. Open noen måneder senere, og McIlroy beskriver marerittrunden for syv år siden som karrierens viktigste lærepenge.

– Det som skjedde i 2011, har vært veldig viktig for karrieren min. Det har gjort meg til en bedre spiller, og en bedre person. Det bygde karakter. Det tok meg en stund å komme over det, men når man ser på det i det store bildet, tror jeg det har gjort meg godt. Jeg tror ikke jeg hadde hatt den karrieren jeg har hatt, hvis det ikke var for den dagen.

Selv om McIlroy har levert gode resultater i Masters de siste årene, har svak putting og dårlig «course management» ødelagt for ham. Ofte har han blitt straffet av i overkant aggressivt spill, men i år er strategien en helt annen. Det har lønt seg – og putteren har også virket strålende så langt.

– Tålmodighet er det aller viktigste her. Man kan ikke tvinge frem noe. Man må ta det banen gir deg. Banen kan friste deg til å spille mer aggressivt enn hva som egentlig er lurt, sier McIlroy.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Mens Rory jakter sin første, jakter Jordan Spieth sin andre tittel på Augusta National. Han mister ikke motet bare fordi han måtte over par på fredagens runde. 

– Jeg er fortsatt med i denne turneringen. Hjulene kunne fort ha falt av med tanke på hvordan jeg spilte back-nine i dag, men jeg reddet noen viktige par og klarte å kjempe meg gjennom, sier Spieth.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

En annen som liker hvor han er plassert på leaderboardet, er verdensener Dustin Johnson. Johnson var storfavoritt før fjorårets Masters, men falt i en trapp kvelden før turneringen og måtte trekke seg. Nå jakter han den perfekte revansjen. Han deler 6.-plassen på tre under par etter runder på 73 og 68 slag.

– Jeg vet hva som kreves for å vinne en major. Jeg har gjort det før, og jeg har fått forberedt meg veldig bra til denne uken. Spillet mitt er bra om dagen, og jeg har mye selvtillit.

Under «moving day» lørdag er det meldt regnvær for første gang denne uken. Klikk her for å se alle starttidene.

Topp-10 The Masters

1. Patrick Reed -9

2. Marc Leishman -7

3. Henrik Stenson -5

T4. Rory McIlroy -4

T4. Jordan Spieth -4

T6. Dustin Johsnon -3

T6. Justin Thomas -3

T8. Tony Finau -2

T8. Rickie Fowler -2

T8. Justin Rose -2

T8. Bubba Watson -2

T8. Louis Oosthuizen -2

T8. Charley Hoffman -2