Torsdag ble oppskriften elleve birdies og ny banerekord på 61 slag for Kristoffer Reitan. Fredag fulgte han opp med syv birdies og en eagle på det aller siste hullet. Dessverre hindret to bogeys og en dobbelbogey ham i å ende helt på toppen av leaderboardet, men det 19 år gamle stortalentet måtte likevel si seg fornøyd med dagens 67-runde.

Han delte til slutt fjerdeplassen på 13 under par, to slag bak vinneren Daniel Jennevret (Sverige), som beseiret finnen Simo Haavisto med birdie på det første omspillshullet.

Ett slag bak Reitan på Gamle Fredrikstad endte Vestfold Golfklubbs amatør Carl Didrik Fosaas (18) på en imponerende syvendeplass. Han avsluttet turneringen på knallsterkt vis med to 65-runder. Dermed var det to av de yngste spillerne i feltet som ble de beste nordmennene på leaderboardet. Petter Mikalsen (Stavanger GK) delte 11.-plassen på ti under par.

Les også: Reitan hadde god magefølelse – fulgte opp med banerekord 

– Jeg hadde ikke noe annerledes «mindset» i dag enn i går. Jeg fortsatte i samme spor og gav meg selv mange birdiemuligheter. Det var litt mer utfordrende i dag med mer vind, og noen av utslagene havnet i litt feil posisjon, men jeg kjempet meg bra gjennom og puttet ekstremt bra. Jeg tror jeg senket syv langputter i dag, smiler Kristoffer Reitan til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoffer Reitan med rekord-scorekortet etter torsdagens 61-runde. (Foto: Gamle Fredrikstad GK)

Reitan har i løpet av de siste årene vist at han har evnen til å score ekstremt lavt. På de to siste rundene på Gamle Fredrikstad GK gjorde han til sammen 18 birdies og en eagle! Det sies at det er vanskelig å følge opp en lav score med enda en god runde dagen etter, men Reitan sier han bevisst fokuserte på å være aggressiv hele tiden.

– Første gang jeg opplevde noe lignende, var i EM på Bogstad da jeg var 16 år gammel. Da jeg åpnet med en runde på syv under par, men fulgte opp med å gå to over par neste dag. Jeg benyttet den muligheten til å lære, og jeg har funnet ut at man bare må «gønne på». I dag ba jeg caddien min før runden om å påminne meg på hvert eneste hull om at det bare var birdies som gjaldt. Aggressivt spill fører til bogeys her og der, men når man har dagen, kan det også bety veldig mange birdies.

 Jeg er mer tilhenger av å spille aggressivt der man har muligheten, og ser man på Rory, DJ og Day, slår de driver ekstremt ofte, selv når det er veldig smalt

Reitan sier at han forsøker å lære av spillere som Rory McIlroy, Dustin Johnson og Jason Day, som drar nytte av sine ekstreme lengder med aggressivt spill fra tee. Reitan er selv blant de lengstslående spillerne i Norge.

– På Nordic League ser jeg ofte spillere som slår ut med jern på veldig mange hull. Jeg er mer tilhenger av å spille aggressivt der man har muligheten, og ser man på Rory, DJ og Day, slår de driver ekstremt ofte, selv når det er veldig smalt. Det gjør at de går på noen smeller her og der, men når spillet sitter og de har uken, da får de virkelig igjen for det aggressive spillet. De vil heller ha én dårlig turnering og så en seier i den neste enn å safe inn to topp-15-plasseringer. Det forsøker jeg å ta lærdom av, sier Reitan.

Neste uke reiser han til Finland for å delta i Challenge Tour-turneringen Finnish Challenge. Det blir hans debut på Challenge Tour, nivå 2 i Europa.

Daniel Jennevret med seierssjekken på Gamle Fredrikstad GK.

Deretter går turen videre til USA, hvor han skal spille verdens største amatørturnering U.S. Amateur på Riviera i California 14. til 20. august. (Journ. anm.: Kristoffer Ventura står også på startstreken i samme turnering)

Så er det duket for tilværelsen som collegespiller på University of Texas, samme skole som blant andre den ferske The Open-vinneren Jordan Spieth representerte.

– Jeg gleder meg veldig. Det blir spennende å komme til et nytt miljø med mye inspirasjon, nye impulser og muligheten til måle meg mot noen av verdens beste amatører, sier Reitan.

Gamle Fredrikstad Open var den andre proffturneringen på norsk jord i år. 14 av 23 turneringer er nå ferdigspilt på årets Nordic League. I skrivende stund er Aksel K. Olsen (Stavanger GK) beste norske spiller på 6.-plass på pengelisten, cirka 4000 euro bak den viktige topp-5-plasseringen, mens Team Norway-kollega Elias Bertheussen følger 1500 euro bak på 9.-plass.

Det er topp-5 ved sesongslutt som sikrer arbeidstillatelse på Challenge Tour i 2018.

Ukens turnering skulle opprinnelig bli spilt på Holtsmark Golfklubb, men ble besluttet flyttet til Gamle Fredrikstad etter at vinterskader på Holtsmark ikke gjorde banen tilfredsstillende nok til å gjennomføre turneringen. 

Gamle Fredrikstad GKs pro og turneringsleder, Christoffer Halvorsrød, sa til Fredrikstad Blad før turneringen startet at klubben er ydmyke over å kunne arrangere den største turneringen som klubben har hatt siden banen åpnet for fem år siden.

– Jeg kan ikke få berømmet de i klubben som har fått banen i stand nok, og ikke minst den frivilligheten det er å spore i klubben. Jeg er forbløffet over at vi klarte å fylle opp dugnadstimene så fort, sier Halvorsrød.

Resultater Gamle Fredrikstad Open