Lørdagens tredje runde av The Masters skulle handle om duellen mellom de to gigantene, Jordan Spieth og Rory McIlroy. 

Den duellen ble det aldri noe av. Mens Jordan Spieth fortsatte å holde stand i toppen, hadde McIlroy en blytung dag på jobb. Fra å starte dagen ett slag bak Spieth ligger han nå fem slag etter – og plutselig med ni spillere mellom seg og den regjerende mesteren.

Spieth var på sin side en av få spillere i feltet som virket uaffektert av den kraftige vinden. Han rundet på en under par og hadde på ett tidspunkt åpnet opp en ledelse på fire slag. Så begynte også han å vakle.

 Hadde du sagt det til meg på starten av uka hadde jeg tatt det i mot. Jeg har veldig blandede følelser akkurat nå

Jordan Spieth

Spenningen lever

Han gjorde en dobbelbogey på hull 11, men kontret umiddelbart med tre birdies på de fire påfølgende hullene. Det åpnet opp en ny luke i toppen. I løpet av den neste halvtimen krympet den med tre slag igjen. Med bogey og dobbelbogey på de to siste hullene er det nå mange spillere som har håp om seier på søndag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette bildet sier alt om hvor mye flyt Rory McIlroy hadde i duell med Jordan Spieth. (Foto: Getty Images)

Kun fire spillere er under par, og 15 spillere ligger innenfor seks slag fra toppen.

– Jeg spilte bedre enn jeg scoret, konstaterte Spieth etter å ha kommet inn i klubbhuset på 73 slag (+1). 

Det var han langt fra alene om å føle. Bare fem spillere gikk under par lørdag. De 75 spillerne som klarte cuten var til sammen 212 over par! 

– Det var en veldig tøff avslutning å gå fra å lede med fire slag og være i samme posisjon som i fjor til at det nå er åpent for alle. Men jeg leder etter 54 hull. Hadde du sagt det til meg på starten av uka hadde jeg tatt det i mot. Jeg har veldig blandede følelser akkurat nå, sier Spieth.

Han leder sin syvende Masters-runde på rad. Det har ingen annen spiller gjort før. 

Langer imponerer

Søndag skal Spieth ut i lederball med Smylie Kaufman, som frem til i år var et ukjent navn for de fleste. Så langt i år har han spilt inn to millioner dollar. Nå går han i siste gruppe i sin aller første Masters-opptreden.

En enda større overraskelse er mannen under ham på leaderboardet: den 34 år eldre Bernhard Langer!

Han ser like sulten ut som han var for 30 år siden

Jason Day om Bernhard Langer

Evigunge Langer kunne gått av med AFP om fire år. Nå ligger han tre slag bak før siste runde av The Masters – 23 år etter at han vant her sist.

Lørdag spilte 58-åringen sammen med Jason Day. Han slo verdenseneren med to slag. Day måtte bare le da den tyske veteranen fortsatte å holde koken i innspurten.

– Han er en fantastisk spiller. Han er veldig bestemt. Han ligger 50 meter bak meg på drivene, men kommer seg likevel rundt på en imponerende måte. Han ser like sulten ut som han var for 30 år siden. Jeg ble veldig imponert, sier Day som starter søndagen bare tre slag bak. 

Langer vant for øvrig sin første Masters åtte år før Spieth ble født.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bernhard Langer er ukas store overraskelse på Augusta (Foto: Getty Images)

Dersom han ender topp-5 på søndag er han sikret å beholde plassen på toppen av verdensrankingen – uavhengig av om Spieth ikler seg den grønne jakken eller ikke.

Tre slag bak ligger også Dustin Johnson, som fortsatt venter på sin første majorseier. Han og Day skal spille sammen på søndag i det som er garantert å bli dagens mest eksplosive duo på Augusta National.

– Det er veldig krevende der ute. Det er ikke bare de lange slagene men også puttene blir vanskelige i vinden, sier Johnson om de brutale forholdene.

Rory skal gi alt

De harde og ondulerte greenene på Augusta National krever at man flyr inn ballen høyt og lander mykt. Det er ingen enkel oppgave når vinden røsker ordentlig tak i alle baller som våger seg over tretoppene.

Etter flere dager med kraftig vind er det meldt langt roligere forhold på sisterunden. 

– Det var vanskelig å stole på valgene mine i dag. Man velger kølle, kjenner vinden, ombestemmer seg litt og slår til ballen halvhjertet, sier McIroy.

Jeg skal jage hvert eneste flagg og se hvor langt det tar meg

Rory McIlroy

Rory McIlroy ligger nå fem slag bak. Han gjorde ikke en eneste birdie på tredje runde. Nå må han gi full gass søndag. The Masters er den eneste turneringen som gjenstår i nord-irens majorsamling. 

– Jeg ble alt for defensiv i dag. Jeg forsøkte å spille for par. Det er ikke mitt naturlige spill, som er å jage birdies, sier McIlroy.

Han sier han forsøker å holde seg positiv til tross for en demotiverende 77-runde på «moving day».

– Jeg er bare fem slag bak. Det er mye som kan skje her på søndag. I morgen skal jeg jage hvert eneste flagg og se hvor langt det tar meg.

Skulle Jordan Spieth holde løpet ut vil han bli den tredje spilleren i historien som forsvarer en Masters-triumf, etter Jack Nicklaus (1965-66), Nick Faldo (1989-90)

Spieth har i hvert fall statistikken med seg før siste runde. De fem siste turneringene han har ledet etter 54 hull har han vunnet samtlige av dem.

Topp-10

1. Jordan Spieth (-3)

2. Smylie Kaufman (-2)

T3. Bernhard Langer (-1)

T3. Hideki Matsuyama (-1)

T5. Jason Day (E)

T5. Dustin Johnson (E)

T5. Danny Willet (E)

T8. Lee Westwood (+1)

T8. Søren Kjeldsen (+1)

T8. Brandt Snedeker (+1)

Leaderboard