21-åringen fra Texas ble tidenes nest yngste Masters-vinner for to måneder siden. Søndag avsluttet han U.S. Open med en runde på en under par (69) for å vinne i fotofinish over Louis Oosthuizen og Dustin Johnson. Spieth endte til slutt fem under par sammenlagt, og akkurat som i Masters-triumfen må det nå ryddes plass i historiebøkene:

– Han er den yngste U.S. Open-vinneren siden Bobby Jones i 1923.

– Han er den 16. spilleren som har vunnet både Masters og U.S. Open 

– Han er kun den femte spilleren som vinner The Masters og U.S. Open i samme sesong

– Han er den yngste spilleren med to majorer siden Gene Sarazen i 1922. 

Og for å sammenligne med de to beste spillerne i moderne æra: Tiger Woods var 25 år gammel da han vant sin andre major. Jack Nicklaus var 23.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth har vunnet sine to første majorer raskere enn Jack Nicklaus og Tiger Woods. (Foto: Getty Images)

Spieth var raskt ute med å dele æren med sin caddie, Michael Greller under premieseremonien på den 18. greenen. Greeler er vokst opp ikke langt unna Chambers Bay, og kjenner banen bedre enn de fleste. Spieth mener hans kunnskap var uvurderlig på en krevende bane som ga spillerne hodebry hele uken.

– Han er min høyre hånd. Han er den eneste andre som kan kontrollere hvordan jeg spiller, sier Spieth.

Greller selv sier hans rolle ikke var så avgjørende som Spieth skulle ha det til.

– Min lokalkunnskap var ikke verdt så mye, fordi Jordan er Jordan. Han er en av de beste spillerne i verden, og jeg forsøkte bare ikke å stå i veien for ham.

Drama fra start til slutt

Den 115. utgaven av U.S. Open kunne ikke ha blitt avgjort på en mer dramatisk måte.

Spieth, Dustin Johnson, Branden Grace og Jason Day startet dagen i delt ledelse på fire under par. Tidligere på dagen var det imidlertid spilleren som startet dagen fire slag over par som fikk Chambers Bay til å koke.

Rory McIlroy.

Verdenseneren gjorde tre birdies på front nine, og med blod på tann fulgte han opp med tre kjappe birdies fra hull 10 til 13. På det 13. senket han en monsterputt fra 25 meter som sendte et jordskjelv ut over hele banen. Han var på det tidspunktet to under par, kun to slag bak toppen – og med et drivebart par 4-hull og et par 5-hull i vente kunne han virkelig sette press på lederne. Dessverre for Rory stoppet jakten der, og med to sene bogeys måtte han ta til takke med en 9. plass.

Dustin Johnson virket i kontroll over turneringen etter halvspilt runde, men begynte å vakle med bogeys på hull 10, 11 og 13. Det var imidlertid langt fra så ille som hva han hadde i vente.

Jordan Spieth ledet turneringen med tre slag etter at han senket en birdieputt fra åtte meter på det 16. hullet. Den ledelsen forsvant umiddelbart da han treputtet for dobbelbogey på hull 17.

Jeg klarer ikke å fatte hva som skjedde i avslutningen i dag. Jeg føler virkelig med Dustin

Jordan Spieth

På det avsluttende par 5-hullet kontret han med en toputt for birdie fra seks meter.

Samtidig som dette skjedde rullet Dustin Johnson i en kort birdie på hull 17. Da han stod på siste tee var han vel vitende om at han trengte birdie for å tvinge Spieth ut i omspill. Han smadret driven ut i fairway, og fra 225 meter slo han et fantastisk femmerjern til fire meter fra hullet og muligheten til å avgjøre det hele.

I stedet treputtet han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dustin Johnson avsluttet U.S. Open på verst tenkelig måte. (Foto: Getty Images)

– Jeg er skuffet over at jeg treputtet det siste hullet. Bortsett fra det hadde jeg en helsikes god uke. Jeg er fornøyd med hvordan jeg spilte. Det er bare golf, sier Johnson.

– Det er aldri hyggelig å se noe slik. Vi har alle vært i slike situasjoner. Jeg var ganske sikker på at det kom til å bli en mandagsavslutning, sier Loius Oosthuizen som til slutt delte andreplassen med Johnson.

– Jeg klarer ikke å fatte hva som skjedde i avslutningen i dag. Jeg føler virkelig med Dustin, sier Jordan Spieth.

Neste måned spilles årets tredje major, The Open Championship på St Andrews, hvor Spieth tar sikte på å vinne sin tredje major på rad.

I den moderne æraen er Tiger Woods den den eneste spilleren som har vunnet alle fire majorer på rad, men det skjedde ikke i samme kalenderår. Den eneste som har klart det var Bobby Jones i 1930, den gang majorene bestod av U.S. Open, The Open, U.S. Amateur og British Amateur.

– Du kan ikke vinne alle med mindre du vinner de første to. Jeg reiser til St Andrews for å vinne The Claret Jug. Jeg tror jeg kan klare det hvis jeg forbereder meg riktig!, sier Spieth.

I så fall må det ryddes plass i historiebøkene. Igjen.

 

Resultater