Hva er det Espen Kofstad er lagd av? Etter flere sesonger ødelagt av skader kommer han gang på gang tilbake og imponerer i comebackene sine. Som i 2014, da han klarte europatour-kortet i kvalifiseringen etter å ha vært ryggskadet hele sesongen. Eller i fjor da han også kom tilbake fra ryggskade, stormet oppover verdensrankingen og sikret en plass i OL rett før «deadline» for Olympiatoppens uttak.

Under fredagens åpningsrunde av Q-Schools andresteg på Desert Springs Golf Club i Spania viste han den samme styrken igjen.

Han åpnet med en runde på fire under par og delt 11.-plass. Det er likevel seks (!) slag bak Amaury Rosaye fra Frankrike. Det er cirka de 20 beste av det 80 mann store feltet som avanserer til neste ukes finale.

– Det var deilig å få en slik start på turneringen. Jeg startet helt latterlig bra, og avsluttet også bra, sier Kofstad til Norsk Golf.

30-åringen åpnet like greit sin første turneringsrunde på 9,5 måneder med tre birdies på rappen. Han gikk de neste ni hullene på to over par, men med tre birdies i innspurten kunne han signere for en 68-runde.

Jeg spilte så sinnsykt dårlig her på innspillsrundene. Jeg har så vidt truffet ballen og begynte å gå tom for baller i innspillsrundene.

Espen Kofstad

– Spillet føltes fint hele veien. Jeg puttet bra og holdt meg i fairway. Banen er ganske kort, men den spilles mye lenger fordi den er litt keitete og man ofte må slå ut med jern. Jeg holdt meg i fairway hele tiden, og planen er mer av det samme de neste dagene, sier han.

Er du helt smertefri i håndleddet nå?

– Ja, det går helt fint!

Kofstad innrømmer at 68-runden kom litt overraskende på.

– Jeg spilte så sinnsykt dårlig her på innspillsrundene. Jeg har så vidt truffet ballen og begynte å gå tom for baller i innspillsrundene. Jeg tenkte at i dag skulle jeg bare senke skuldrene mine og slappe av, og det fungerte jo bra – slik det så ofte gjør i golf når man ikke bryr seg, smiler Oslo-spilleren.

Selv om han spiller med senkede skuldre, var spenningsnivået høyere enn det vanligvis er.

– Jeg var litt mer nervøs enn jeg er til vanlig, spesielt på starten. Men det er jo ikke rart når man ikke har spilt turneringer på over ni måneder. Det hjelper også på spenningsnivået å vite at jeg har en kategori på europatouren neste år. Det er verre for de andre spillerne denne uken hvor det er «vinn eller forsvinn», konstaterer han.

Knallstart av Tage

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Q-School-kongen Eirik Tage Johansen leverte en sterk 67-runde i sin første turnering siden Viking Challenge på Miklagard i midten av august. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

En som også hadde grunn til å smile fredag, var Eirik Tage Johansen på Panoramica Golf. Tage, som nylig ble far, har hatt en tre måneders pause fra golfen – uten at det så slik ut. Han åpnet med en runde på fem under par, bestående av seks birdies, en bogey og resten par. Det holder til en foreløpig syvendeplass, to slag bak lederen Mikael Salminen fra Finland.

Tage er allerede sikret en kategori på Challenge Tour i 2018. Siddisen er for øvrig den nordmannen som har kvalifisert seg til europatouren gjennom Q-School flest ganger tidligere: Hele fire ganger har han klart å komme seg gjennom det trange nåløyet og hele veien til europatouren.

Tage har selskap på Panoramica av Kristian Krogh Johannessen, som kunne bokføre en åpningsrunde på to under par. Det holder til en 34.-plass. På Panoramica er det birdies som gjelder, og i fjor endte topp-20-grensen på hele 14 under par. Det meldes imidlertid om litt tykkere rough i år, så det ligger nok an til noe høyere scorer.

Hvis Krogh ikke avanserer til Q-School-finalen, rykker han ned tilbake til Nordic League neste sesong.

I tillegg til de tre nordmennene er det verdt å holde et ekstra øye med svenskene Åke Nilsson, Christopher Feldborg Nielsen og islendingen Axel Boasson denne uken.

Aksel K. Olsen fra Stavanger endte nemlig på sjetteplass på Nordic League sammenlagt, én plass unna arbeidstillatelse på Challenge Tour neste år. Hvis én av Nilsson, Nielsen eller Boasson lykkes i å sikre europatour-kortet i Q-School, rykker Olsen opp på pengelisten og blir Challenge Tour-spiller neste år.

Åke Nilsson åpnet med en runde på én under par på Desert Springs og deler 48.-plassen. Feldborg-Nielsen startet med en 69-runde og 6.-plass på Campo de Golf El Saler, mens Boasson åpnet med tre over par og delt 47.-plass.

Leaderboard Desert Springs med Kofstad og Nilsson

Leaderboard Panoramica med Krogh og Tage

Leaderboard Campo de Golf El Saler med Boasson og Feldborg-Nielsen