Team Norway-sjefen hjalp Bjørn med Ryder Cup-uttaket

Ikke en detalj ble oversett da Thomas Bjørn valgte sine fire «captain’s picks» til årets Ryder Cup-lag. Blant tallknuserne som hjalp til med å fore ham med informasjon, var Team Norway-sjef Jon Karlsen.

Publisert

Karlsen, som har doktorgrad i golf, er kjent for å ha stålkontroll når det kommer til analyser av golfspillet.

Det har kommet godt med de siste månedene når Europas kapteiner har satt seg ned for å finne ut av hvilke fire spillere som skulle velges ut til Ryder Cup-troppen ved siden av de åtte automatisk kvalifiserte spillerne.

Karlsen ble først kontaktet av Europas visekaptein Robert Karlsson, som han kjenner godt fra sitt tidligere arbeid med det svenske landslaget. 

Ryder Cup-teamet bruker det eksterne firmaet 14th Club, som også har ansvar for statistikken til European Tour, til grundige analyser i arbeidet med å skaffe seg et bra  beslutningsgrunnlag før valget av «captain’s picks», parsammensetninger og baneoppsett før turneringen starter.

–  Robert ønsket et ekstra par øyne til å se på analysene, og eventuelt gjøre andre relevante analyser som kunne bidra til det europeiske Ryder Cup-laget. Jeg diskuterte med NGF, og vi ble enige om at dette var en spennende oppdrag som kunne gi god erfaring, samtidig som det var ærefullt å få lov til å bidra til det europeiske Ryder Cup-laget, forteller Karlsen til Norsk Golf.

Hovedjobben til Team Norway-sjefen har vært å analysere historiske Ryder Cup-mesterskap for å kunne predikere hvilke spillere som presterer i Ryder Cup i best mulig grad.

Relevante spørsmål har blant annet vært: Hvor viktig er det med rutine fra tidligere Ryder Cup, og hvor viktig er det å ha spilt bra i Ryder Cup? Er det lurt å plukke formspillere, eller skal man se på verdensranking eller prestasjon over lengre tid? Skal man plukke unge «up and coming»-spillere, eller eldre spillere med mer erfaring? Er det viktig å være god i matchspill, og hvor viktig er det å ha spilt bra på Le Golf National tidligere?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Basert på analysene så lagde Karlsen en matematisk modell for å predikere Ryder Cup-prestasjonen, og Bjørn og Karlsson har fått oppdatert prediksjon hver mandag gjennom sommeren og frem til wild-cardene ble delt ut i starten av september. 

Helhet viktigere enn tall

Karlsen møtte Thomas Bjørn og Robert Karlsson under French Open på Le Golf National tidligere i sommer for å diskutere hvilke spillertyper som burde plukkes, og hvordan kapteinene best kan få spillerne til å prestere.

– Det ble en lang og god diskusjon hvor vi utvekslet ideer og erfaringer og analyserte de forskjellige spillerne i detalj. Når man jobber med dette, er det veldig viktig å se på helheten. Tall og statistikk er bare en liten del av det totale bildet, sier Karlsen, og utdyper:

Når man jobber med dette, er det veldig viktig å se på helheten. Tall og statistikk er bare en liten del av det totale bildet Jon Karlsen

– Man må i stor grad vektlegge mentale og sosiale faktorer. Man må se på hvilke spillere som kan håndtere det ekstreme presset de møter i Ryder Cup, og hvilke spillere som fungerer best i laget og kan bidra til at de andre på laget hever seg.

– Underveis har jeg hatt en del kontakt med Arne Jørstad-Riise, som er sjef for idrettspsykologi på Olympiatoppen, og han har kommet med gode innspill som er formidlet videre til Ryder Cup-kapteinene.

Overraskende funn

Bjørn endte til slutt opp med å plukke ut Ian Poulter, Paul Casey, Henrik Stenson og Sergio Garcia. Fem av de åtte automatisk kvalifiserte spillerne til Europa har aldri spilt Ryder Cup tidligere, men de fire siste spillerne har til sammen spilt 80 Ryder Cup-matcher og bidrar med mye rutine.

Karlsen sier imidlertid at rutine ikke nødvendigvis har vært positivt i Ryder Cup tidligere.

– Jeg hadde noen overraskende funn i tallene jeg har gått gjennom. For det første er det at superstjernene scorer dårlig; det har vist seg å være en ulempe å være i veldig god form rett før Ryder Cup; eldre, rutinerte spillere har generelt prestert en god del dårligere enn unge spillere.

– Siden 1999 har 36 topp 5-spillere på verdensrankingen startet i Ryder Cup, og de har samlet kun scoret 46,6 prosent av tilgjengelige poeng. Det virker egentlig veldig ulogisk, og det er et mønster jeg ikke har funnet igjen i majorturneringer, matchspill eller andre analyser av prestasjon , sier Karlsen.

Han sier det heller er de «nest beste» som har pleid å prestere best i Ryder Cup. En nærliggende forklaring er at det er så ekstremt stort press i Ryder Cup, og de forventningene som de beste kan oppleve, er vanskelige å håndtere.

– Derfor har det trolig vært en fordel å være nest best, slik at man har kunnet gå under radaren og tatt fordel av at superstjernene tar av det største presset og de høyeste forventningene.

Forklaringen på dette er sammenlignbart med straffesparkkonkurranser i fotball, der historien har vist at det ofte er lagets stjernespillere som misser på straffer.

– Betyr det at man ikke skal forvente så mye av Tiger Woods denne uken?
 
– Isolert sett tror jeg ikke det er positivt for ham at han er en rutinert superstjerne i knallform, som vil få alles oppmerksomhet rettet mot seg denne uken. Men samtidig kan det fjerne litt av presset på de andre spillerne som kan gli litt mer under radaren, så for USA kan det likevel slå ut positivt.

– Hvis rutine ikke nødvendigvis er så positivt i Ryder Cup, hvorfor ga Europa da likevel wild-cards til fire veldig erfarne spillere?

– Hehe, det kan virke litt selvmotsigende, men som jeg nevnte, så er tall og statistikk bare en liten del av beslutningsprosessen.

– Europa hadde andre spillere som var i bedre form, som Wallace, Pieters og Pepperell, men greia er at de som ble valgt ut, helt enkelt er mye bedre golfspillere sett over tid. Cabrera-Bello var også en het kandidat. De som ble valgt, har levert i mange store øyeblikk og kan også bidra mye til laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvor mye har kapteiner egentlig å si for utfallet av Ryder Cup? 

– De kan bidra med en god del. Alt som har med golfspillet til spillerne å gjøre, rører de ikke i det hele tatt. Men de kan gjøre en forskjell på å få spillerne og laget i en tilstand og trygghet hvor de kan prestere, og så må de også passe på at alle personer rundt spilleren fungerer. Det kan være familie, caddier, coacher, managere og lignende, sier Karlsen.

Karslen sier han har blitt imponert over Thomas Bjørn sine egenskaper som coach og leder.
 
– Han er en veldig skarp fyr. Selv om har tilgang til store mengder analyser og informasjon, så evner han å gjøre ting enkelt for Ryder Cup-teamet. I den grad det lar seg gjøre, forsøker han å gjøre Ryder Cup til en «vanlig» turneringsuke, samtidig som han tar bra hånd om alle som er rundt spillerne.

USA favoritter – men banen passer Europa best

På papiret er USA favoritter før Ryder Cup. De har en gjennomsnittlig verdensranking på 11,2, sammenlignet med Europas 19,1. Golfbanen Le Golf National bør imidlertid passe de europeiske spillerne bedre, og den annullerer USAs fremste styrke: lengde fra tee.
 
Jon Karlsen sier det ikke er noe tvil om at banen kommer til å bli satt opp for å spille til Europas styrker.
 
– Akkurat på samme måte som Hazeltine var lang, bred og hadde kort rough under forrige Ryder Cup i 2016, kommer Le Golf National til å kreve mer presisjon. Det blir tykke rougher og få drivere fra tee. Det betyr også få wedger på innspillene, som er den andre store styrken til amerikanerne. Og greenene kommer nok ikke til å rulle mer enn cirka 10,5 på stimpen ettersom amerikanerne er best på lynkjappe greener. 

Den 42. utgaven av Ryder Cup slår i gang fredag morgen. Les alt du trenger å vite før turneringen her.

Powered by Labrador CMS