Finalen av FedEx Cup-sluttspillet spilles med «jaktstart», og med 26.-plass på PGA Tours poengliste før turneringen startet, begynte Viktor Hovland derfor turneringen på 26.-plass og en totalscore på par – ti slag bak sammenlagtlederen Dustin Johnson.

Dermed er det birdiejakt som gjelder for Hovland denne uken, og 22-åringen fra Oslo har lyktes i å klatre begge de to rundene han har spilt – men bare så vidt.

Lørdag leverte han sin andre strake runde på én under par (69), og med -2 sammenlagt klatret han to plasser til delt 22.-plass, foreløpig ti slag bak lederen Dustin Johnson.

Hovlands scorekort bestod av fire birdies, tre bogeys og resten par, og for andre dag på rad avsluttet han med to birdies på de to siste hullene.

– Det er ikke lett når verdens beste spillere starter med et forsprang på ti slag, spesielt når jeg føler at jeg ikke slår ballen spesielt bra om dagen. Hver runde føles som en kamp, sa Hovland da han ble intervjuet etter runden.

– Vanligvis hvis jeg hadde spilt bra, hadde jeg likt utfordringen, fortsetter han.

 

Ifølge statistikken har ikke Hovland utpekt seg nevneverdig i noen statistiske kategorier etter halvspilt turnering. Av de 30 spillerne i feltet er han midt på treet både i tee-til-green-, nærspill- og puttestatistikken.

Det er kun de 30 beste spillerne gjennom hele sesongen som har kvalifisert seg til i Tour Championship. Hovland har altså klart det i sin debutsesong på touren – en av tidenes største norske idrettsprestasjoner.

Siden turneringen spilles uten cut, er Hovland sikret minst en utbetaling på 3,6 millioner kroner på mandag. 22.-plassen han ligger på nå, er verdt omtrent 4,3 millioner.

I tillegg til stillingen i Tour Championship er det en annen ting det er spennende å følge med på de neste to dagene: Viktor Hovland er nemlig aktuell til den prestisjetunge utmerkelsen «rookie of the year» – årets nykommer på PGA-touren – i konkurranse med amerikaneren Scottie Scheffler.

I skrivende stund ligger Scheffler tre slag foran Hovland etter en runde på fire under par lørdag.

– Scheffler har spilt veldig, veldig solid i år, så jeg holder ham som favoritt foran meg ettersom han har flere topp-10-plasseringer. Men det er ikke opp til meg å bestemme. Det hadde vært en stor ære å vinne, sier Hovland.

Scheffler, fjorårets sammenlagtvinner på Korn Ferry Tour, har i likhet med Hovland imponert voldsomt i sin første PGA Tour-sesong og startet uken på 17.-plass på FedEx Cup-listen, ti plasser over Hovland.

Scheffler står med seks topp-10-plasseringer i år, tre flere enn Hovland, og har klart cuten 17 av 22 ganger (77 prosent). Hovland har på sin side klart cuten i 16 av 19 (84 prosent). Det som taler til Hovlands favør, er at han også har vunnet en turnering. Schefflers beste plassering er på sin side to tredjeplasser, men han har også en fjerdeplass i majorturneringen PGA Championship, og for to uker siden ble han kun den tolvte spilleren i PGA Tour-historien som har gått en runde på 50-tallet.

Tour Championship kan med andre ord bli tungen på vektskålen i det som er en av tidenes jevneste dueller om «rookie of the year»-utmerkelsen. 

Leaderboard