UTSTYR//

Cobra slipper 3D-printede jern: – En verdensnyhet

Her er de første 3D-printede jernene som slippes for kommersielt salg over hele verden. – Den største golfinnovasjonen på mange år, hevder Cobra selv.

Slik ser de ut, innovasjonen Cobra Limit3d, en tilgivende bladmodell som slippes 7. juni.
Publisert

De heter Limit3d. De er vakre. De tilgir deg. Men er som de fleste skjønnheter; hard-to-get.

For selv om Cobra har stor tro på den nye teknologien, er det et svært begrenset opplag som slippes den 7. juni. Foreløpig er Limit3d bare tilgjengelig i 500 eksemplarer, og det forklarer jo navnet.

– Når vi likevel velger å lansere våre første 3D-printede jern, er det for å ta en tydelig posisjon i markedet. Vi har produsert 3D-printede puttere i fire år, og nå tar vi samme teknologi til neste nivå, forklarer markedsdirektør Jose Miraflor i Cobra Golf.

Limit3d har et klassisk utseende, men skjuler en helt ny konstruksjon innvendig.

Fra puttere til jern

Høsten 2020 lanserte Cobra sin første 3D-printede putter, KING Supersport-35. Siden den gang har selskapet videreutviklet produktlinjen med mer avanserte 3D-printede puttermodeller.

Samtidig har Cobras ingeniører også jobbet med å utvikle 3D-printede jernkøller. Enkeltkøller har allerede vært i bagen til spillere som Lexi Thompson og Bryson DeChambeau. Men nå tas teknologien for første gang til et kommersielt marked.

– Dette er en verdensnyhet, og den største golfinnovasjonen på mange år, understreker Martin Willners, markedsansvarlig for Cobra i Norden.

Visuelt fremstår Limit3D som en kompakt bladmodell i rustfritt 316L-stål. Men inne i hodet skiller køllen seg fra sammenlignbare jernmodeller, produsert med tradisjonelle metoder som støping og smiing. 

En tilgivende bladmodell

3D-printing er en additiv framstillingsprosess –lag-på-lag – som gjør det mulig å lage jernkøller med interne gitterstrukturer. Det gjør delene både lettere og sterkere.

Ifølge Cobra har gitterstrukturen i Limit3D ført til at 33 prosent av vekten har kunnet omfordeles i hodet. Tyngre metaller er plassert i hodets tå- og hælparti for å sikre en høy grad av MOI (vridningsstabilitet) og tilgivende egenskaper.

Lag på lag skrives jernkøllene ut som på en printer. Den innvendige gitterstrukturen gir ingeniørene nye muligheter.
316L-stål er benyttet i hele konstruksjonen.
Ekstra tyngde i tå og hæl gjør Limit3d svært tilgivende.

– Limit3d er de første tilgivende bladkøllene i golf. En kølle og ytelse som ikke er mulig å produsere med tradisjonelle prosesser, fastslår Jose Miraflor.

– Med 3D-printing kan vi kombinere egenskaper som gjør at jernene ser ut som konvensjonelle bladkøller, men som er like tilgivende som et spillforbedrende jern. Høres det ut som science fiction? Vel, det er vitenskap, og på ingen måte fiksjon.

20 sett til Norden

Men som nevnt kommer nyvinningen i et svært begrenset opplag foreløpig. 

Av de 500 settene som den 7. juni legges ut for salg verden over, er bare 20 tilgjengelige i det nordiske markedet – og bare for høyrehendte. 

Fra samme dato vil Cobra Limited være tilgjengelig for testing og tilpasning ved Cobras Fitting Assembly i Helsingborg.

Og prisen? 30 000 kroner for sju køller (4-PW). 

– Limit3d er bare tilgjengelig som et tilpasset sett med skaft, grep og spesifikasjoner etter spillernes valg. Og det er førstemann til mølla, opplyser Martin Willners.

Powered by Labrador CMS