PIF-AVTALEN//

10 spørsmål alle vil ha svar på etter sjokkavtalen

Tirsdag detonerte bomben. PGA Tour og LIV Golf går sammen. Det reiser mange spørsmål.

For Greg Norman (t.v.) er moroa kanskje over. For Phil Mickelson åpner trolig dørene seg igjen.
For Greg Norman (t.v.) er moroa kanskje over. For Phil Mickelson åpner trolig dørene seg igjen.
Publisert Sist oppdatert

I over to år har de vært som hund og katt, Coca Cola og Pepsi, Celtic og Rangers, Joe Frazier og Muhammad Ali.

Men tirsdag satt plutselig Jay Monahan og Yasir Al-Rumayyan side om side i et orkestrert og vennlig TV-intervju på CNBC og fortalte hvorfor PGA Tour og det saudi-arabiske investeringsfondet bak LIV Tour plutselig er gode busser.

– Vi har det bedre sammen, forklarte Jay og søkte blikkontakt med sin nye venn, Yasir, som nikket bekreftende tilbake.

Sjokk for alle

Det var naturligvis et sjokk for alle. Ingen spillere skal ha visst om ekteskapet før samme dag. Ikke engang Tiger Woods og Rory McIlroy, som i to år har vært lojale mot PGA-touren, stått foran mikrofonene og tatt kulene for Monahan.

Samlet skal de ha takket nei til over 12 milliarder kroner for å bli værende på PGA-touren.

Nå opplever de at spillerne som valgte å takke ja til pengesjekkene – Cameron Smith, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia, Henrik Stenson og Brooks Koepka, for å nevne noen – plutselig ønskes velkommen inn i varmen igjen, som om ingenting har skjedd.

Kanskje også rett inn i Ryder Cup-lagene, eller? Her er noe av det alle lurer på et snaut døgn inn i freden.

10 spørsmål

1) Er krigen mellom PGA Tour og LIV Golf plutselig helt over?

Svar: Ja, det ser sånn ut. PGA Tour har inngått en rammeavtale hvor det saudi-arabiske investeringsfondet går inn som investor på touren. Det nye felles selskapet ledes av Al-Rumayyan og alle varslede rettsmøter og juridiske feider legges til side.

2) Hva fortalte Monahan til spillerne tirsdag?

Svar: Mye av det samme som sto i pressemeldingen, at det er en helhetsvurdering som ligger bak. Og at PGA-touren gjør dette til det beste for golfen. «Unify» er nøkkelordet. Golfverden samles igjen. Samtidig erkjente han mye har vært sagt og få har vært involvert i prosessen som ledet fram til avtalen. Dette ble gjort for å unngå lekkasjer.

3) Var det ingen spillere som visste om dette?

Svar: Visstnok veldig få, og det gjaldt på begge sider. Bare den øverste ledelsen i PGA-touren og PIF (investeringsfondet) skal ha vært informert om samtalene som har pågått i sju uker og på flere ulike lokasjoner i verden. Også LIV Golf-sjef Greg Norman skal ha vært uvitende.

4) Hvem er egentlig «vinnerne» her?

Svar: Umiddelbart framstår saudierne som vinnere. Det var dette de ønsket seg. De henvendte seg først til PGA-touren for å få plass rundt bordet, bli en del av det etablerte golfsirkuset. Men da det ikke gikk, etablerte de heller sin egen tour og begynte å kjøpe opp stjernene. I dag ser det ut til at dette til slutt ble så plagsomt og kostbart for PGA Tour at de nå tar en 180-graders kuvending og slipper til saudierne likevel. (Og ja, den ukritiske tv-seer, som ikke bryr seg om hvor pengene kommer fra i sport, men bare vil se de beste konkurrere, er også en vinner...)

5) Hva skjer nå med PGA Tour og LIV Golf?

Svar: Det er uklart, men rapportene tyder på at terminlistene blir som de er planlagt ut året. Det kan forventes et nytt opplegg fra 2024. Hvordan det blir seende ut, vites ikke.

6) Blir det fortsatt laggolf i det nye opplegget?

Svar: Det er grunn til å tro det, all den tid lagformatet ble nevnt i både pressemeldingen og av Monahan selv utover dagen. Men det er uklart i hvilken form og utstrekning. Time will show!

7) Vil spillerne som hoppet av PGA-touren ønskes velkommen tilbake?

Svar: Det synes helt klart, ja. Når hovedargumentet bak fusjonen er å samle golfverdenen igjen, kan vi forvente at alle «utbryterne» uten hinder vil kunne delta på PGA-touren igjen. Og dermed også opptjene verdensrankingpoeng.

8) Vil disse spillere måtte betale tilbake det de fikk av LIV Golf for å gå over?

Svar: Det kommer neppe til å skje. Det er vanskeligere å be folk om å betale tilbake noe de har fått enn å kompensere de som ikke fikk noe. Så det mest sannsynlige er at spillerne som ble igjen på PGA-touren, og som nå er gretne, godtgjøres på en eller annen måte. Men her gjetter vi bare. Ingenting er uttalt til nå.

9) Hva skjer med Greg Norman?

Svar: Det vet vi ikke. Men i intervjuet med CNBC sa Yasir Al-Rumayyan at han hadde fortalt Norman om PGA Tour-avtalen like før TV-intervjuet. Om Norman først fikk vite dette minutter før PIF-sjefen gikk på lufta, er han lite trolig en sentral skikkelse i det som skjer videre.

10) Hva skjer med Ryder Cup? Er det fritt fram for LIV-spillerne nå?

Svar: Det er også uklart. Men det er grunn til å tro, når krigen nå er over og freden har senket seg, at det blir mye enklere for kapteinene på Europa og USA å ta med seg spillere fra en forent golfverden, altså LIV-spillere. Rankingen får de ikke gjort så mye med før 2024.

Powered by Labrador CMS