The Masters//

Åtte ting som kan skje denne uken på Augusta

På søndag vil én av de 88 spillerne som stiller til start ha en grønn jakke. Her er noen av scenarioene som kan skje de neste dagene.

Er det en av disse fire - eller en av av de 84 andre - som kaprer den grønne jakken på søndag?
Er det en av disse fire - eller en av av de 84 andre - som kaprer den grønne jakken på søndag?
Publisert Sist oppdatert

The Masters på Augusta National står for tur. Den første av årets fire major-turneringer og en av de mest etterlengtede.

Som tilskuer sitter man med mange spørsmål om hva som kan utfolde seg de neste dagene. Vi har forsøkt å gå i gjennom noen av spørsmålene som du muligens sitter med:

Klarer endelig Rory McIlroy å fullføre sin career grand slam?

Nord-iren har hatt åtte forsøk på fullføre sin career grand slam (vinne alle de fire major-turneringene i løpet av karrieren), noe bare fem stykker har gjort før ham. I fjor var han utrolig nærme med en andreplass, kun bak overlegne Scottie Scheffler. McIlroys dramatiske bunkerslag på det 72. hullet ble ett av de mest minneverdige slagene fra fjorårs-sesongen, og hans sisterunde på 64 slag var delt beste i historien på en Masters-søndag.

Formen er god, med en delt andreplass og en tredjeplass i sine to siste turneringer.

Tiger Woods er tilbake på den største scenen. Har han sjanse til å tangere Jack Nicklaus?

Det aller største spørsmålet når det gjelder Tiger Woods om dagen er hvorvidt kroppen hans fremdeles holder tritt. I fjor åpnet den gamle mesteren med en 70-runde som utvilsomt står igjen som noe av det mest imponerende vi var vitne til i 2022. Bare 13 måneder tidligere hadde han knust sitt høyre bein i bilulykken som også nær kostet ham livet.

For noen uker siden så vi han igjen i Genesis Invitational på Riviera. Der leverte han også sterkt, og viste at han holde følge med dagens toppspillere. Til slutt ble det delt 45. plass, men to runder på 60-tallet skal man ikke skimse av. I år kan være året han tangerer Jack Nicklaus sin rekord på seks Masters-titler.

Skal Augusta bli stedet der Viktor Hovland vinner sin første major-tittel?

Det nærmeste Viktor Hovland noensinne har vært en major-tittel skjedde for ni måneder siden. I fjorårets British Open gikk han søndagen i lederball med Rory McIlroy på St. Andrews, men dessverre klarte ingen av dem å utnytte muligheten.

– Det er litt kjipt, men det blir ikke siste gang jeg har muligheten til å vinne en major. Så det er bare å ta med seg så mye læring som mulig, så han til Norsk Golf da.

Denne uken er det første gang Hovland kan vise det han lærte fra forrige major-turnering.

Det beste nordmannen har levert på Augusta er fjorårets delt 21. plass, men nå er det en annen spiller vi ser på banen. Med ny trener og et annet fokus på treningsfronten har han vist at han er i stigende form.

Selv om det gikk ikke helt veien i WGC Matchplay for noen uker siden, har han vist at formkurven peker oppover. I de tre siste slagspill-turneringene har han levert delt 20. plass, delt 10. plass og en delt tredjeplass.

Klarer noen å stoppe regjerende mester Scottie Scheffler?

Scottie Scheffler både introduserte seg og sementerte seg som en av verdens beste golfere i fjor. For noen uker siden gjenerobret han førsteplassen på verdensrankingen i tillegg, med noen svært gode prestasjoner i bagasjen fra de siste månedene. Hans dårligste resultat i 2023 er delt 12. plass i Genesis Invitational, i tillegg har han vunnet både WM Pheonix Open og The Players Championship.

På den andre siden er det ikke mange som vinner Masters to ganger på rad. Det er kun tre andre spillere som har fått til det - sist var Tiger Woods i 2001 og 2002.

Kan en av LIV-spillerne vinne på gamle trakter?

Det var lenge usikkert om de fikk bli med, men til slutt fikk de grønt lys fra Augusta Nationals styreleder Fred Ridley. Til sammen er det 18 LIV-spillere med i årets Masters, hvorav flere av dem har vunnet før (Phil Mickelson, Sergio Garcia, Patrick Reed, Dustin Johnson, Charl Schwartzel og Bubba Watson).

Dersom en av de 18 skulle vinne har LIV-sjef Greg Norman sagt til Golf.com at resten av avhopperne vil være tilstede på den siste greenen for omfavne vinneren «deres». Det kan gjøre striden mellom den saudi-støttede touren og PGA-touren enda skarpere i fremtiden.

Hvem vil takle en våt Augusta best?

Selv om man aldri skal stole helt på værvarselet viste den tidlig i uken at Augusta kommer til å være våt i helgen. De åpenbare ulempene vil være at utstyret er vanskeligere å håndtere, ballen vil rulle kortere og det er tungt å spille god golf når man er kald og våt. På den andre siden vil det være noe lettere å kontrollere ballen på innspillene og det vil mest sannsynlig blåse mindre.

Som nordmenn er vi vant til å være ute i all slags vær, men hvem spiller best når det bøtter ned? Noen av oddsmakerne har satt spillere som irske Shane Lowry høyere opp på listen som følge av langtidsvarselet.

Er det noen som elsker påske mer enn Jordan Spieth?

Muligens en bedre fun-fact enn en spådom, men Jordan Spieth har faktisk vunnet to turneringer på rad når de avgjøres på første påskedag. I fjor falt påsken i RBC Heritage i Sør-Carolina og i 2021 var det Valero Texas Open. Han vant begge to. Sannsynligheten for at dette bare er tilfeldig er stor, men Spieth har tross alt vunnet Masters før (i 2015).

I tillegg har det anerkjente golfmagasinet GolfDigest Spieth som sin favoritt i årets første major.

Hvordan vil europeerne fare i årets utgave?

Det begynner å bli en liten stund siden en europeer vant på Augusta National. Sist var i 2017 da Sergio Garcia stakk av med sin grønne jakke. Kanskje det er Garcias landsmann Jon Rahm som skal ta en skalp for Europa? Han åpnet 2023 forrykende hvor nesten ingen klarte å slå han. De siste ukene har det gått noe tråere for spanjolen (trakk seg fra Players Championship og tidlig exit i WGC Matchplay), men Rahm er i toppen hos de aller fleste bookmakere.

Kontinentets Ryder Cup-kaptein Luke Donald vil uten tvil holde et tett øye med sine potensielle utvalgte de neste dagene.

NB! Her har du oversikt over sendetidene for de kommende dagene!

Powered by Labrador CMS