Sesongstart//

Derfor er ikke Østlands-sesongen i gang enda: – Mottar heller klager nå

Selv om kalenderen viser et godt stykke inn i mai er det få baner i Oslo-området som har åpnet. Faktisk er bare to av de ti største klubbene åpne.

Hauger har opplevd samme skjebne som samtlige baner på Østlandet - for kalde temperaturer til at gresset setter seg.
Hauger har opplevd samme skjebne som samtlige baner på Østlandet - for kalde temperaturer til at gresset setter seg.
Publisert Sist oppdatert

Til helgen er det meldt sol og høye temperaturer i store deler av Oslo-området. Ifølge yr.no er det faktisk meldt over 20 grader på det varmeste søndag ettermiddag.

Men selv om våren endelig har kommet, betyr det ikke at golfklubbene nødvendigvis åpner på løpende bånd for det.

Greenkeeper James Bentley hos Haga forteller at Bærumsklubben allerede er tre-fire uker forsinket i forhold til i fjor.
Greenkeeper James Bentley hos Haga forteller at Bærumsklubben allerede er tre-fire uker forsinket i forhold til i fjor.

– Grunnen til det er ganske enkelt. Om vi åpner nå, før gresset har fått satt seg ordentlig, kommer ikke banen til å holde det nivået vi ønsker gjennom hele sesongen, sier James Bentley, greenkeeper på Haga GK.

Videre forklarer han at det er nattetemperaturen som er avgjørende for at det skal spire og gro ordentlig. Når man i tillegg husker at både mars, april og første delen av mai var kaldere enn vanlig, er det forståelig at Haga ikke er grønn enda.

– Vi mottar heller klager på at vi ikke har åpnet enda nå, enn å få klager gjennom hele sesongen fordi banen er i dårlig stand, understreker Bentley.

– Så tror jeg folk ikke husker hvordan det har vært før. Det er egentlig ikke unormalt å åpne før mot slutten av mai. Vi har kunnet åpne tidligere de siste årene, men hvis man husker tilbake til 2018 (kald vinter, som gikk rett over i varm sommer journ.anm.), åpnet vi sent da og, sier Bentley.

Én av ti åpne

Samtlige greenkeepere Norsk Golf har snakket med forteller at vinteren og våren har vært kald på Østlandet i år. Med temperaturer som kryper ned mot null grader i nattetimene helt ut i mai, er det vanskelig å få grønt gress.

Av Østlandets ti største klubber har faktisk bare to av dem åpnet:

Status på Østlandets største klubber

Klubb Status
Oslo GKStengt
Bærum GKStengt
Haga GKStengt
Losby GKStengt
Lommedalen GKÅpen
Asker GKStengt
Grønmo GKStengt
Drøbak GKÅpen
Ballerud GKStengt
Grini GKStengt

Status per 12. mai. Fordelt etter medlemstall.

Bare i listen ovenfor er det nesten 16.000 golfere hvor ikke hjemmeklubben har åpnet for sesongen.

I tillegg har baner som Miklagard, Hauger og Hakadal heller ikke åpnet slusene for hverken medlemmer eller gjester.

– De siste dagene har det endelig skjedd ting her. Utslagstedene og fairwayene har begynt å komme seg, så det lover godt, sier Eoin Moroney, greenkeeper på Hauger GK.

På banen like nord for Lillestrøm har det vært særlig snøfallet i overgangsskifte april/mai som satte en demper på utviklingen.

– Vi ble noen uker forsinket på grunn av snøen, men nå har vi hatt muligheten til å gjennomføre arbeid på banen som vi har kunnet tidligere i år, forteller han.

– Nå gleder vi oss alle til sesongen. Det kommer til å være verdt ventetiden, forsikrer Moroney.

Greener i god stad

Enda lengre nord, på Miklagard GK, ser banearbeiderne også tegn til området våkner til liv. I likhet med flere klubber i regionen ser man at greenene har overvintret godt.

– Alle greenene våre er sunne og har gode agronomiske forhold. De står ut i forhold til resten av banen for øyeblikket, forklarer course manager Duncan Bruce.

Duncan Bruce på Miklagard er motivert for ny sesong.
Duncan Bruce på Miklagard er motivert for ny sesong.

På lik linje med både Haga og Hauger er beslutningen om å ikke åpne banen med det aller første for å sikre gode forhold gjennom hele sesongen.

– Om vi skal nå det høye nivået vi ønsker - så lenge vi ønsker - kan vi ikke ha bruksskader tidlig på sesongen. Vi trenger vekst for å tåle slitasjen, sier Bruce.

Hvor man kan faktisk spille? Se den oppdaterte oversikten her:

Powered by Labrador CMS