Premiere PÅ NETFLIX//

Episode for episode: Vi anmelder «Full Swing»

SPOILER ALERT: Endelig har den kommet. Netflix-serien som skal gi oss alle et innblikk i livet på PGA-touren. Vi redaksjonen så alle episodene på én dag for å komme med vår mening.

Aleksander Ottersen Mile og Nicolai Landmark er i gang med å binge den nye Netflix-serien onsdag morgen.
Aleksander Ottersen Mile (t.v.) og Nicolai Landmark er i gang med å binge den nye Netflix-serien onsdag morgen.
Publisert Sist oppdatert

Premieredagen til etterlengtede dokumentarserien til Netflix har endelig kommet. Onsdag klokken 09.00 kom alle åtte episodene i den første sesongen av «Full Swing».

Det vi vet på forhånd er at flere av golfens største stjerner trår inn foran kameralinsen og vil åpne seg opp på nye måter. Drivkraften til hver enkelt utøver vil komme frem, og vi vil se hvordan de takler motgang og medgang.

Vi har funnet frem popcornet. Vi håper dere også er klare.

Episode 1: «Frenemies»

Terningkast 5
Den første episoden av «Full Swing» innfrir våre forventninger.

Den første episoden handler om to av de beste vennene på PGA-touren. Jordan Spieth og Justin Thomas. De har kjent hverandre siden de konkurrerte i en turnering som 13-åringer. Siden da har forholdet deres grodd tettere og tettere. Som Jordan selv sier i løpet av episode én; «Justin er han jeg heier på når jeg selv har mistet sjansen til å vinne»

Episoden dykker rett ned i hvordan de to pusher hverandre i treningsrundene, hvordan de lener seg på hverandre i hverdagen og hva Spiteh skal si i forlovertalen i Thomas sitt bryllup. Og ikke minst hvordan forholdet deres svinger utifra hvem som er på toppen av ledertavlen etter siste putt er senket på det 72. hullet.

Slik som med «Drive to Survive» og «Break Point» er det naturligvis størst fokus på de alle største trofeene - major-turneringene. Som noen av oss kanskje husker sto Justin Thomas for det største comebacket i PGA Championships historie. Dette er scenen store deler av episode én utspilles.

Hva sitter vi igjen med?

Førsteinntrykket er at det er veldig bra. Vi kommer bak fasaden, og blir kjent med spillerne som mennesker også. I tillegg er det god dramaturgisk oppbygging, både med tanke på personene og med tanke på selve golfen. En morsom innsikt er hvordan Thomas og Spieth spiller om penger under treningsrunden på Southern Hills for å pushe hverandre det lille ekstra, før selve major-turneringen er i gang.


Episode 2: «Win or Go Home»

Terningkast 5
Kontrastene er godt portrettert. Stort pluss med The Masters.

Kontrastenes episode. Her får vi innblikk i én av golfens største navn som på dette tidspunktet (våren 2022) er på vei ned, Brooks Koepka. Han sliter med å finne spillet sitt, sliter med motivasjonen og det psykologiske aspektet med å ikke være på toppen av pyramiden lengre.

På den andre siden av mynten følger kamerateamet Scottie Scheffler. Overraskelsesmannen som vant fire turneringer i løpet av to måneder, inkludert den grønne jakken på Augusta National. Den ukjente texaneren som tilsynelatende vinner alt han stiller opp i.

Igjen kommer vi på innsiden av livene deres. Vi lærer hvordan de to tenker og hvordan hverdagstingene ofte taper i kampen mot golfen (og vi får for første gang en solid mengde «F-bombs»).

Hva sitter vi igjen med?

Det aller tydeligste man får ut av denne episoden er hvor lett det er å være god i golf og hvor vanskelig det er å være «dårlig». Distansen mellom å være i flytsonen, hvor alle slag og alle putter sitter, og å stå kikkende fra utsiden. Golf er rett og slett en vanskelig idrett, selv for proffene.

Det er interessant å se hvordan Koepka håndterer denne tunge perioden, men i underbevisstheten får man ikke særlig mye empati fordi han gikk til LIV Golf i løpet av 2022.

Samtidig skulle vi gjerne ha lært enda litt mer om Scottie Scheffler. Man blir ikke ordentlig godt kjent med han, og det er synd ettersom han fremdeles er en ganske anonym skikkelse blant de andre proffene.

The Masters er et naturlig høydepunkt i episoden. Når vi nå sitter i midten av februar begynner man allerede å glede seg til å høre hymnen på TV-en.


Episode 3: «Money or Legacy»

Terningkast 4
Svakere enn de to tidligere på grunn av noe ensformig historieforteling.

Det er egentlig bare to ord som trengs for å beskrive den episoden her. LIV Golf.

I episode tre er det Ian Poulter som er hovedkarakteren, hvor man gjennom han får vurderingene de aller fleste av spillerne som gikk over til saudiarabiske-touren gikk igjennom. I hans tilfelle begynner han å få aksept for at ikke er god nok til å kjempe i toppen i de aller største turneringene, og må se seg rundt for å få «dekket inn til livets opphold» ettersom de store premiesummene uteblir for den godt likte briten. Dette er mest sannsynlig samme begrunnelse for hvorfor spillere som Sergio Garcia, Henrik Stenson og Lee Westwood gikk til saudi-støttede ligaen.

Den gode med episoden er at man virkelig kommer tett på Poulter og hans familie. Han har flere barn, hvorav eldste sønnen Luke på 18 år, har lyst til å følge i fars fotspor. Man får også god innblikk i hvordan det er å være i slutten av toppkarrieren.

Hva sitter vi igjen med?

Vi føler at dette er et farvel til en spiller som «alle» likte. Litt som i forrige episode (med Brooks Koepka), får man noe innblikk i valget deres, men de holder igjen en del. Videre kommer de forskjellige sidene mellom LIV Golf og PGA-touren tydelig frem. Den ene frister med penger og den andre frister med historie og å gi spillerne sjansen til å skrive seg inn i historiebøkene. Noe som stemmer bra med tittelen på episoden: «Money or Legacy».

Det vi kanskje mangler i løpet av disse 40 minuttene er flere spillere. Ian Poulter åpner mye opp, men det blir litt ensformig med bare én spiller i fokus.


Episode 4: «Imposter Syndrome»

Terningkast 6
Hittil beste episode. Joel Dahmen er en unik karakter på PGA-touren.

I den fjerde episoden møter vi en spiller som for de fleste ikke er så kjent. Derfor er det et frisk pust å lære om livshistorien og karakteren Joel Dahmen. Han er 34 år, har én seier på PGA-touren og har overlevd testikkelkreft. Han er også en av de minst selvhøytidelige spillerne på hele touren. Det kommer tydelig frem når han får spørsmål om han noen ganger kommer til å vinne en major-turnering. «Overhodet ikke. Jeg suger i golf», svarer han lattermildt.

I løpet av disse noen-og-førti-minuttene blir vi godt kjent med Joel, hans kone Lona og caddien Geno Bonnalie. Trioen har en helt annen tilnærming til profesjonell golf enn 99 prosent av feltet rundt dem. Mye på grunn av tingene hovedpersonen Joel har opplevd gjennom livet og deres bakgrunn sammen.

Selve dramaturgien i episoden utspiller seg fra U.S. Open kvalifiseringen til selve hovedturneringen hvor han havner på en mirakuløs tiende plass.

Hva sitter vi igjen med?

Som en dokumentar er dette den hittil beste episoden så langt. Den er et frisk pust av selvironi i et univers hvor alle sammen mener de er den beste spilleren på banen. Historien til Dahmen er emosjonell og ektefølt, samtidig som at golfen uten tvil er i hovedfokus.

Episoden dekker også den tredje major-turneringen på kalenderen, U.S. Open. En unik turnering hvor flere tusen forsøker å kvalifisere seg gjennom det som kalles «the longest day in golf» - en 36 hulls-konkurranse på én dag, hvor bare en håndfull spillere får bli med til den aller største scenen.


Episode 5: «American Dream»

Terningkast 4
Med en fantastisk avslutning henter denne episoden seg godt inn.

Den amerikanske drømmen handler om muligheten til å oppnå akkurat det man vil. For engelske Matt Fitzpatrick handlet det også om å faktisk vinne på amerikansk jord - noe han ikke hadde gjort inntil i fjor. I episode fem deler han og den amerikanske giganten Dustin Johnson skjermen, og man ser hver deres side av U.S. Open på Brookline. Fitzpatrick ønsker å vinne for første gang, mens Johnson ønsker å bevise at han fortsatt kan vinne på den største scenen.

Begge to er relativt reserverte mennesker, men ved å prate med familiemedlemmer, koner, trenere og venner har Netflix klart å skape et bilde av disse to figurene. Fitzpatrick er den lille stille gutten med en dedikasjon og en arbeidsmoral uten like, mens Dustin Johnson er den store alfa-hannen som gjør akkurat det han vil - akkurat når han vil. Denne episoden er et godt bilde på at golfere er svært ulike, med veldig forskjellige tilnærmer til idretten, mens målet deres er akkurat det samme.

Hva sitter vi igjen med?

Selve episoden starter relativt rolig, uten noen spesielle hendelser som fanger oppmerksomheten. Som seer får man innsikt i hverdagen deres. Fitzpatrick analyserer hvert eneste slag, mens Johnson spiller mer på følelser enn data. Ikke ulikt det bilde man har fra før.

Hadde episoden fortsatt i samme tempo som starten ville denne mottatt et relativt lav terningkast. Men på slutten våkner man til liv. I en herlig kombinasjon av oppbygging, dramaturgi og musikkvalg spretter man nærmest opp av sofaen når Fitzpatrick får til det slaget fra bunkeren på det 72. hullet i U.S. Open.


Episode 6: «Don't Get Bitter, Get Better»

Terningkast 5
Den episoden man blir våtest i øynene av så langt.

Den sjette episoden i «Full Swing» handler om arven etter Tiger Woods. Han kom som et stjerneskudd på 90-tallet, og beviste at man ikke trengte å være hvit for å spille god golf. Det er fremdeles en stor overvekt av hvite golfspillere på touren, men to av de største amerikanerne som ikke er det, er Tony Finau og Collin Morikawa. Denne episoden handler om hvordan det er å leve med arven til den største spilleren i historien på grunn av bakgrunnen din.

Av Finau og Morikawa er det førstnevnte som får mest oppmerksomhet, mye på grunn av hans spesielle sesong. Amerikaneren, som er halvt samoansk, reiste i store deler av 2022-sesongen med kone og fem barn. Familien gikk i forkant av innspilling gjennom et tap av familiemedlem, så mye tid og emosjoner er viet til hvordan familien på syv lever med sorgen. Samtidig legges det stort press og forventninger til at han «endelig» skal vinne golfturneringer igjen.

Episoden går over en rekke turneringer fra British Open på St. Andrews til turneringene i august hvor Finau virkelig fant formen sin. Morikawa får en del av søkelyset under The Open ettersom han er regjerende mester, men faller fort ut av det fordi han misset cuten i Skottland.

Hva sitter vi igjen med?

Dette er foreløpig den mest emosjonelle episoden, for man føler virkelig med Finau-familien ved flere anledninger. Man lærer at han er en varm og god familiemann som ikke nødvendigvis setter golfen først. Han kommer fra tøffe kår og klarer å overbevise at han, og andre som ham, fortjener plass i golfen, uansatt hvilken bakgrunn man har.


Episode 7: «Golf is Hard»

Terningkast 4
Er golf vanskelig? Ja. Bare spør en rookie på PGA-touren. Selve episoden er bare på par.

Uttrykket som er navnet på denne episoden er det ingen golfere som kan være uenig i. Spesielt ikke å være rookie på PGA-touren. I den neste siste episoden følger man nemlig to av fjorårets ferskinger som kan svært nære på å vinne turneringer på den øverste nivået; Sahith Theegala og Mito Pereira.

Sistnevnte er best husket for sitt vanvittige spill i 71 hull under PGA Championship i mai, for så å bokstavelig talt miste tittelen med en dobbelbogey på det siste hullet. Theegala var lenge i seierskampen under WM Phoenix Open, men også han rotet bort muligheten på slutten av avslutningsrunden sin i Arizona. Det er disse to øyeblikkene som står i fokus i den nest siste episoden av «Full Swing».

Hva sitter vi igjen med?

Det viktigste man sitter igjen som seer er hvor vanskelig det er å gjøre hoppet fra Korn Ferry-touren eller college-golfen til PGA-touren. Som Theegala forklarer i løpet av episoden; man går fra å konkurrere mot mange gode golfere på omtrent samme alder, til å konkurrere mot verdensstjerner som har vært i toppen av gamet i flere år. Alle McIlroyene, Spiethene og Rahmene har reist verden rundt og spilt banene utrolig mange ganger, og de drømmer sikkert om de forskjellige hullene i dét de skal sovne for kvelden. I tillegg til å stå uten den erfaringen som rookie er man også oftere overveldet av de mange hundretusenvis av tilskuerne som følger hvert eneste slag man slår.


Episode 8: «Everything Has Led to This»

Terningkast 6
Netflix sparte det beste til slutt. Det er bare å glede seg.

Netflix sparte det beste til slutt. Spilleren som egentlig ikke skulle være med i serien ble selvfølgelig hovedpersonen i avslutningen - både på banen og i serien. Rory McIlroy. Det siste året har han vokst frem som talsmann og forbilde for de aller aller fleste som følger med på golf. I kampen mot LIV har han og Tiger Woods gått i bresjen for å beholde spillere på PGA-touren og samtidig øke makten og statusen til utøverne har mot styringsmaktene. Rory gjorde det samtidig som han spilte noe av sin beste golf noensinne.

Episoden starter på St. Andrews og British Open. McIlroy spilte i lederball sammen med Viktor Hovland den siste dagen, men ingen av dem klarte å gjøre noe med Cameron Smith som puttet seg til The Claret Jug. Derfra går historien videre til hvordan McIlroy hentet inn en massiv ledelse på Scottie Scheffler for å sikre FedEx Cup-tittelen i Atlanta. Det som var prikken over i-en i en ellers turbulent sesong for PGA-touren. I tillegg kommer det lite stikk til Phil Mickelson som mest sannsynlig får deg til å humre.

Hva sitter vi igjen med?

At Rory McIlroy leder utviklingen for hvilken vei PGA-touren går i fremtiden. Hans posisjon som frontfigur sementerte seg på ekte i løpet av 2022, og i denne episoden fikk vi se hvordan - og ikke minst hvorfor. Alt fra et brev han fikk i 2011 fra Jack Nicklaus som ba han om lede idretten videre til det indre ønske han har om at fremtidige generasjoner skal nyte golfen slik han gjorde da han var yngre.

Episoden er et perfekt punktum for den første sesongen av «Full Swing». La oss krysse fingrene for at det kommer flere sesonger i fremtiden. Forhåpentligvis også med Viktor Hovland foran kameralinsen.


Les også

Powered by Labrador CMS