Her kommer Golfjentene: – Vil bli like mange som gutta

I dag feires Women´s Golf Day over hele verden. Golf-Norge markerer dagen ved å rulle ut sin nye storsatsing for jentene.

Publisert

I over ti år har Golf-Norge hatt et mål om å rekruttere flere jenter. Men mange har falt fra, og kvinneandelen er blitt mindre. Ved siste opptelling utgjorde jentene cirka 25 % av medlemsmassen i norske golfklubber.

Det er ikke en særnorsk utfordring. Og derfor har Norges Golfforbund også fått støtte av R&A til prosjektet.

På tvers av klubbene

– Golfjentene er et arrangementsbasert breddeprogram for jenter opp til 19 år. Med fellestiltak på tvers av klubbene kan jenter trene og ha det gøy sammen, med golf og andre aktiviteter. Alt skal skje på jentenes egne premisser, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

Som jenteansvarlig i NGF er hun én av flere ressurser som nå er koblet på i en helthetlig satsing på barn og unge.

– Vi ønsker å løfte juniorgolfen på riktig måte. Vi skal se hele mennesket, og skape en robust neste generasjon, forklarer Fredrik Due, avdelingsleder for bredde og utvikling.

For Golfjentene er bare starten på noe større. Men rekkefølgen på lanseringene er ikke tilfeldig.

– Jentene kommer først fordi de trenger det mest, fastslår Due.

– Og denne gangen skal vi gjøre det skikkelig. Vi har nå fått på plass et helt team av folk som brenner for dette. Og vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe klubbene. For det er ute i miljøene at utviklingen må skje.

(Saken fortsetter under bildet)

Enormt potensial

Siden nyttår har «Team barn og unge» jobbet aktivt for å samle de gode kreftene i Golf-Norge. Mange jenter er isolert på hver sin kant. Grunnidéen med Golfjentene er at vennskap og kjennskap på tvers av klubbene vil bidra positivt til både rekrutteringen og ivaretakelsen.

– Jo, vi har en del jenter som spiller golf, men miljøene er sårbare og potensialet er så enormt mye større, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

– Mange steder blir jentene stående helt alene. Derfor lager vi nå en arena der flere jenter skal få sjansen til å prøve golf. Det er en arena som ikke handler om konkurranse. Det får de i sine egne klubber, på Narvesen Tour eller Srixon Tour. Golfjentene skal være et fristed hvor de kan trene og leke med andre jenter, og bli kjent på tvers.

Responsen ute i klubbene har vært svært positiv. I flere regioner er samarbeid for lengst i gang. Nye regioner og klubber rekrutteres løpende. Plakater, kommunikasjonsmateriell og treningsutstyr er en del av avtalen.

Når pandemien etter hvert tillater det, vil arrangementene bli stadig hyppigere. En felles nettside på golfjentene.no skal styrke båndene og fellesskapsfølelsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Alle må bidra

– Jenterekruttering har stått på planen i mange år, men ingenting skjer av seg selv. Alle må bidra. Vi håper å inspirere mange i dette løftet, poengterer Fredrik Due.

– For dette er ikke en oppgave for NGF alene. Vi kommer ingen vei med arrangementer og kommunikasjonsmateriell hvis jentesatsingen ikke forankres ute i klubbene.

Derfor teller han antall ildsjeler som brenner for prosjektet.

– Vi trenger flere hender, betalte og ubetalte, som vil være med å løfte fram jentene. Det er det viktigste nå i starten, forsikrer han.

– I bestillingen fra Golf-Norge står det at andelen jenter skal øke. For ett år siden så det ut som en relativ grei oppgave. Men i løpet av 2020 har det strømmet mange unge til golfen, og spesielt gutter. Så på kort sikt handler det om å få med flere jenter, så får heller andelen vokse etter hvert.

(Saken fortsetter under bildet)

En kulturendring

Bare tiden vil vise om Golf-Norge kan lykkes med jentene denne gangen. Utfordringene er de samme her som i resten av verden. Men kanskje er rammevilkårene for endring bedre.

Den norske idrettsmodellen er unik. Likestillingen har kommet lenger. Og golfsporten er mer folkelig.

– I framtiden håper vi på like mange jenter som gutter i golfen. Det er det vi jobber for. Men kulturer er som tankskip, de tar tid å snu. Fortsatt henger det nok igjen noen gamle fordommer der ute, men fordommer er til for å knuses, fastslår Fredrik Due.

I første omgang er Golf-Norge glade for hver eneste jente som melder seg inn i en golfklubb. De gamle holdningene vil vi helst ikke snakke om.

– De er en del av fortiden, sier Benedikte Brynestad Grøtvedt.

– Nå må vi gjøre det beste vi kan for å lage en fin plass for jentene. Og så får vi håpe at andelen jevner seg ut etter hvert slik at jenter og gutter kan marsjere sammen inn i framtiden, også i golfen.

Dette er «Team barn og unge»

Når Norges Golfforbund nå lanserer Golfjentene er det en del av en helhetlig satsing på barn og unge. Teamet ledes av avdelingsleder for bredde og utvikling, Fredrik Due. Med seg i teamet har han Anders Thelberg, Jonas Lilja, Benedikte Brynestad Grøtvedt, Monica Andrén Gundersrud, Julie Christine Riis Lied og Harald Haraldsen.

Powered by Labrador CMS