Mallorca i skuddet

Vi skal tilbake til det kjente og kjære, med bra golf i trygge omgivelser. Da seiler Mallorca opp igjen som favoritt.

Publisert

Tekst og foto: Kaia Means

Tyrkia, og Nord-Afrika ses på som terrormål, mens Trumps USA ikke akkurat virker gjestmildt for utlendinger. Hvor skal vi dra for å spille? Det kjente og kjære er på full fart tilbake, og Mallorca har en enorm vekst nå med over 600,000 spilte golfrunder i året.

Historie, vakkert landskap med Serra de Tramuntana og noen ganske imponerende spa-hoteller lokker. Du sparer en og en halv time av flyturen sammenlignet med Kanariøyene. Mallorca ligger cirka 300 km fra det spanske fastlandet, sørøst for Barcelona. Vår, sommer og høst har Mallorca fordelen.

Byggekranene er i gang på Mallorca igjen etter noen magre år på grunn av finanskrisen. Golfturismen er i ferd med å sette nye rekorder (sykkelturismen likeså). Med rubbel og bit, inkludert 9-hullsbaner og en bane som bare hotellgjester kan spille (Rotana) finnes det 23 golfbaner. Hele 20 av banene er 18-hullsbaner som alle kan spille. Åtte av banene er nye, bygd etter årtusenskiftet.

Ny favoritt

Det er ikke så underlig at Mallorca seiler opp som en favoritt blant golfere. Øya byr på masse å ta seg til utenfor golfbanen, med strender, sightseeing, natur og en utrolig sjarmerende og historisk hovedstad, Palma, med en mektig middelalderkatedral som dominerer i sentrum. En kveld på byen i Palma er ikke å forakte.

Blant de beste golfbanene på Mallorca er Alcanada, Son Gual og Son Muntaner. Maks reisetid mellom to baner er under en time. Vi har spilt cirka halvparten av banene, men trengte to ukeslange turer for å gjøre det – én på høsten og én på våren. Det er såpass standard på banene at de som fortsatt gjenstår å spille får stort sett gode skussmål fra de som har vært der. På vårturen besøkte vi Son Vida, hvor en og samme hotellgruppe, Arabella, eier tre 18-hullsbaner og en 9-hullsbane. Banene omkranser Castillo Hotel Son Vida, en femstjernersresort som blir ansett for å være en av de aller beste på øya, og spesielt interessant for kunstinteresserte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Resepsjonen og mange av selskapsrommene er utsmykket med storslåtte malerier, kjente verk innenfor øyas kunsthistorie. Hotellet har en minibuss for gjestene som har stoppested ved alle klubbhusene to ganger i timen.

Golf Son Vida er den aller første golfbanen som ble bygget på Mallorca, tegnet av Fred Hawtree og åpnet i 1964. Europatouran har vært her to ganger, og Seve vant den ene i omspill i 1990 mot svenske Magnus Persson. Dette er en bane som er kort (5601 m) men krever presisjon, i hvert fall på første ni, der skogen er den største faren på en eller begge sider av til dels smale fairways. Banen er kjent for sine utfordrende doglegs.

En lang, en middels, en kort

Golf Son Muntaner er den Arabella-banen som får høyest ranking i dag. Den er tegnet av tyske Kurt Rossknecht, og er – i kontrast med Son Vida –  en lengre bane på 6300 m fra bakerst tee. Fairwayene er bredere og banen har en mer moderne design, der man ser utfordringene umiddelbart fra teestedet. I fjor sommer ble alt gresset byttet og oppgradert til ‘amerikansk’ bermudagress for å forbedre spilleforholdene. Et stykke foran 15. tee på Son Muntaner finner man det eldste oliventreet på Mallorca, som sies å være 1000 år gammelt og heter «Sa Capitana».

Det tredje golfanlegget i forbindelse med Castillo Hotel Son Vida er Golf Son Quint – en meget morsom bane med mange høydeforskjeller på utslag og green. Den er den nyeste av banene, fra 2007, og er nesten like lang som Son Muntaner, men ikke helt (6205m fra bakerste tee).

Vi spilte også den beste banen på nordsiden, Alcanada, som eies av Hans Peter Porsche (ja, han er i bilbransjen). Porsche fikk Robert Trent Jones Sr. til å tegne utkastet til banen på 1980-tallet, men det tok så mange år før de fikk byggetillatelsene på plass, så sønnen Robert Trent Jones Jr. måtte ta over oppdraget. Mange av golfpakkene på øya inkluderer en dagstur til Alcanada, som ikke har eget hotell, og dermed er avhengig av at andre sender sine gjester dit med rabatterte greenfees. Dette må en ikke gå glipp av. Banen har noen hull ved havet som er uforglemmelige.

Gresset på Alcanada er blitt byttet til bermudagress, som holder seg grønt selv midt på vinteren, som her.

Nyttige lenker

Infomallorca.net

Arabellagolfmallorca.com

castillosonvidamallorca.com

Kaia Means er reiselivsjournalist og golffotograf for Norsk Golf – se flere bilder som hun deler med følgere på Instagram @golfvisuals og på Twitter @kaiame.

Powered by Labrador CMS