«Mind the gap»: Ikke glem dette når du kjøper nye køller

I jakten på stadig mer lengde glemmer mange noe av det viktigste med et golfsett: Hvordan de ulike køllene utfyller hverandre.

Publisert

Av: Tom Horley, master club fitter hos Miklagard GK

De fleste spillere forstår i dag viktigheten av spesialtilpassede golfkøller. Utviklingen av ny teknologi har imidlertid ført til utfordringer for hvordan man setter sammen et golfsett.

Siden 2012 har utstyrsprodusentene gjort fairwaywoodene hetere og hetere. Hva mener jeg med det? Jo, ballhastigheten har økt, og spinnverdiene er blitt redusert. Det høres perfekt ut, ikke sant? Problemet er at en moderne treerwood for mange nå flyr på samme måte som en driver.

Gjennomsnittsgolferen har simpelthen ikke svinghastigheten til å slå ballen høyt nok med treerwooden når ballen ikke ligger pegget opp.

Legg vekk egoet og velg det som gir deg best resultater

Dette er hovedårsaken til at vi de siste årene har sett at firerwooden (eller 3HL som den noen ganger også kalles) har gjenoppstått. Bare noen få grader ekstra loft kan utgjøre store forskjeller på hvordan ballen flyr når du ikke bruker peg, samtidig som du mister minimalt med lengde fra tee – hvis noe i det hele tatt.

Noen spillere kan til og med vurdere å gå rett til femmerwood som den lavest loftede wooden i bagen. Husk at det eneste du er ute etter, er det som gir deg mest stabile resultater. Du husker kanskje noen fantastiske slag med treerwooden din, men hvis dette bare skjer én av ti ganger, er det tide på å gjøre en endring. Legg vekk egoet og velg det som gir deg best resultater.

Den samme teorien gjelder for hybrider. En gjennomsnittsgolfer har lengre carry med en 21 graders hybrid enn sin 19-grader. Dette virker kanskje ikke logisk, men når man ikke klarer å få tilstrekkelig høyde på slaget, er det også vanskelig å få ballen til å fly langt nok. På vanlige, norske myke baner, er carry veldig viktig.

Utility/driving-jernet har også fått en ny vår. Der har lenge vært bred enighet om at hybrider er det enkleste valget for de fleste spillere, men dette er egentlig ikke riktig.

Mange sterkere spillere med mye hastighet får mer stabilitet med driving-jern, spesielt fra tee. Det samme gjelder spillere som liker å slå ganske mye ned på ballen. For mange føles det mer komfortabelt å stå over noe som ligner litt mer på en jernkølle. Det er også en veldig nyttig kølle når det er tørt og hardt, slik det har vært i Norge i sommer. Ballen slutter nesten aldri å rulle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På motsatt ende av skalaen har vi spillere med lav svinghastighet og flatere inngangsvinkel mot ballen. Her kan det heller lønne seg med en fairwaywood med mye loft. Jeg har hatt stor suksess med å tilpasse spillere til både syver- og nierwooder de siste årene, spesielt seniorer og damer.

Men tilbake til utgangspunktet for artikkelen: «gapping». Når du skal komponere din bag, er det viktig ikke å fylle opp den ene enden av settet med for mange køller. Finn ut hvor langt du slår driveren og din lengste jernkølle. Deretter fyller du gapet med køller som gir deg stabile resultater.

Mange klubbproer har i dag «launch-monitorer» som kan hjelpe deg med denne oppgaven. Alt for ofte ser jeg spillere med to fairwaywooder og tre hybrider, hvor tre av de fem køllene flyr akkurat like langt.

Og hva er vitsen med å skade ryggen din med å bære flere køller enn du egentlig trenger?

– – –

Følg Tom Horley på Instagram: @tomhorley

Powered by Labrador CMS