PGA TOUR//

Monahan betalte 218 mill til advokater – og 196 mill til seg selv...

Krigen mot LIV Golf har kostet PGA-touren dyrt. Men toppsjefen selv har fått en solid lønnsøkning for merarbeidet.

PGA-tourens leder Jay Monahan har vært i hardt siden LIV Golf så dagens lys i juni 2021, men fattig er han ikke blitt.
Publisert Sist oppdatert

Det avslører den amerikanske finansavisen Sportico, som har hentet ut PGA-tourens skatteopplysninger for 2022. 

Tallene gir et interessant innblikk i den langvarige juridiske kampen mot den saudi-arabiske «utbryterligaen» LIV Golf. Og forteller med tydelighet hva krigen har kostet PGA-touren.

Tilbake i 2021 hadde touren to millioner dollar i juridiske kostnader. I 2022 steg advokatutgiftene mer enn ti ganger til 20,7 millioner dollar – eller 218 millioner norske kroner.

Måtte gi opp kampen

Samtidig er det verdt å merke seg at utgiftene først eskalerte i årets fem siste måneder.

Den juridiske kampen mot LIV Golf startet først i august 2022 da flere av LIV-spillerne saksøkte touren. Og beløpet inkluderer heller ikke utgiftene fra første halvår i 2023 – inntil partene la ned stridsøksen med utkastet til en felles intensjonsavtale 6. juni i år. 

De 218 advokat-millionene er mer enn det PGA-touren rapporterte i juridiske utgifter i de foregående 14 årene til sammen (20,2 millioner dollar). Og toppledelsen på touren så da heller ingen mulighet til å fortsette krigen mot LIV Golf.

Ifølge The Wall Street Journal skal PGA-tourens kommisær Jay Monahan ha forklart dette til sine ansatte da han signerte intensjonsavtalen med det saudi-arabiske investeringsfondet (PIF) i juni. 

«Vi har ingen mulighet til å konkurrere med en nasjon som har ubegrensede midler,» sa Monahan til staben. «Så dette er øyeblikket. Vi har ventet på å være i sterkest mulig posisjon for å få denne avtalen på plass.»

Diagrammet fra Sportico forteller tydelig hvorfor PGA-touren ikke hadde mulighet til å fortsette den langvarige juridiske kampen mot PIF og LIV Golf.

Monahan tjente grovt

To dager etter kunngjøringen skal Monahan ha forklart internt at touren har måttet tære på sine reserver – og totalt brukt 50 millioner dollar i sin juridiske kamp.

Samtidig har PGA-tourens mektige toppsjef funnet midler til selv å øke inntektene, avslører finansavisen Sportico.

I skatteopplysningen rapporterer PGA Tour at Monahans samlede kompensasjon i 2022 endte på 18,6 millioner dollar, eller 196 millioner kroner – et kraftig oppsving fra 13,9 millioner dollar året i forveien.

Monahans inntekter i 2022 inkluderer en grunnlønn på 1,8 millioner dollar, 9,2 millioner dollar i bonus- og «insentivkompensasjon» samt en fallskjerm på 7,4 millioner dollar som han vil motta etter at han går av, ifølge touren.

Yasir Al-Rumayyan, lederen for Saudi-Arabias investeringsfond (t.v.), har en tilsynelatende bunnløs pengebrønn og kjøper nærmest det han vil av sport. Jay Monahan har selv tjent godt i jobben som PGA-tourens leder.

En kamp mot Goliat

Totalt rapporterte PGA Tour om 1,9 milliarder dollar i inntekter i 2022, en økning fra 1,59 milliarder dollar året før, takket være en ny og forbedret TV-avtale. Samtidig økte også de totale utgiftene fra 1,55 milliarder til 1,87 milliarder dollar.

Sammenlignet med PIF er det imidlertid bare småpenger. 

Det saudi-arabiske investeringsfondet som står bak LIV Golf rapporterte i 2022 om 600 milliarder dollar i disponible midler. 

Det er 30 ganger mer enn den årlige inntekten til NFL, den amerikanske fotballserien, som i dag er verdens rikeste idrettsliga.

Powered by Labrador CMS