BALLEN RULLES TILBAKE//

Nå er det offisielt: De fleste baller blir ulovlige i 2028

Du kan like gjerne slå bort dine beste baller først som sist. Om noen få år har du ikke lov å spille med dem likevel.

De fleste av dagens ballmodeller blir ulovlige fra 1. januar 2028.
De fleste av dagens ballmodeller blir ulovlige fra 1. januar 2028.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom bekreftelsen på det som har fått navnet «the golf-ball rollback».

De styrende organer i golfen – USGA og R&A – har etter fire års utredning bestemt seg for å bremse de økte slaglengdene i sporten. I onsdagens kunngjøring fastslås det at golfballene skal «rulles tilbake».

Og som ventet vil de nye reglene gjelde for alle, også deg og meg.

Slik blir robot-testingen

Rett skal være rett: Det som virkelig endres er testmetoden som alle golfballer må gjennom før de godkjennes til produksjon og bruk.

Etter regelendringen må en «lovlig» golfball gjennom en test utført av en robot som svinger en titaniumkølle med en hastighet på 125 mph og treffer ballen med en utgangsvinkel på 11 grader og med 2 200 rpm spinn. 

For å godkjennes kan ikke ballen gå lenger enn 317 yards (285 meter), inkludert både carry og rull (med 3 yards toleranse).

De nye reglene vil følgelig føre til kortere slag for alle. Ifølge USGA og R&A skal det framfor alt bremse dem med høyere svinghastigheter.

«De lengstslående utøverne forventes å oppleve en reduksjon på så mye som 13-15 yards med driver. Gjennomsnittlige tourspillere på herresiden forventes å se en reduksjon på 9-11 yards, mens det forventes en reduksjon på bare 5-7 yards for en gjennomsnittlig LET- eller LPGA-spiller,» fastslås det i kunngjøringen.

Hva er nytt?

I dag testes baller med en hastighet på 120 mph, en utgangsvinkel på 10 grader og et spinntall på 2 520 rpm. Etter endringen økes altså robotens køllehastighet med 5 mph og utgangsvinkelen med 1 grad, og samtidig reduseres spinntallet med omtrent 300 rpm.

Endringen vil medføre at nesten alle golfballer som selges i dag – inkludert populære merker som Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, TaylorMade TP5, Bridgestone Tour B og Srixon Z-Star – ikke vil bestå den nye testen fordi produsentene designer ballene for å nå dagens tillate grenseverdier. 

Ved å øke hastigheten med 5 mph og treffe ballene med lavere spinn og høyere utgangsvinkler, vil dagens baller alle overskride de tillatte grensene og forbys.

Baller som tidligere var lovlige, men som ikke består den nye testen, vil bli fjernet fra listen over godkjente baller og dermed bli ulovlige for offisielt spill fra og med 1. januar 2028.

Men det gis likevel en åpning for at hobbygolferne kan bruke ballene sine i to år til, om lageret ditt skulle rekke så lenge.

«Eksisterende baller godkjent i 2027 kan fortsatt brukes av fritidsspillere frem til januar 2030, dette for å gi golfspillere, produsenter og forhandlere ekstra tid til å tilpasse seg,» opplyses det.

Driveren også?

De siste dagene har reaksjonene vært mange og sterke i golfverdenen. Og langt fra alle er like positive til endringene som Rory McIlroy.

Kritikken mot USGA og R&A har først og fremst vært at den nye balltesten vil ramme alle de som virkelig hadde trengt noen ekstra meter fre tee.

Men de styrende organer holder fast ved at regelendringen ikke vil påvirke hobbygolferne i like stor grad som proffene:

– Det er fem yards maksimalt, og sannsynligvis begrenset til driveren din, sier Thomas Pagel i USGA til Golf Digest.

Han beroliger de urolige:

 – Jeg vet at mange er bekymret. Vi ønsker alle en ekstra yard eller to. Men se dette fra et praktisk synspunkt. Betyr det mye om du slår 222 yards i stedet for 225? Banemannskaper kan flytte tee-klossene fremover. Du har muligheten til å spille fra fremre tee. 

– I løpet av de neste årene tror jeg vi alle vil innse at himmelen ikke har falt ned. Spillet kommer fortsatt til å være sunt, sier han.

Men USGA og R&A er likevel ikke ferdige med å begrense lengdene. 

I pressemeldingen opplyses det at ytterligere områder vil bli undersøkt framover, blant annet driverhodets egenskaper og størrelse.

«Lengre golfbaner krever ekstra ressurser til vann, vedlikehold og ombygging. Skal sporten ha en bærekraftig, langsiktig fremtid, må disse økonomiske og miljømessige konsekvensene holdes under kontroll,» uttaler USGA og R&A.

Powered by Labrador CMS