BALLEN RULLES TILBAKE//

SISTE: Nye regler vil stjele 10-15 m fra driveren din

Golfens styrende organer, USGA og R&A, vil endre reglene for å få ballene til å fly kortere.

Verdens mest populære golfball – Titleist ProV1 – er bare én av balltypene som må endres når de nye reglene trer i kraft.
Verdens mest populære golfball – Titleist ProV1 – er bare én av balltypene som må endres når de nye reglene trer i kraft.
Publisert Sist oppdatert

Den offentlige kunngjøringen forventes publisert av både det amerikanske forbundet og Royal & Ancient i St. Andrews tidlig neste uke. 

Men ifølge Golf Digest skal alle de store ballprodusentene allerede ha fått beskjed om at lengdene skal ned. Og de nye reglene vil ikke bare gjelde for eliten. De vil gjelde for alle.

Det tvinger fram endringer i nær sagt alle baller som i dag brukes av proffer, amatører og rekreasjonsgolfere verden over. 

Testmetoden justeres

Kort fortalt: Alle typer golfballer må også i dag godkjennes før de kan settes i produksjon og selges på markedet. 

Når USGA og R&A nå vil endre reglene, er det testmetoden som skal justeres. Svinghastigheten økes fra den nåværende standarden på 120 mph til 125 mph. Og ballene skal fortsatt ikke gå lenger enn 317 yards.

Hva betyr det for deg og meg? Vel, en økning i svinghastighet med 5 mph får ballen til å fly cirka 15 meter lenger, og de nye testmetodene vil føre til at de fleste av dagens baller flyr godt forbi avstandsgrensen. 

Det betyr igjen at ballene må endres  for å holde seg innenfor den lovbestemte 317-yards grensen.

Beslutningen fra golfsportens styrende organer kommer etter nesten tre års utredning. Tidligere har de foreslått at reglene bare skulle gjelde for profesjonelle elitespillere. Men forslaget om separate regler for proffer og amatører møtte sterk motstand da det var ute på høring. Ikke bare fra ballprodusenter, men også fra PGA-touren og PGA of America.

Sterk motstand

– Det var veldig sterk motstand mot det, og vår jobb er å lytte, bekrefter R&A-sjef Martin Slumbers til Golf Digest.

Og legger til:

– Vårt ansvar er å tenke på spillets langsiktige fremtid. Vi er ansvarlige for noe som har pågått i hundrevis av år og skal pågå i hundrevis av år til. Så vi har tatt en beslutning utifra det.

Ifølge Golf Digest vil beslutningen føre til en periode med delte regler som starter i 2028. Da vil eliten bruke en golfball som går kortere enn hobbyspillerne. Men fra 2030 skal alle bruke golfballer som flyr cirka 15 meter kortere enn i dag. 

Iallfall gjelder dette de beste. Den gode nyheten for alle oss hobbyspillere, med lavere svinghastigheter enn eliten, er at effekten av endringene er proporsjonal.

Et kjapt regnestykke: Hvis  en tourspiller mister fem prosent (15 meter på en 300-meters drive), vil en hobbyspiller miste de samme fem prosentene på et 200-meters utslag, altså cirka 10 meter.

Powered by Labrador CMS