U.S. OPEN//

Nordmann vant U.S. Open-kvalifisering

Blant over ti tusen golfspillere som stilte til start, er Mats Ege (23) en av få som skal spille om retten til å spille årets tredje majorturnering.

Mats Ege vant en av over hundre kvalifiseringsturneringer til U.S. Open, og har muligheten til å kvalifisere seg til årets tredje majorturnering, som spilles i Los Angeles i juni.
Publisert Sist oppdatert

I april, mai og juni konkurrerer over ti tusen golfspillere om muligheten til å spille i årets U.S. Open i juni. Blant disse er nordmannen Mats Ege (Stavanger GK).

Ege gikk like så godt hen og vant torsdagens kvalifiseringsturnering, og sikret seg en av sju plasser i finalespillet til den 123. utgaven av U.S. Open.

– Det var en relativt tøff bane, noe jeg tror passet meg. Jeg spilte egentlig ganske bra golf utenom noen få slag, sier Ege til Norsk Golf.

En runde på 68 slag (to under par) var nok til å sikre Ege avansement og 1.-plass, men foruten selvtillit vil ikke seieren gi Ege noen fordeler i selve finalespillet der 36 hull vil avgjøre hvem som får ta del i det 156 spillere store startfeltet i the U.S. Open.

Klar for finalespill

Kvalifiseringen foregår i to ledd; først spilles det en rekke lokale kvalifiseringer, der et fåtall spillere (i underkant av sju prosent) går videre til finalespillet. Der kjemper spillerne om retten til å spille majorturneringen som spilles på Los Angeles country club i juni i det som er årets tredje major, trolig i overkant av ti plasser totalt.

Og tro ikke at Ege er fornøyd bare med å ta seg til finalespillet - han har blikket rettet mot L.A.

– Det er vel egentlig hovedmålet. Det hadde vært gøy å vinne finalekvalifiseringen også, men i all hovedsak er jeg fornøyd med alt som fører til majorspill.

De lokale turneringene spilles på 109 ulike golfklubber i USA og Kanada. Finalespillet er fordelt på flere ulike finaleturneringer i England, Japan, Kanada og USA i månedsskiftet mai og juni.

Seieren føyer seg inn i det som begynner å bli en lang rekke med imponerende triumfer både i inn- og utland for Ege. Så sent som i slutten av april vant han college-turneringen SoCon Men's Golf Championship. Det var hans femte seier som collegespiller, og hans 18. topp 10-plassering.

Årets talent

Etter å ha fullført videregående i 2019 flyttet Ege til USA for å spille collegegolf for California State University Northridge, hvor han hadde fire topp-10-plasseringer i sin første sesong. I 2020 vant gikk han helt til topps i Golfweek Moorpark Amateur i California, der han tok sin første seier. Han har siden byttet skole til East Tennessee State University.

Eges imponerende utvikling har blitt lagt merke til også utenfor Norges grenser, og høsten 2021 spådde en av USAs mest kjente golfjournalister, Shane Bacon i The Golf Channel, at Ege har potensial til å bli en Ryder Cup-stjerne for Europa i fremtiden.

Hva som blir veien videre for kristiansanderen Ege på veien mot golftoppen, er foreløpig uklart.

– Jeg tar et femte år på college neste år, så får se litt etter det. Planen er selvfølgelig å gå proff, men hvor og hva jeg spiller, er fortsatt uvisst, sier Ege.

I skrivende stund er Ege verdens 106. beste golfamatør, ifølge World amateur golf ranking. Han har som best vært på 77.-plass.

Enda en nordmann

Og det er ikke bare Mats Ege at drømmen om majorspill i 2023 lever videre. Dagen før Ege vant sin kvalifiseringsturnering, holdt Carl Didrik Fosaas på å gjøre det samme.

Fosaas endte til slutt slaget bak svenske Ludvig Åberg, og sikret seg med det én av fire ledige plasser i det kommende finalespillet.