Golfpresidenten med krass kritikk mot toppidrettsjefen

Finn H. Andreassen skriver i en kronikk i dagens VG at toppidrettssjef Tore Øvrebø feilinformerer Norge når han hevder at Norge er en stor idrettsnasjon.

Publisert

Under sin oppsummering av idrettsåret 2014 på olympiatoppen.no, slo toppidrettsjef Tore Øvrebø fast at Norge er verdens nest beste idrettsnasjon i forhold til innbyggertall. 

Der henviser han til nettstedet www.greatestsportingnation.com, som rangerer nasjoner etter resultater i internasjonale mesterskap. Alle organiserte idretter tas med i grunnlaget for rangeringen. I nettsidens statistikk som tar hensyn til folketall, ligger Norge på andreplass kun slått av Slovenia.

Problemet er bare at han bygger sine konklusjoner på en rangering fra et høyst kuriøst nettsted

Finn H. Andreassen

(Bør Olympiatoppen satse mer på de store idrettene? Si din mening om saken i kommentarfeltet under!

I en kronikk i VG i dag slår golfpresident Finn H. Andreassen hardt tilbake mot påstanden om at Norge er en stor idrettsnasjon.

– Uholdbar kildebruk

– Problemet er bare at han bygger sine konklusjoner på en rangering fra et høyst kuriøst nettsted (…). Det var dette nettstedet som kåret Burkina Faso sammen med Norge til verdens tredje beste fotballnasjon i 2013. På samme ranking var Mali verdens sjette beste fotballnasjon, skriver Andreassen.

(Les Øvrebøs tilsvar i VG her) 

I VG får Andreassen medhold av tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, som kaller nettstedet «bare tull».

Også toppidrettsjef i NGF, Jon Karlsen, reagerte kraftig på Øvrebøs oppsummering av idrettsåret. I et innlegg på sin Facebook-profil 10. januar, skrev Karlsen kalte han Øvrebøs kildebruk for «uholdbar»:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Golfpresidenten henviser i dagens VG-kronikk til en annen nettside, www.biggestglobalsports.com, som han mener gir et mer helhetlig bilde av de største idrettsnasjonene. Denne rangeringen baserer seg på daglig mediedekning i de ulike idrettene, hvilket gjør at nordiske vinteridretter som langrenn vektes mye lavere enn internasjonalt store idretter.

På denne rankingen må vi ned på 47. plass for å finne Norge.

Les også: Småpenger til golfsporten 

Vil ha åpenhet fra Olympiatoppen

Finn H. Andreassen har i sin faste kommentarplass i Norsk Golf tidligere etterlyst mer åpenhet fra Olympiatoppen og hvordan millionbeløp fordeles til særforbundene.  Der skriver han at Olympiatoppen har rundt 140 millioner statlige kroner til rådighet til sin satsing.

Golfen ble i 2014 tildelt 60 000 kroner, en nedgang på 240 000 fra året før. Skiforbundet mottok til sammenligning 9,5 millioner kroner i 2013.

– Min hensikt er ikke ”å ta” noen. Men jeg ønsker en politisk strategisk diskusjon om hvordan pengene skal fordeles og hvilke idretter som skal satses på, sier Andreassen til Norsk Golf.

Golfpresidenten understreker at denne debatten ikke handler om golf.

– Ta ishockey som eksempel. En verdensidrett der Finland og Sverige er i helt i toppen. Det er fordi det satses på ishockey i de landene. Men det deles bare ut tre medaljer i mesterskap. Det er klart det er mye morsommere å kunne ta 36 medaljer i langrenn, men er det antall medaljer vi kan ta som skal avgjøre om idretten skal satses på?, fortsetter Andreassen til Norsk Golf.

Det er Olympiatoppen som selv bestemmer hvilke utøvere og hvilke idretter som prioriteres. Andreassen peker på at man innad i særforbundene ønsker at «deres» talenter skal få støtte og oppfølging.

Det er klart det er mye morsommere å kunne ta 36 medaljer i langrenn, men er det antall medaljer vi kan ta som skal avgjøre om idretten skal satses på? Finn H. Andreassen

Golfen ble i 2014 tildelt 60 000 kroner, en nedgang på 240 000 fra året før. Skiforbundet mottok til sammenligning 9,5 millioner kroner i 2013. 

Andreassen har gjentatte ganger bedt Norges Idrettsforbund om en oversikt over hvordan midlene fordeles, og ut fra hvilke kriterier. Han har ikke fått svar.

I VG i dag etterspør han en ny debatt rundt hvilke suksesskriterier som legges til grunn for tildeling av midler.

– Hvert særforbund bruker betydelige midler til elitesatsning, men samspillet med Olympiatoppen er høyst varierende, konkluderer han.

– Jeg mener det er viktig å få overført deler av den spisskompetansen Olympiatoppen har, til andre idretter, avslutter golfpresidenten overfor Norsk Golf.

Bør Olympiatoppen satse mer på de store idrettene? Si din mening om saken i kommentarfeltet under!

Powered by Labrador CMS