– Må smi mens jernet er varmt

Erik Holmen i Grini GK har ikke plass til flere medlemmer. Likevel tilbyr han gratis sommerkurs og medlemskap ut sesongen for barn og unge i nærmiljøet.

Publisert

Den eksplosive økningen i Golf-Norge merkes over hele landet, men få steder er det mer kamp om starttidene og medlemskapene enn i pressområdene rundt Oslo.

– Vi måtte si stopp da vi nådde 1600 medlemmer. Så nå har vi også venteliste, forteller Erik Holmen, daglig leder i Grini Golfklubb.

Men klubben har ikke lagt bort rekrutteringsjobben av den grunn. Tvert imot. Denne sommeren har Grini gått ut med en åpen invitasjon til barn og unge mellom 11 og 19 år i nærmiljøet. Prosjektet har fått navnet Aktiv ferie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På ungdommens premisser

– Golfsporten har vært en vinner gjennom pandemien. Vi har fylt opp vår egen klubb. Medlemmene spiller nesten tre ganger så mye som før. Men vi kan ikke stoppe der. Vi må svi mens jernet er varmt, styrke aktiviteten og skape enda mer blest rundt golfen, mener Holmen.

Derfor satte han seg ned med juniorkomitéen i vår. På tavla sto spørsmålene til ungdommene: Hvordan kan vi få inn flere som fortsatt ikke har prøvd golf? Hva vil de unge ha? Hva er viktig for dem?

– Vi drodlet sammen. Og det ble raskt klart at ungdommen ønsket seg noe mindre forpliktende. De unge bestiller ikke tid en uke i forveien og sier «den dagen klokka 12, da kommer jeg». De ønsker ikke det. Er det sol, vil de ut å bade. Er det overskyet, vil de kanskje hit for å putte.

Bak ryggen hans er beviset på nettopp det. Det er torsdag formiddag på Grini GK. Nede på treningsområdene er det full aktivitet. Hver dag, hver uke – i hele skoleferien – kommer barn og unge til Grini for å prøve golf.

– Vi har laget et lavterskeltilbud, helt åpent og uten påmelding. Ungdommen kan komme hit alene eller med venner. Og det 100% gratis for alle, forklarer Holmen.

Prosjektet har en kostandsramme på 250 000 kroner, der alt er finansiert gjennom en søknad til Gjensidigestiftelsen.

– Vi tenkte stort, gjorde et grundig arbeid, og søkte stiftelsen om en kvart million kroner. De godkjente hele søknaden, og dermed kunne vi rulle i gang. Som idrettslag var vi helt avhengig av den støtten for å gjennomføre prosjektet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En digg sommerjobb

Fra ni til tre hver dag er det nå puttemandag, chippetirsdag, svingonsdag, bunkertorsdag og spillfredag på Grini GK. Etter to uker med Aktiv ferie har klubben hatt over 250 ungdommer innom.

Nede ved driving rangen treffer vi Emma Jåtog Boger. 17-åringen er blant de heldige som har fått sommerjobb i prosjektet.

– Jeg hadde lyst til å bli bedre kjent med golf. Det er mange i familien min som spiller, og det er også blitt veldig populært blant vennene mine . Samtidig får jeg litt jobberfaring, tjener noen penger, og så det er jo kjempedigg å være ute i det gode været, smiler Emma.

For Aktiv ferie handler om mer enn rekruttering av nye spillere. Prosjektet har skapt arbeidsplasser for 14 aktivitetsledere fra 16 til 19 år.

– Vi lærer bort det mest grunnleggende i golfen, som grep, slag, etikette og sikkerhet. Jeg spiller mye golf selv, så for meg var dette den optimale sommerjobben, sier William Falkenaas, også han 17 år.

Erik Holmen kan ikke få fullrost sine unge aktivitetsledere.

– Vi fikk inn over 100 søknader på sommerjobbene. Vi ønsket oss en jevn fordeling av jenter og gutter, golfere og ikke-golfere. Aktivitetsledernes viktigste oppgave er å se og inkludere alle, også de som kommer alene og aldri har prøvd golf før. Jeg er kjempeimponert over jobben de gjør.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VTG-kurs og medlemskap

Uten noen form for påmelding var Grini usikre om det uprøvde konseptet ville slå an, men den første mandagen sto 40 ungdommer klare. Her kan de være i ti minutter og dra igjen. De kan også komme alle dager i uka og sykle hjem med et gratis VTG-kurs i baklomma.

– Hver dag tar vi med grupper ut på banen for å spille. Alle som har lyst på VTG-kurset får den opplæringen de trenger. De gjennomfører e-læringsmodulen og går gjennom alle de ulike aktivitetsøvelsene, forteller Holmen.

Med kurset i boks får alle gratis medlemskap i Grini GK ut sesongen. Medlemskapet sies opp automatisk etter året. Hvis det åpner seg en mulighet, får de tilbud om å bli med i klubben. Alternativet er å finne en annen klubb i nærmiljøet.

– Så medlemskapet er jo ikke primært for å spille på Grini. Det er et tiltak for å få i gang flere. Kanskje har de kompiser i andre klubber som de henger seg på. Her får de testet og prøvd litt, og kanskje skaper vi noen nye golfere.

Tilbake på kontoret understreker den daglige lederen at Grini GK ikke tjener ei krone på prosjektet. Alle midler fra stiftelsen pløyes inn i aktivitetene. Og de framtidige medlemskapene vil nok tilfalle omkringliggende klubber som har plass til nye.

– Aktiv ferie gir ingen ekstrainntekt for oss som klubb, bare merarbeid, sier Erik Holmen.

– Men det er så mange positive ringvirkninger av dette. Det er så flott å se alle ungdommene her hver eneste dag. De er så fornøyde. Og tilbakemeldingene fra de etablerte medlemmene har utelukkende vært positive.

Powered by Labrador CMS