NEXTUP GOLF TEAM//

Rojahn: – Fantastisk at Viktor vil gi tilbake

Idrettssjef Øyvind Rojahn i Norges Golfforbund gleder seg over nyheten om et privat golflag. – Men samarbeid blir viktig for å legge til rette for flere, også jenter, understreker han.

Øyvind Rojahn (innfelt) og NGF roser tiltaket til Viktor Hovland og de andre initativtakerne bak NextUp Golf Team
Publisert Sist oppdatert

– Først og fremst er det helt fantastisk at Viktor ønsker å bidra til en slik satsing og hjelpe spillere som kommer etter ham. At han som verdensstjerne ønsker å gi tilbake til Golf-Norge på denne måten, er uvurderlig og kanskje det aller mest gledelige i dette, sier Øyvind Rojahn, avdelingsleder for toppidrett i NGF.

Mandag morgen slapp Norsk Golf nyheten om at trioen Peter Kaensche, Viktor Hovland og Kristian Krogh Johannessen starter et privat golflag med Uno-X som sponsor. NextUp Golf Team består av Norges tre høyest rankede collegespillerne, Herman Sekne Wibe, Mats Ege og Michael A. Mjaaseth i tillegg til proffene Kristoffer Ventura, Kristoffer Reitan og Krogh Johannessen selv.

Toppidrettssjefen var forberedt på det som kom.

Toppsatsing krever ressurser

– Jeg ble ikke helt overrasket. Peter (Kaensche) orienterte oss om planene på et møte i desember, men jeg kjente ikke til at de nå er i gang og har sponsorer på plass. Det er jo positivt at det også er folk og bedrifter som vil støtte en slik satsing, sier Rojahn.

De siste årene er budsjettene til golfforbundets egen toppidrettssatsing, Team Norway, kraftig redusert. Det er en av grunnene til at NextUp og Uno-X ønskes velkommen.

– Vi må huske at det er steintøft å nå toppen i golf. Det krever store ressurser. Den første overgangen skjer fra junior til amatør, og der anbefaler vi college. I det andre store spranget fra amatør til proff, er det helt avgjørende å få til varige strukturer med gode, ressurssterke samarbeidspartnere, understreker Rojahn.

Med mindre penger har forbundet valgt å prioritere de yngre spillerne tidligere i løpet, eller lenger ned i «fjellet».

– Det er der forbundets begrensede midler gjør best nytte for seg nå. Vi bruker mer penger på eliteturneringer og samlinger for juniorer, og mindre på proffene der våre bidrag uansett ikke er nok.

– Vi har rett og slett ikke ressurser til å gi våre beste det rigget som trengs, så ærlige må vi være. Og spesielt ikke når de er på det nivået som disse tre collegespillerne, sier Rojahn.

Perfekt timing

Herman Wibe Sekne topper nå Europa-rankingen for amatører, med Ege og Mjaaseth like bak. Sammen sikret trioen sølv til Norge i høstens Lag-VM, bare slått av USA med PGA Tour-kometene Nick Dunlap og Gordon Sargent på laget.

– Med Viktor i verdenstoppen og flere unge herrespillere på vei opp, er vi i en unik posisjon på herresiden. Timingen for en satsing som dette, er helt perfekt, fastslår Rojahn.

– Hva kan proffene tilføre amatørene i et slikt lag?

– Jeg tror alle forstår hva det betyr for en ung spiller å kunne trene med og dra nytte av Viktor Hovland. Og både Ventura, Krogh og Reitan har på hver sin måte gjort verdifulle erfaringer som alle kan lære av. Det går sjelden rett opp og fram i dette sirkuset.

– Kan et privat lag være utfordrende for Team Norway?

– Det kan det om vi ikke optimaliserer ressursene til felles beste. Som Peter også uttrykker: Vi er et lite land, må finne gode måter å samarbeide på, og det gjør vi jo allerede. Peter står ikke utenfor. Han er en av trenerne vi bruker i Team Norway og jobber også for NTG, en av våre samarbeidende skoler. 

– Den eneste utfordringen jeg ser med et lag som NextUp, er at det fort tegner seg som en lukket gruppe, sier Rojahn, og nevner spillere som Bård Bjørnevik Skogen, Andreas Halvorsen og Espen Kofstad.

Og ikke minst hele kvinnesiden.

– Jeg forstår at NextUp må prioritere hardt, men å få med kvinnesiden er svært viktig for oss. I et fremtidig samarbeid kan det bli vår oppgave å jobbe enda hardere for dem som faller utenfor en slik satsing, ikke minst juniorer og jentene, sier Rojahn.

Powered by Labrador CMS