(St. Leon-Rot, Tyskland)

(Oppdatert mandag: Tutta har beklaget seg. Les beklagelsen her.)

Søndag morgen var vi vitne til en av de mest dramatiske situasjonene i Solheim Cups 25 år lange levetid.

Suzann Pettersen tok den 20 år gamle nybegynneren Alison Lee i å plukke opp en kort putt på hull 17 før hun hadde formelt «fått» den, og Europa vant hullet. Det resulterte i seier til Suzann Pettersen og Charley Hull – med en påfølgende storm fra både medier, spillere og kapteiner etter runden.

For å gjøre vondt verre tapte Europa turneringen med knappest mulig margin etter et vanvittig comeback fra amerikanerne. Tuttas tap ble et av de avgjørende poengene.

(Bakgrunn: Kritikken hagler mot Tutta etter regelkontrovers)

Norsk Golf prater med henne på vei til klubbhuset på St. Leon-Rot, rett etter at hun har blitt grillet av både europeiske og amerikanske journalister i presserommet i nærmere et kvarters tid.

– På det tidspunktet da dette skjedde ønsket vi å se putten. Det er mye som har spunnet seg opp etter dette, sier Tutta og hever oppgitt på skuldrene.

– Vi gjorde ingenting feil. Det var de som brøt reglene. Man burde kanskje vanligvis gitt den putten, men på det tidspunktet av matchen mente både Charley og jeg at det var en putt vi ville se.

Mange har spådd en kjølig velkomst på Tutta når hun returnerer til USA. Heldigvis for henne er de neste LPGA-turneringene i Det fjerne østen.

– Er du glad for at neste turnering ikke er i USA?

– Det spiller ingen rolle. Det er ingen av oss som har gjort noe galt, sier utskjelte Pettersen til Norsk Golf.

Hun sier hun ble forberedt på stormen som ventet, før hun tok fatt på ettermiddagens singlematch.

– Ja, jeg ble forberedt på det. Jeg hørte det ble et stort oppstyr. Men vi følte ikke at vi gjorde noe galt. Jeg føler vi har blitt uglesett…eller…ja, latterliggjort, sier Tutta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Suzann Pettersen har aldri skapt så mange overskrifter som hun gjorde på St. Leon-Rot søndag. (Foto: Getty Images)

Støtte fra Lincicome

– Det er hyggelig at folk har meninger. Man ønsker alltid å vinne. Hadde Alison hatt den putten for å vinne Solheim Cup hadde jeg ønsket å se den. Det var klart for alle oss (spillerne) at vi skulle fighte hele veien ut, fortsetter Tutta, og sier hun fikk medhold av sin amerikanske motspiller Brittany Lincicome da hun påpekte regelbruddet fra Lee på hull 17.

– Lincicome var totalt enig enig med oss og avgjørelsen. Det var etterspillet som dro seg veldig til. Lincicome kom bort til meg etterpå og sa hun var enig med meg. Vi har ikke noe usnakket, sier Tutta til Norsk Golf.

Etter at de tapte for oss i Denver snakket de ikke til oss (europeerne) på seks måneder

Suzann Pettersen

Hun er innrammet av norske sportsjournalister. Selv om hun er dagens mest upopulære person i den amerikanske leiren, høster hun stor applaus fra en gruppe øldrikkende europeiske tilskuere i det vi passerer.

Tutta smiler og vinker tilbake.

– Hadde du gjort det samme på hull 17 hvis du ikke hadde hatt Lincicome sin støtte?

– Ja. Dommeren stod akkurat der, sier Tutta.

På spørsmål om hun frykter pipekonsert på første tee når hun returnerer til LPGA-aksjon i USA svarer hun med et smil:

– Da får jeg bare pipe med!

– Kommer du til å lese avisene i morgen?

– Heldigvis skal jeg sitte på fly i hele morgen, sier hun til Norsk Golf

Pettersen hevder hun ikke er videre bekymret for omdømmet sitt blant sine amerikanske LPGA Tour-kollegaer.

– Etter at de tapte for oss i Denver snakket de ikke til oss (europeerne) på seks måneder, sier Tutta til Norsk Golf

Tutta kritiserer kapteinene 

Tidligere på dagen kritiserte toppidrettsansvarlig i Norges Golfforbund, Jon Karlsen og Team Norway-coach Jonas Lilja de europeiske kapteinenes håndtering av situasjonen på hull 17 og 18.

Mens Karlsen kaller det «svakt lederskap», sier Jonas Lilja det var uprofesjonelt av kapteinene å ta diskusjonen med Tutta på hull 18 med TV-kameraene til stede, og ikke i et lukket rom.

Det er første gang jeg har sett Annika (Sörenstam) så desperat opp i ansiktet mitt

Suzann Pettersen

Tutta stusset også over kapteinenes håndtering av situasjonen:

–  Kapteinene på begge side mistet hodet. Det blir sånn når ting spinner seg opp og det drar seg til på hull 18. De (kapteinene) ville gjerne ha fakta straight. Det er første gang jeg har sett Annika (Sörenstam) så desperat opp i ansiktet mitt. Jeg følte jeg bare måtte forklare hva som skjedde. Det er ikke så mye mer å si.

– Burde de ha tatt diskusjonen med deg et annet sted enn hull 18?

– Da var det allerede for sent å gjøre noe. Det ingen fikk med seg var at hvis vi hadde gitt de den putten og vært likt før hull 18, så hadde Charley fortsatt en kort birdieputt på hullet for å vinne hele dritten. Det har folk helt glemt. Selv hvis vi hadde gitt de litt «goodwill» og vært even etter 17 hadde Charley muligheten til å vinne, sier Tutta til Norsk Golf, før hun forsvinner inn bakdøren på St. Leon-Rots klubbhus.

Europa-kaptein Carin Koch har meldt om en stor avslutningsfest til tross for det bitre nederlaget.

– Nå skal det drikkes!, avslutter Tutta smilende – tilsynelatende uaffektert av dagens mediestorm her i Tyskland.