Riktig utstyr kan redde deg: Ti bud for å spille bedre i regn

De siste ukene av golfsesongen er som regel de våteste. Med riktig kan du senke scoren også når det regner.

Publisert

Det er mye som endrer seg når solfylte sommerdager erstattes av mørke, våte høstrunder. Hvor ofte har du ikke bannet værgudene nord og ned når du har kanonrunde på gang, men det gode spillet vaskes bort sammen med scorekortet? Og til slutt går alt bokstavelig talt i oppløsning, også ditt eget humør.

Men slapp av, det trenger ikke å ende på den måten. Med de riktige forberedelsene kan også du bli en spiller som presterer i regnet.

Her er ti av våre beste utstyrstips.

1) Kjøp det dyre regntøyet

Det er lov å spille i full oljehyre eller det superlette «regntøyet» du fant på tilbud, men det er ikke spesielt egnet. Ja, vi vet det er vanskelig å bruke flere tusenlapper på noe så kjedelig som golfregntøy når en ny driver står og blinker ved siden av. Men det er en investering. På regntunge og vindfulle dager vil du takke deg selv høyt for at du dro kortet. Moderne golfregntøy er designet for å kunne svinge med, og holder deg tørr selv på de våteste dagene. Samtidig som det puster og slipper ut kroppsvarmen når sola endelig kikker fram igjen. Og du har det i mange, mange år.

2) Ta med golfparaplyen

Er du som meg og liker å gå med bærebag, er du sikkert på vakt for alt som gjør bagen tyngre. Gamle nister og bananer ut, treerjernet legges igjen hjemme. Og litt for ofte vurderer jeg å droppe paraplyen. På de fineste dagene er det ikke noe problem. Men høsten er lunefull, og Yr ikke alltid å stole på. Så skaff deg en stor og solid golfparaply, ikke én av de mindre som egner seg best i drinken, og sørg for å ha den med på runden.

3) Vanntette sko med spikes

Det har heldigvis skjedd mye med golfsko de siste åra. Først ble gamle stålspikes erstattet med softspikes, og nå har de fleste skoene ikke spikes i det hele tatt. Mange ser ut som joggesko, og på 90% av rundene gir sålen mer enn godt nok feste. Men når det først regner, vil du trenge noe mer. Det er mange grunner til å ha minst to par golfsko. Og da er det smart at ett av dem har softspikes og samtidig er vanntette.

4) Husk flere hansker!

De to viktigste forutsetningene for å spille godt i regn, er fotfeste og grep. Det første har vi tatt opp i punktet over, og det neste å tenke på, er hanskene. Vi skriver det i flertall, for du kan være helt sikker på at én hanske ikke er nok når det styrter ned i fire timer. Grepet blir sleipt og glatt. Så du har to muligheter: Sørg for å ta med flere hansker slik at du kan ta skifte underveis, eller kjøp dedikerte regnværshansker. Grepet vil overraske deg.

5) Hold deg varm på fingrene

Myke og varme hender er viktig for å score lavt på våte dager. Og derfor må du unngå stive fingre og neglesprett. Det er selvfølgelig mange måter å holde dem varme på. Du kan putte hendene i lomma eller ha med deg en varmekilde, men det hjelper ikke når du først skal svinge. Så hvorfor ikke ha en hanske på hver hånd? Du får til og med hansker som er tykkere enn normalen. Uvant i starten, men bedre enn å fryse.

6) Bruk caps hvis du kan

Caps i regnvær kan være nyttig når temperaturen tillater det. Da holder du håret tørt, og du unngår at vann renner ned i ansiktet. Spesielt ille er det hvis du på morgenen har stylet håret med alt annet enn miljøvennlige produkter, og du nå må kjempe for å redde en dobbelbogey mens det svir og renner fra øynene dine.

7) Bruk lue om du må

Når temperaturen synker, gjør du lurt i å erstatte capsen med ei god lue. Å krype inn i en varm og myk golflue – skreddersydd for kalde dager med sidelengs regn på skotske linksbaner – er noe av det nydeligste som fins i golfen. Det er ikke tull. Det er hodet som står for det største varmetapet, og du vil snart ha på deg ei lue som du bruker også på fritiden, i alle sammenhenger, helt fram til våren.

8) Ta med et håndkle (eller to)

I tillegg til deg selv må du holde golfkøllene og -ballene så tørre som mulig. Derfor er det lurt å pakke med seg flere små håndklær i bagen for å holde grepene tørre gjennom alle 18 hull. Oppbevar dem gjerne i en plastpose inne i bagen for å være helt sikker på at de holder seg tørre.

9) Bruk trekk over bagen

De fleste golfbager kommer med et trekk til å ha over køllene. Dette hindrer at vann renner inn i bagen og gjør grepene våte. Du får også kjøpt plasttrekk som du kan trekke over hele bagen. Da er du sikker på at bagen holder seg tørr.

10) Husk vannflaska!

Du synes kanskje det er vått nok? Det er viktig å huske at også innsiden av kroppen trenger vann, uansett værforhold. Så fyll opp vannflaska også når himmelen er åpen. Og regel nummer to: Du må også huske å drikke vannet. For å prestere helt inn, må du være hydrert. Lykke til i regnet!

Powered by Labrador CMS