De siste årene har mange av verdens beste spillere fått det glatte lag for ukritisk å stille opp i europatour-turneringen Saudi International, som er et av mange store idrettsarrangementer det brutale saudiske regimet bruker i sin PR-kampanje for å «sportsvaske» sitt rennomé.

Saudi-International betaler millionbeløp for å lokke PGA Tour-spillerne halve veien over kloden for å kaste glans over turneringen, og i fjor var Viktor Hovland blant verdensstjernene som deltok for første gang.

Nå ser det ut til at det også ble hans siste deltagelse i turneringen.

Golfweek.com rapporterer denne uken at PGA Tour kommer til å nekte PGA Tour-spillerne å delta i Saudi International fremover. Det er imidlertid ikke noe politisk standpunkt som er grunnen til at Saudi International nå har havnet i unåde hos PGA Tour, men fordi turneringen fra og med 2022 ikke lenger er en del av det offisielle programmet på European Tour.

(Les også: Saudi-ekspert: Spillerne er nyttige idioter for regimet)

PGA Tour-spillere som skal konkurrere i andre turneringer i utlandet, må nemlig søke om offisiell tillatelse om å få fri fra touren før de kan reise, et såkalt «waiver-skjema», men ifølge PGA Tours retningslinjer skal det ikke innvilges fritak for å konkurrere i turneringer som ikke er en del av noen av de store tourene.

Golfweek.com får bekreftet fra sentrale kilder i European Tour at heller ikke deres spillere vil få fritak for å reise til Saudi-Arabia.

Arrangørene av Saudi-International forsøker nå å skaffe seg offisielt løyve under Asian Tour-paraplyen i stedet. Asian Tour har hovedsete i Singapore, og ifølge Golfweek mottok touren nylig investeringer på nærmere 100 millioner dollar fra Saudi-Arabia.

Dersom Saudi-International blir en del av Asian Tour, vil turneringen uansett bli langt mindre aktuell å delta i for Viktor Hovland og andre europeiske PGA Tour-spillere fremover. Da Hovland forklarte sin deltagelse til Norsk Golf i fjor, sa han at han trengte å spille nok europatour-turneringer for å ha mulighet til å kvalifisere seg til Ryder Cup.

Ifølge Golfweek er avgjørelsen til PGA Tour og European Tour om å hindre sine spillere i å delta i Saudi International en opptrapping av konflikten med golfens egen «superliga», Premier Golf League, som er finansiert av saudiske selskaper.

(Bakgrunn: Vil lokke superstjernene til ny golfliga)

(Artikkelen fortsetter under)

Det er foreløpig uvisst hva som skjer med planene om en ny superliga i golf, men Dustin Johnson er blant spillerne som skal ha blitt tilbudt plass. Her fra Saudi-International i februar, som han vant for andre år på rad. (Foto: Getty Images)

Golf Digest har tidligere meldt at spillere som Dustin Johnson, Brooks Koepka, Phil Mickelson og Justin Rose har blitt tilbudt 30 millioner dollar hver for å spille i golfens egen superliga, der bare noen få spillere får være med, og der spillerne garanteres store summer bare for å stille opp, uavhengig av resultater i konkurransene. 

Senest i mai rapporterte Golf.com at det er planlagt fem Premier Golf League-turneringer allerede neste år, men PGA Tour gjør det de kan for å stikke kjepper i hjulene for å beskytte sitt eget produkt og truer spillerne som eventuelt takker ja til å delta, med både bøter og utestengelser fra touren.

Les også: Daffinrud om Saudi-turneringen: – Det er viktig at vi har et bevisst forhold til hvor vi spiller turneringer

Les også: Kommentar: Vaskehjelperne

Les også: Skarpnord om Saudi-turneringen: – Det er lett for utenforstående å si at de ikke ville ha deltatt