Daffinrud: – Det er viktig at vi har er bevisst forhold til hvor vi spiller turneringer

Tonje Daffinrud sier hun måtte gå i tenkeboksen før hun bestemte seg for å delta i europatourens turnering i Saudi-Arabia i november. Hun sier muligheten til å inspirere jentene i landet var den viktigste årsaken til at hun bestemte seg for å reise.

Publisert

I romjulen kom nyheten om at Viktor Hovland har takket ja til å delta i den kontroversielle europatour-turneringen Saudi International i februar, samme uke som Waste Management Open på PGA-touren i Phoenix.

De siste to årene har mange av spillerne fått kritikk for å ukritisk stille opp i turneringen, på grunn av landets gjentatte alvorlige brudd på menneskerettighetene og hvordan det saudiske regimet bruker turneringen til å «sportsvaske» sitt renommé.

Nyheten om Hovlands deltagelse kommer bare en måned etter at de fem norske spillerne Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Karoline Lund, Maiken Bing Paulsen og Stina Resen deltok i Ladies European Tours to turneringer Aramco Saudi Ladies International og Saudi Ladies Team National.

Nå forteller Tonje Daffinrud at hun måtte gå noen runder med seg selv før hun bestemte seg for å reise.

– Alle jeg snakket med før turneringen, syntes det var vanskelig da vi fikk turneringsplanen i fjor og så at vi skulle til Saudi-Arabia. Det er ikke mange som ikke tenker på hva det innebærer. Vi vet jo hvor vanskelig situasjonen er der, og spesielt for kvinner, sier Daffinrud til Norsk Golf.

Kvinner i Saudi-Arabia er fortsatt underlagt mannlig verge og har ikke kontroll over egne liv. 

Daffinrud mener kvinnenes europatour-turnering kan bidra til å vise saudi-arabiske kvinner at deres situasjon ikke er noe som er naturgitt. Det var også hovedgrunnen til at hun bestemte seg for å dra:

– Forhåpentligvis kan turneringen ha stor symboleffekt for unge jenter i Saudi-Arabia. Dette er en kvinneturnering, men mange av oss har likevel mannlige caddier. Turneringen er TV-sendt, og i pro-amen fikk jeg spille med en 16 år gammel saudi-arabisk jente som sikkert fikk et litt annet inntrykk av mulighetene som finnes der ute i verden.

– Turneringen kan være en kjempefin mulighet for oss å vise de som bor i Saudi-Arabia at det er naturlig at kvinner også er rollemodeller, har de samme rettighetene som menn og står på egne ben. Vi kan være forbilder for jentene der. Jeg håper inderlig at dette kanskje kan være starten på noe nytt, sier Daffinrud, og legger til:

– Men jeg brukte lang tid på å finne ut for min egen del om jeg syntes det var riktig å dra dit.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktig med kritiske spørsmål

Det er delte meninger om hvorvidt man skal forvente at idrettsutøvere tar et moralsk ansvar og boikotter turneringer som er lagt til land hvor menneskerettighetene ikke følges.

Jeg skulle ønske jeg var i en posisjon hvor jeg hadde følt at jeg hadde hatt råd til å ta et moralsk valg. Hadde jeg vært høyere på rankingen, hadde jeg sannsynligvis tenkt annerledes. Tonje Daffinrud

Daffinrud synes det bare er betimelig at idrettsutøvere blir nødt til å svare for seg når de deltar i disse turneringene.

– Det er absolutt ikke urimelig at vi blir stilt kritiske spørsmål. Det er viktig at vi har er bevisst forhold til hvor vi spiller. Men det er utrolig stor forskjell på situasjonene til mennene og kvinnene som spiller turnering i Saudi-Arabia. På Ladies European Tour er de fleste spillerne desperate etter å få jobbet og spille turneringer. Da må vi ta det vi får.

– Jeg skulle ønske jeg var i en posisjon hvor jeg hadde følt at jeg hadde hatt råd til å ta et moralsk valg. Hadde jeg vært høyere på rankingen, hadde jeg sannsynligvis tenkt annerledes. Da hadde det vært mye lettere for meg å si nei.

Da Norsk Golf pratet med Marianne Skarpnord tidligere denne uken om hennes deltagelse i Saudi-Arabia, sa hun at spillerne på kvinnenes europatour er så hardt presset økonomisk og har så få turneringer å velge mellom at det nesten er umulig å si nei til turneringer. Og spesielt en turnering der premiepotten er fire ganger så stor som i vanlige Ladies European Tour-turneringer.

Les også: Skarpnord om Saudi-turneringen: – Det er lett for utenforstående å si at de ikke ville ha deltatt

Daffinrud sier spørsmålet om man skal delta eller ikke, til syvende og sist koker ned til spørsmålet: «har jeg råd til å si nei?».

– Det ble en turnering som jeg ble helt avhengig av å spille for i det hele tatt å få det til å gå rundt i fjor. Men jeg skulle virkelig ønske at jeg var i en situasjon hvor jeg kunne tatt et standpunkt som var sterkere.

Daffinrud presiserer at selv om både damenes og herrenes europatour har lagt turneringer til Saudi-Arabia, er situasjonene ikke sammenlignbare.

Hun peker på at herrenes PGA Tour-stjerner blir betalt millionsummer bare for å stille opp, mens damene kjemper hardt for å få det til å gå rundt.

– Men jeg tror ikke det finnes noen spillere, menn eller kvinner, som har reist dit uten å ha tenkt seg om to ganger, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under)

Touren legger det moralske ansvaret over på spillerne

Daffinrud har forståelse for at europatouren sliter med å fylle opp turneringsprogrammet, som har blitt stadig mer glissent de siste årene. Derfor har de måttet legge mange turneringer utenfor Europa for å kunne tilby spillerne et tilstrekkelig turneringsprogram.

Det er et problem at vi ikke vet nok om hvem som egentlig står bak turneringen, og hvor pengene kommer fra. Tonje Daffinrud

Hun sier hun likevel synes at touren setter spillerne i en vanskelig situasjon ved å legge turneringer til et land som Saudi-Arabia, slik at det blir overlatt til spillerne å ta det moralske ansvaret.

– LET gjør det de kan for at vi skal få spille nok turneringer, men det er et problem at vi ikke vet nok om hvem som egentlig står bak turneringen, og hvor pengene kommer fra.

– Til syvende og sist er det vi spillerne som bestemmer om vi skal delta eller ikke. Dersom alle spillerne tar et valg om å boikotte, blir det jo ikke noe av turneringen.

Daffinrud understreker at det er viktig at spillerne er med på å påvirke denne prosessen, men ikke alle spillere har like store muligheter til å påvirke.

– De største stjernene har større mulighet til å ta et standpunkt og påvirke tourens beslutningsprosesser enn det vi andre har.

På herresiden har Rory McIlroy tidligere sagt at moralske kvaler gjør at han ikke ønsker å reise til Saudi-Arabia. Blant damene har de to profilerte engelske spillerne Meghan MacLaren og Melissa Reid valgt å boikotte turneringen. Sistnevnte fortalte offentlig at hun er lesbisk i 2018, og sier hun ikke ville vært komfortabel med å reise til et land der homofile risikerer dødsstraff.

Daffinrud forteller at mange av Ladies European Tour-spillerne var avventende før de bestemte seg for å reise til Saudi-Arabia. Hun hadde forventet at flere spillere kom til å boikotte turneringen, men da korona-pandemien inntraff og alle turneringer fra mars til august plutselig forsvant, måtte hun og mange andre spillere imidlertid konstatere at de ikke hadde råd til å si nei.

– Kommer du til å spille der igjen hvis det blir ny turnering i 2021?

– Ja. Turneringen var en positiv opplevelse. Ettersom vi fikk ha «clinics» og pro-amer med mange unge saudi-arabiske jenter, følte jeg at turneringen kunne ha en positiv effekt for kvinnene der. Men igjen må jeg understreke at jeg synes at situasjonen er veldig annerledes for mennenes og kvinnenes turnering.

Powered by Labrador CMS