Viktor Hovland store gjennombruddsturnering i Norge var under NM på Tyrifjord GK i 2014, da han feide all motstand av banen med 26 under par på fire runder og banerekord på 62 slag.

Det fikk mange golfinteresserte nordmenn til å sperre øynene opp for den mørkhårede kraftpluggen. En av dem var Ståle Sæther fra Frøya utenfor Trondheim.

Da det plutselig dukket opp en mulighet på Unibet-kontoen hans til å vedde på at Hovland skulle vinne The Open innen fylte 24 år – til 260 i odds – flyttet han over 25 kroner og tenkte ikke mer over det.

Når Viktor Hovland, som fyller 24 år i september, slår ut i The Open for første gang torsdag morgen, er han blant de største favorittene til å vinne turneringen. Det betyr at de 25 kronene kan forvandles til 6500 kroner for Ståle – et pent lite tilskudd i sommerferiebudsjettet.

– Jeg angrer så klart litt på at jeg ikke satt mer. Absolutt. Men jeg er heller ikke noen gambler, så det er lett å være etterpåklok. Jeg liker bare å sette noen småbeløp på ham innimellom for å gjøre det ekstra spennende å følge med, sier Ståle til Norsk Golf.

– Hva var det som gjorde at du hadde troa på Hovland allerede i 2014?

– Jeg liker å følge med på juniorgolfen i Norge. På det tidspunktet var Hovland en person jeg ikke hadde lest så mye om, men jeg ble nysgjerrig på ham under NM. Jeg husker da jeg så bilde av ham holde trofeet ved siden av Kristoffer Ventura og Kristian Krogh Johannessen, så de andre ganske mye mer atletiske ut enn Hovland. Men det er viktig å huske på at talentene kan vokse opp «any time», og det er ikke forutbestemt fra barnehagealder hvem som kommer til å bli best.  Og etter NM i 2014 har det jo bare gått én vei for Hovland, smiler Ståle.

(Artikkelen fortsetter under)

Ståle Sæther, her etter at han vant klubbmesterskapet på Klæbu GK i 2017, hadde helt glemt de 25 kronene han hadde satt på Hovland i 2014 frem til han ble minnet på det igjen etter Hovlands U.S. Amateur-seier i 2018. Ståle fikk utbetalt pengene for veddemålet da Hovland kom med i The Open i 2019, men pengene ble trukket tilbake igjen da Hovland trakk seg fra turneringen. (Foto: Klæbu GK)

Det gjenstår å se hvor mye av Hovland Ståle for sett på TV under The Open denne uken, ettersom han spille lag-NM i 2. divisjon for Klæbu GK på Elverum GK. Han gleder seg uansett til å følge med så mye han kan.

– Jeg har kjempetroen på ham i The Open. Han har virkelig en vinnerskalle den gutten. Det er helt utrolig at Norge har blitt satt på kartet på en måte som ingen andre har klart før ham, og det er gøy å se at en golfspiller fra et vinterland som Norge viser hva det er mulig å få til.

Les også: Alt du trenger å vite før Hovlands The Open-debut