Lørdagens runde av U.S. Open hadde det meste: Dustin Johnson rotet bort ledelsen som så så trygg ut, fire spillere deler ledelsen, Shinnecock Hills balanser helt på grensen for hva som er forsvarlige spilleforhold, og Phil Mickelson sjokkerte alle med å tøye golfregelboken til det ytterste i en av majorhistoriens mest bisarre situasjoner.

Verdensener Dustin Johnson var sikkerheten selv på torsdag og fredag, men begynte å vakle tidlig på lørdagens runde. Norsk Golf fulgte oppvarmingen hans før runden slo i gang, hvor han plutselig begynte å slite med en rekke kraftige høyremisser. Den missen tok han også med seg ut på banen, og resultatet ble en ukarakteristisk runde på syv over par.

At han likevel fortsatt er på toppen av leaderboardet, sier mye om hvor vanskelige forholdene var lørdag – og også hvor dominant han var første halvdel av turneringen.

Tony Finau og Daniel Berger, som startet lørdagen elleve slag bak teten, var dagens menn på Shinnecock Hills med hver sin runde på fire under par. De var heldige med sine tidlige starttider og kunne bare lene seg tilfreds tilbake i klubbhuset og se navnene deres krype gradvis oppover leaderboardet mens spillerne ute på banen slet med å holde hodet over vannet idet forholdene bare ble vanskeligere og vanskeligere. 

– Det er utrolig bare det å ha gitt meg selv muligheten i dag, med tanke på at jeg akkurat klarte cuten. Jeg visste at jeg kom til å trenge en spesiell runde, sier Tony Finau.

Gjennomsnittsscoren til de elleve første gruppene på søndag, var på 73,6 slag. De elleve siste gruppene hadde en snittscore på 77!

Den spilleren som kom verst ut av det, var Rickie Fowler. Superstjernen signerte for en runde på 14 over par (ja, du leste riktig!).

Kvartetten på toppen av leaderboardet ligger tre over par sammenlagt, og hakk i hæl følger Justin Rose (+4) og Henrik Stenson (+5).

Etter runden innrømmet USGA-sjef Mike Davis at banen ikke ble slik de hadde forespeilet på lørdag:

 Vi trodde det kom til å bli en fantastisk dag, men dessverre ble greenene alt for raske i forhold til vinden vi hadde. Det var en veldig tøff test, men dessverre ble den litt for tøff i ettermiddag. Det var noen situasjoner i dag hvor godt utførte slag ikke ble belønnet, sier Davis, som lover at greenene skal mykes opp litt over natt.

Da Norsk Golf forlot anlegget lørdag kveld, var banemannskap i full gang med å vanne greenene over hele banen.

Zach Johnson på 16.-plass var blant de skarpeste kritikerne etter runden:

– USGA har mistet kontrollen over banen. Det er ikke riktig når man arrangerer en turnering som bestemmes av ren flaks.

Alt ligger til rette for en dramatisk avslutning på søndag, og med så mange svingninger på toppen av leaderboardet er det 20 spillere med en reell seierssjanse på søndag. 

Skulle Dustin Johnson gå helt til topps på søndag, vil han bli den første U.S. Open-vinneren noensinne som har vunnet U.S. Open etter å ha vunnet en turnering også uken før.

– Jeg er fortsatt i en god posisjon, jeg leder jo. Vanligvis er syv over par en forferdelig score, men med tanke på hvordan greenene ble i ettermiddag, var de veldig, veldig vanskelige, sier Johnson.

Dersom vinnerscoren ender over par, noe den utvilsomt ligger an til å gjøre, vil det være første gang siden U.S. Open på Merion i 2013 at det skjer. Den turneringen vant Justin Rose. Vinnerscoren på +5 i 2006 (Winged Foot) og 2007 (Oakmont) er for øvrig de høyeste vinnerscorene i turneringen de 40 siste årene.

Leaderboard