KOMMENTAR//

Vi trenger en hjertestarter – og den kommer torsdag

Her er en advarsel: De neste ukene vil du smile, le og grine av golf på tv. Heldigvis.

Justin Thomas og faren Mike synker ned på kne etter triumfen i PGA Championship i fjor.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag starter Waste Management Phoenix Open, og timingen kunne ikke vært bedre når folkefesten i Arizona sammenfaller med oppstarten av Netflix-serien «Full Swing» neste onsdag.

I ukene som kommer vil vi oppleve golf slik vi opplever annen tv-sport, som griper tak i oss og får oss til å juble når heltene våre bryter mållinjen først, har hundredelene på sin side eller scorer det avgjørende målet på overtid.

Det er ikke alltid sånn i golf. Det meste er ikke sånn.

Fulgte du AT&T Pebble Beach pro-am i helgen, forstår du hva jeg snakker om. Den tradisjonsrike turneringen i California har lenge slitt med å tiltrekke seg de beste. Og det engang så populære pro-am formatet der kjendiser og sponsorer får spille med proffene, er for lengst foreldet.

Pro-am før turnering eller som ren veldedighet har fortsatt sin misjon. Men det er ikke toppidrett for tv. Vi ønsker ikke Premier League-kamper der markedssjefen til Team Viewer eller Harry Styles spiller spiss på Manchester United. Eller norske realitykjendiser på tredje etappe i stafetten.

Men i golf får vi altså 16-handicapere fra AT&T og Gareth Bale i beste sendetid. I fem hele dager, med storm i kastene, væravbrudd og utsettelser.

Heldigvis er det andre og bedre ting på gang.

WM Phoenix Open kalles ikke «Folkets Open» for ingenting. Mye har skjedd siden oppstarten på TPC Scottsdale i 1987. For hvert år har tribunene blitt større og publikumsbrølene høyere.

Lik det eller ikke, men det skjer noe i tv-stuene verden over når en hole-in-one eller to utløser ølregn og feiringer i «baris». Sport er følelser, og de verdifulle møtene skjer når den snakker til hjertene og magene våre.

Det vet selvsagt også produsentene av den kommende Netflix-dokumentaren «Full Swing». Men etter fjorårets kontroverser mellom PGA Tour og LIV Golf forventet de fleste – også vi – at golfens versjon av Formel 1-suksessen «Drive to Survive» skulle ha denne konflikten som bærende tema.

Det har den ikke. Både Golf Digest og Golf.com har sett de åtte episodene som slippes på Netflix onsdag 15. februar. Og begge rapporterer om en karakterdrevet dokumentarserie som er tro mot den opprinnelige idéen.

De vil vise hvordan det er å spille, vinne og tape på PGA-touren. Med alt det innebærer av oppturer og nedturer, hjerte og smerte.

De åtte episodene følger ikke engang kalenderåret, men gir oss nære møter med noen av verdens beste. Hver episode tilegnes en eller flere spillere, hvor historiene veves inn i hverandre.

Framfor å velge det enkleste og mest åpenbare grepet – konflikten – skal «Full Swing» mer enn noe annet handle om følelser.

Samtidig er WM Phoenix Open starten på fem store uker i PGA Tour-kalenderen der The Genesis Invitational, Arnold Palmer Invitational og The Players Championship står for tur.

Det vil være gull verdt for en idrett som har får vane å slippe markedssjefer inn i konkurransene sine og ellers dempe alt av følelser.

Powered by Labrador CMS