Dette visste du ikke om Ryder Cup

Hvem forestiller figuren på toppen av Ryder Cup-trofeet? Hvem har vunnet flest Ryder Cup-matcher? Hvilke spillere har fungert best på lag sammen? Dette og mye annet får du svar på her!

Publisert

Den første Ryder Cup ble arrangert på Worcester Country Club i Massachusets. USA vant den gang 9,5 – 2,5.

Ryder Cup-trofeet er 43 centimeter høyt og veier 1,8 kilo.

Mannen på toppen av Ryder Cup-trofeet er den britiske golferen Abe Mitchell. Mitchell spilte tre Ryder Cups (1929, 1931 og 1933). Han skulle i utgangspunktet være kaptein i den første utgaven av Ryder Cup i 1927, men måtte trekke seg på grunn av blindtarmsbetennelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Abe Mitchell på toppen av trofeet. (Foto: Getty Images)

I 50-årsperioden mellom 1935 og 1985, vant Europa Ryder Cup bare en gang. Dette var i 1957.

På grunn av andre verdenskrig ble det ikke spilt Ryder Cup i ti år mellom 1937 og 1947.

Det tok 50 år før den første keivhendte spilleren deltok i Ryder Cup (Peter Dawson i 1977). Dette er forøvrig ikke den samme Peter Dawson som er sjef for European Tour i dag.

Sir Nick Faldo har vunnet flere Ryder Cup-matcher enn noen annen spiller: Han har til sammen vunnet 23 matcher. Han har også med sine 11 Ryder Cups deltatt flere ganger enn noen annen spiller.

(Artikkelen fortsetter under bidlet)

Nick Faldo var en dominant spiller i Ryder Cup. (Foto: Getty Images)

Raymond Floyd er den eldste spilleren som har deltatt i Ryder Cup. Han var 51 år gammel da han deltok i 1993.

Ingen spiller har gjort det bedre i søndagenes single-matcher enn Colin Montgomerie. Han står med seks seiere, to uavgjort og ingen tap i sine dueller.

Sergio Garcia er den yngste som har spilt Ryder Cup. Han var 19 år gammel i 1999.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sergio Garcia, her med Jesper Parnevik, ble raskt en publikumsfavoritt. (Foto: Getty Images)

The Belfry har vært vert for Ryder Cup flest ganger (4 ganger; 1985, 1989, 1993, 2002)

Vi spole tilbake til 1977 for å finne sist gang Ryder Cup ble spilt på en klassisk britisk linksbane – Royal Lytham & St Annes

Det amerikanske laget ble heftig kritisert etter Ryder Cup i 1999. De invaderte green i heftige jubelscener etter at Justin Leonard senket en putt på det 17. hullet. Dette gjorde de før Jose Maria Olazabal hadde rukket å slå sin putt. Justin Leonards avgjørende putt var på 14 meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det ble sterke reaksjoner på amerikanernes oppførsel etter Justin Leonards putt på det 17. hullet i duell med Olazabal. (Foto: Getty Images)

Det har vært seks hole-in-ones i Ryder Cup-historien, men bare en av disse har kommet fra en amerikaner (Scott Verplank, 2006)

USA har stått for tidenes største seiersmargin i Ryder Cup. De vant med utrolige 15 poeng i 1967.

Europeiske spillere som Severiano Ballesteros, Bernhard Langer og Jose Maria Olazabal har blitt legender i Ryder Cup-sammenheng. Men frem til 1979 hadde de ikke mulighet til å delta. Ryder Cup var i utgangspunktet bare en konkruranse mellom USA og Storbritannia/Irland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det tok over 50 år før spillere som Bernhard Langer og resten av Europa ble inkludert i Ryder Cup. (Foto: Getty Images)

Ballesteros og Olazabal er tidenes mest suksessrike lag-duo i Ryder Cup. Spanjolene spilte 15 matcher sammen, og plukket opp 12 poeng (11 seiere, to uavgjort, to tap). Den nest beste duoen har vært Nick Faldo og Ian Woosnam (6 poeng), samt Lee Westwood og Darren Clarke (6 poeng).

Ryder Cup hadde sitt utspring i en turnering som fant sted i 1921 hos årets vert, Gleneagles. Turneringen het International Challenge, og var første gang et amerikansk lag dro til Storbritannia for å konkurrere med et britisk lag.

Ryder Cup har blitt en langt jevnere konkurranse etter at hele Europa ble inkludert. I de 23 Ryder Cup-mesterskapene fra 1927 til 1979 vant Storbritannia/Irland bare tre ganger. Siden 1981 har Europa derimot vunnet ni ganger.

Tre ganger har brødre deltatt i Ryder Cup samtidig. Charles, Ernest og Reg Whitcombe representerte Storbritannia/Irland i 1935. I 1963 spilte Bernard og Geoffrey Hunt for Storbritannia/Irland, mens i  2010 var italienerne Edoardo og Francesco Molinari bidragsytere for det europeiske laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De italienske Molinari-brødrene ble i 2010 det første brødreparet i Ryder Cup som var med på å vinne turneringen. (Foto: Getty Images)

Omlag en halv milliard husstander følger Ryder Cup-sendingene direkte.

Såkalte «captains picks» ble innført først i 1979. Det er det Europa som har dratt mest fordel av så langt. Europas captains picks har vunnet 52 prosent av sine matcher, mens USAs captain picks har vunnet 46 prosent av sine.

Powered by Labrador CMS