PGA TOUR//

En ny stjerne er født: – Noe av det sykeste jeg har sett

Søndag ble 20-årige Nick Dunlap den første amatøren til å vinne på PGA-touren på 33 år.

Nick Dunlap (t.v.) tar imot gratulasjoner fra medspiller Sam Burns etter å ha sikret den historiske triumfen på siste green.
Publisert Sist oppdatert

Om du ikke har gjort det allerede: Merk deg navnet Nick Dunlap.

Søndag kveld norsk tid gikk den 20-årige collegestudenten fra Alabama ut i lederball som den eneste amatøren i The American Express i California. Dagen i forveien hadde han sjokkert alle med en 60-runde som ga ham to slags ledelse før de siste og avgjørende 18 hullene. 

– Jeg vet ikke hvordan jeg vil reagere, sa unggutten før sisterunden. – Jeg har aldri vært i denne situasjonen før, så det blir en ny opplevelse.

Ga alt han hadde

Og for en opplevelse det ble. Ikke bare for Dunlap, men for alle tilstedeværende i La Quinta og alle som fulgte dramaet på tv-skjermen verden over. 

– For å være ærlig, følte jeg at manuset var skrevet. Denne helgen var allerede uforglemmelig. Jeg bestemte meg for å gå ut og gi absolutt alt jeg hadde. Om jeg gikk på 65 eller 75 slag i dag, spilte ingen rolle. Jeg ville lære så mye av dette uansett, sier Nick Dunlap.

De siste årene er vi blitt godt vant med unge spillere som kommer rett fra college og finner sin plass på stjernehimmelen. 

Oklahoma-studenten Viktor Hovland vant U.S. Amateur i 2018 og tok verden med storm da han ble proff året etter. I fjor hoppet svenske Ludvig Åberg rett fra skolebenken på Texas Tech til Ryder Cup i Roma.

I helgen var det Nick Dunlaps energi som skulle frigjøres og begynne å stråle.

Slo de norske gutta

Så sent som i oktober spilte Dunlap på det amerikanske amatørlaget som tok VM-gull foran den norske trioen Mats Ege, Michael Mjaaseth og Herman Sekne

Det gjorde han sammen med Gordon Sargent, et annet amerikansk stjerneskudd som topper verdensrankingen for amatører foran sør-afrikaneren Christo Lamprecht og sin landsmann Dunlap.

Det setter ikke bare det norske VM-sølvet i perspektiv. Det forteller hvilket skyhøyt nivå det er på den amerikanske college-golfen. Og gir oss håp om at flere nordmenn enn Hovland kan finne sin plass på golfhimmelen.

Da solen senket seg og kastet lange skygger over fjellsidene i La Quinta søndag kveld, var det Dunlap som lyste mest. 

– Vi har fått oppleve mye med vår egen Viktor, men dette er helt vilt og noe av det sykeste jeg har sett, sa ekspertkommentator Henrik Bjørnstad i Discovery.

For selv da collegestudenten, som fylte 20 år så sent som lille julaften, ga bort ledelsen med en dobbeltbogey på hull 7, og Sam Burns så ut til å koble grepet om turneringen, beholdt unggutten roen.

Dramatisk avslutning

Om noen skulle være i tvil: Nick Dunlap har lenge sett ut som en million. 

– Han har alltid vært bra i sport. Men det var først da han gikk på 59 slag som 12-åring at jeg tenkte at dette kunne bli noe mer enn bare aktivitet, sa faren i intervjuet med NBC på slutten av søndagens runde.

I 2021 vant han U.S. Junior Amateur Championship. I fjor dro han hjem seieren i U.S. Amateur. Det kan likevel ikke måle seg med å kontrollere nervene når du som andreårsstudent og amatør står på 17. tee – i delt ledelse på PGA-touren – og skal treffe en øygreen 150 meter unna.

Men Dunlap traff greenen. Og Burns slo i vannet.

– Jeg trodde at jeg ledet med to slag da jeg gikk ut på det siste hullet. Jeg fikk ikke med meg hva som skjedde på greenen foran oss, innrømmer skolegutten.

Sekunder før Dunlap slo ut på det 18. hullet – forsiktig, skjevt og i korteste laget – hadde vi som tv-seerne sett Christiaan Bezuidenhout senke en birdie og redusere Dunlaps luke til ett slag. En bogey ville sende den unge amatøren ut i omspill.

– Det eneste jeg tenkte på, var å unngå vannet på venstre side, forklarer Dunlap om andreslaget som traff en tilskuer og spratt ned i gropa til høyre for greenen.

Nick Dunlap med vinnertroféet etter søndagens seier.

Takker caddien

Chippen var god, men etterlot en to meters putt for en historisk seier. 

For første gang på 33 år kunne en amatør vinne blant proffene på PGA-touren. Og sikre seg spillerettigheter på touren ut 2026, invitasjoner til alle de opphøyde turneringene, Masters og PGA Championship.

– Jeg må takke caddien min, sier Nick Dunlap og smiler i triumf. – Hunter (Hamrick) holdt seg rolig hele veien. «Inside left,» sa han. «Du har satt tusener av disse før, det er bare å gjøre det igjen.» 

Som amatør måtte han overlate vinnersjekken på 1,5 millioner dollar – over 15 millioner kroner – til Bezuidenhout på andreplass. Uten at Dunlap brydde seg om det. Livet hans er uansett forandret for alltid etter søndagens runde.

Her er resultatene

Powered by Labrador CMS