U.S. OPEN//

En stjerne er født – Clark vant for sin avdøde mor

Wyndham Clark sto igjen som vinner av U.S. Open på Los Angeles CC natt til mandag.

Wyndham Clark kysser troféet som vinner av U.S. Open i 2023.
Wyndham Clark kysser troféet som vinner av U.S. Open i 2023.
Publisert Sist oppdatert

På en mesterskapssøndag fylt av etablerte stjerner, var det en av de nye som leverte en Oscar-verdig forestilling på Los Angeles Country Club. Dessverre var det ikke Viktor Hovland.

Nordmannen trengte noe helt spesielt for å blande seg inn i tetkampen, men avslutningen ble av den stille sorten. Med +2 på sisterunden endte Hovland til slutt på en høyst respektabel 19. plass, men hele ti slag bak den overraskende vinneren.

For Wyndham Clark hadde ikke engang klart cuten i sine to forrige U.S. Open-starter, og aldri vært bedre enn delt 75. plass i sine seks tidligere major-turneringer.

– Surrealistisk

Men da det virkelig dro seg til på siste ni søndag, holdt 29-åringen fra Denver nervene i sjakk. Han gjorde bogeyer på hull 15 og 16, reddet et mesterlig par på 17. Og to-puttet fra 20 meter på avslutningshullet for å holde unna for verdenstreer Rory McIlroy med ett fattig slag.

Clarks 70-runde slag ga ham en samlet score på 10 under par etter fire dager, 270 slag totalt.

– Du vet, dette er min andre seier på PGA-touren, og den første (Wells Fargo Championship i mai, red.anm.) var surrealistisk, og denne er surrealistisk, sier Clark etter seieren.

– Det har ikke helt sunket inn ennå. Å gå opp det 18. hullet var ganske spesielt, og så avslutte, jeg vet ikke hva jeg skal si. Det har vært en virvelvind de siste fem, seks ukene. Jeg er bare overlykkelig og samtidig ydmyk over å være her.

Da Clark sikret seieren med en enkel tap-in på det 18. hullet, ble han omfavnet av storesøsteren Kristin og lillebroren Brendan. En person som manglet fra feiringen var hans avdøde mor, som familien mistet med brystkreft i 2013, bare 55 år gammel.

Søndag kveld vant sønnen sin første majortittel i englenes by.

Clark har nettopp senket den avgjørende putten og ser opp mot himmelen for å dele øyeblikket med sin avdøde mor.
Clark har nettopp senket den avgjørende putten og ser opp mot himmelen for å dele øyeblikket med sin avdøde mor.

Stolt mamma

– Alt jeg ønsker er at mamma kunne vært her. At jeg bare kunne klemme henne og feire sammen. Men jeg vet at hun er stolt av meg, sier Wyndham Clark.

Da moren tapte kampen mot kreft, vurderte han å legge opp. Tapet gjorde også at han valgte å flytte «hjem» fra Viktor Hovlands tidligere universitet, Oklahoma State, til University of Oregon i 2016.

Søndag utklasset han alle stjernene på Los Angeles CC.

Rickie Fowler, femdobbelt vinner på PGA-touren, hadde ledet mesterskapet de tre første dagene, men slet fra start på sisterunden og delte til slutt femteplassen med Tommy Fleetwood og Min Woo Lee på fem under par.

Verdensener Scottie Scheffler kom heller aldri helt i gang, avsluttet med en 70-runde, og måtte nøye seg med tredjeplass, tre slag bak vinneren.

Men den største hodepinen dagen derpå har nok Rory McIlroy, som etter den fjerde triumfen i 2014 har tørstet etter en ny majortittel. Igjen kom han akkurat til kort.

Det meste så bra ut da McIlroy trillet i en birdie på åpningshullet søndag, men det ble også den eneste til tross for flere gode sjanser. Og tre-putten på hull 8 og bogeyen på 14, begge par-5 hull, vil trolig plage nord-iren lenge.

Sheffler og McIlroy takker hverandre for runden søndag. Ingen av dem klarte å stoppe Wyndham Clark.
Sheffler og McIlroy takker hverandre for runden søndag. Ingen av dem klarte å stoppe Wyndham Clark.

Føles ganske likt

Dette var hans andre store skuffelse det siste året. Han kom så vidt til kort for Cameron Smith i den 150. utgaven av The Open Championship på St. Andrews sist sommer.

– De siste to sjansene jeg har hatt i majorturneringer har føltes ganske likt, bekrefter McIlroy.

– Jeg gjør ikke så mye galt i dag, men klarte ikke å senke flere birdieputter enn den første. Framover må jeg bare være litt mer effektiv med mine sjanser og muligheter.

Også for Rickie Fowler føltes søndagen som en stor skuffelse.

– Jeg hadde det bare ikke i dag, oppsummerer 34-åringen, som i fjor ikke engang fikk være med, da som førstereserve.

– Spillet mitt har vært solid hele uka, og det er selvfølgelig bra. Men akkurat i dag var det langt under gjennomsnittet, og jeg klarte ikke å sette noe. Det er viktig i majorturneringer, spesielt på en søndag.

Her er resultatene

Powered by Labrador CMS