STATISTIKK LYVER IKKE//

Er golfens beste jernspiller en kvinne?

Når man tenker gode jernspillere tenker man gjerne på Justin Thomas, Collin Morikawa eller Viktor Hovland. Nye tall viser at en annen slår dem alle.

Publisert Sist oppdatert

For første gang i historien har LPGA-touren loggført og sporet hvert eneste konkurranseslag i 2022. Dermed kan man på lik linje med herretourene se hvor damespillere tjener eller taper slag mot resten av feltet, se hvor treffsikre de er og hvor gode de er med putteren i hånda.

Det man også kan gjøre er å sammenligne damene og herrene på forskjellige områder. Akkurat dét gjorde den anerkjente golfjournalisten Will Haskett, og funnene hans er interessante:


Australske Minjee Lee, som vant kvinnenes US Open tidligere i år og kom på andreplass i LPGAs «Player of the Year»-kåring, topper statistikkene for innspill og slår samtlige herrer på presisjon fra fairway.

Gjennomsnittlig avstand til flagget etter innspill fra fairway

Distanse Minjee Lee Beste herre
100-125 yards3,6 meter4,9 meter (Justin Thomas)
125-150 yards4,9 meter5,8 meter (Hideki Matsuyama)
150-175 yards6,1 meter7,0 meter (Vaughn Taylor)
175-200 yards6,8 meter8,2 meter (Tom Hoge)

Presisjon til flagget fra fairway. Data fra lpga.com og pgatour.com

Tallene viser at Lee ikke bare slår alle på LPGA-touren fra fairway med jern i hånden, men også samtlige menn med samme utgangspunkt. Eksempelvis er hun gjennomsnittlig 1,3 meter nærmere enn Justin Thomas på korte innspill, som er beste herre på den statistikken.

I tillegg tjente hun 2,02 slag i forhold til resten av feltet (strokes gained). Den eneste som har gjort noe lignende er Tiger Woods som fikk det til i 2006, ifølge Golf Digest.

26-åringens første sesong på kvinnenes høyeste tour var i 2015, og hun har de siste fem årene vært blant topp-ti på verdensrankingen. Hennes absolutte gjennombrudd kom i fjor da hun vant sin første major-turnering, Evian Championship. Med årets US Open-seier har hun doblet antall majors i sin karriere.

Nå kan hun også smykke seg med høyst uoffisielle tittelen «golfens beste jernspiller».

Powered by Labrador CMS