Solheim Cup // Dag 1

Europa holdt håpet om seier i live: – Stolt av spillerne mine

Et påskrudd europeisk lag leverte klassegolf i ettermiddagsmatchene i Solheim Cups første dag. Forspranget de ga til amerikanerne ble halvert – delvis takket være en dansk hole-in-one. 

Madelene Sagström og resten av de europeiske jentene viste en annen side av seg selv fredag ettermiddag.
Madelene Sagström og resten av de europeiske jentene viste en annen side av seg selv fredag ettermiddag.
Publisert

FINCA CORTESIN (Spania): Etter marerittstarten fredag formiddag måtte det europeiske laget vise en helt annen side av seg selv hvis håpet om seier fortsatt skulle forbli tent. 

Det gjorde de heldigvis. De åtte spillerne Suzann Pettersen sendte ut på Finca Cortesin for å revansjere morgenøkten viste et helt annet kroppspråk, og istedenfor å «forsvare» favorittstempelet, skulle de heller kjempe heroisk bakfra. 

Chipper som gikk rett i koppen, lange putter som satt og en sjelden hole-in-one (!) viste at dette europeiske laget ikke hadde gitt opp.

Den første ettermiddagsmatchen fikk dog ikke den beste starten for Team Europa. Både Rose Zhang og Megan Khang drivet green og gikk av med birdier på det første hullet som hverken debutant Gemma Dryburgh og Madelene Sagström klarte å svare på. Amerikanerne tok vare på momentumet og ledet store deler av matchen, men på de siste ni våknet den europeiske duoen. På hull 11, 12 og 14 vant Europa, og holdt dermed ledelsen med fire hull igjen å spille. 

Dessverre rotet Dryburgh og Sagström bort ledelsen, men klarte å holde stillingen på «all square» (likt, journ.anm.) hele veien inn. Dermed fikk Team Europa sitt første halve poeng i årets Solheim Cup. 

I den andre matchen var historien en annen. Irske Leona Maguire og engelske Georgia Hall kjempet en nervepirrende kamp mot Lexi Thompson og Lilia Vu som hele tiden lå an til å vippe begge veier. Europeerne tok ledelsen tidlig på det fjerde hullet, men derfra delte de to lagene hvert eneste hull frem til det 14. Hele tiden så det ut til at det ene laget skulle ta kontroll over kampen, men hver eneste gang klarte motstanderlaget å hente seg inn igjen. 

Det var riktignok helt til avslutningshullet. Leona Maguire sitt innspill klarte akkurat ikke å komme seg helt inn på green, og sto igjen med en 15 meters chip som burde gå helt inntil for å legge press på amerikanernes birdieputter. Men iren hadde andre planer. Chippen gikk likeså godt rett i koppen, og da Lexi Thompson shanket sin egen chip, kunne europeerne juble for sitt første hele poeng etter å ha vunnet matchen 1 opp. 

Leona Maguire sin chip-in på det attende hullet sørget for Europas første hele poeng i årets Solheim Cup.
Leona Maguire sin chip-in på det attende hullet sørget for Europas første hele poeng i årets Solheim Cup.

Historisk hole-in-one

I den tredje matchen var det den skandinaviske duoen Maja Stark og Emily Kristine Pedersen som forsvarte Europas ære mot Jennifer Kupcho og Allisen Corpuz. Også i denne matchen var det amerikanerne som tok føringen, og gjennom hele duellen var det enten 1 opp til Team USA eller «all square». Det var også i denne matchen dagens beste slag ble uført, signert av danske Pedersen. På det 162 meter lange 12. hullet siktet hun godt til venstre for å bruke hellingen inn mot hullet og la tyngdekraften gjøre resten av jobben. 

Det går bokstavelig talt ikke an å beregne det bedre enn dette:

Pedersen sin hole-in-one er faktisk bare det andre tilfelle hvor dette skjer i turneringens historie. Den eneste personen som har gjort det før henne er svenske Anna Nordqvist, som klarte bragden i 2013. 

Matchen var igjen «all square», men dessverre tapte den svensk-danske duoen momentumet på det påfølgende hullet, og amerikanerne tok tilbake ledelsen på hull 13. Pedersen og Stark fikk begge birdie på hull 16, noe hverken Kupcho og Corpuz ikke gjorde, og matchen var igjen likt med to hull igjen å spille. Etter to delte hull på hull 17 og 18, fikk begge lag med seg et halvt poeng hver. 

Matchen med minst spenning var dagens siste startende, hvor hjemmefavoritten Carlota Ciganda og svenske Linn Grant spilte i gult og blått. Utfordrerne var Angel Yin og Ally Ewing på det amerikanske laget. Spanske Ciganda leverte med en birdie fra start, og så seg knapt tilbake. Med tre birdier på de fire første hullene bygget Europa opp en solid ledelse som holdt hele veien inn. Kampen endte 4&2. 

Spist opp halve forspranget

Stillingen ender dermed opp med, noe overraskende, 5-3 til Team USA etter første spilledag på Finca Cortesin. Amerikanerne dominerte i formiddagsøktene og vant alle fire poengene, men i fourball-matchene vant Europa 3-1. 

Dermed er halve forspranget amerikanerne bygget seg opp før lunsj allerede spist opp. 

Suzann Pettersen kan være fornøyd med laginnsatsen i ettermiddagsmatchene.
Suzann Pettersen kan være fornøyd med laginnsatsen i ettermiddagsmatchene.

Det var en fornøyd og stolt Tutta som møtte opp til pressekonferansen etter at dagens spill ferdig, til tross for den dårlige i formiddagsmatchene. 

– Det er aldri lett å reagere når man med å gå 0-4 ned, spesielt når jeg føler vi ikke spilte så bra. Men den reaksjonen vi fikk av dem i ettermiddag er jeg utrolig stolt over. De viste styrke, personlighet og karakter - hver eneste en av dem, fortalte Tutta. 

– Måten de reiser seg, børster av støvet og kjemper seg tilbake i den kampen her er utrolig imponerende. Jeg er utrolig stolt av alle sammen, la hun til. 

Kapteinen var åpenbart imponert over Emily Pedersen sin hole-in-one. 

– Jeg var rett der, jeg så den gå i. Det var helt utrolig. Spesielt når man tar med 3-wood-en hun slo til en tap-in på hullet før, utdypet kapteinen. 

– Avslutningsvis i dag så vi mye fantastisk golf og en herlig spirit som vi skal bygge videre på i morgen. 

Lørdag fortsetter den intense duellen på Finca Cortesin på den spanske solkysten. Første tee-off er klokken 08.10. Se alt på Discovery+ og Eurosport.

Her er stillingen etter første spilledag i Solheim Cup

Powered by Labrador CMS