SOlheim Cup // Singelmatcher

Europa vant Solheim Cup – hjemmefavoritten avgjorde!

Med knappest mulig margin vant Tutta og de europeiske jentene årets Solheim Cup, etter at den spanske hjemmefavoritten Carlota Ciganda senket den viktigste putten i hennes karriere. 

Suzann Pettersen ledet europeerne til Solheim Cup-seier i sin første turnering som kaptein.
Suzann Pettersen ledet europeerne til Solheim Cup-seier i sin første turnering som kaptein.
Publisert Sist oppdatert

FINCA CORTESIN (Spania): Etter en opphenting av det sjeldne klarte Europa å utligne til 8-8 mot USA foran dagens finaledag. Begge lag hadde alt å vinne, og alt å tape, i det som ble en av de mest dramatiske og jevneste Solheim Cups noensinne. 

Svingninger den ene og den andre veien, fantastiske slag og nerver av stål ble bare noen av hovedingrediensene denne søndagen på den spanske solkysten. 

Kaptein Tutta sendte ut hennes tolv spillere i den rekkefølgen hun selv følte var den beste oppskriften for suksess denne søndagen. Lite visste hun at hun gav ansvaret om å sette den avgjørende vinnerputten til hjemmefavoritten Carlota Ciganda

I en match som på mange måter oppsummerte hele dagen, byttet spanske Ciganda og Nelly Korda på å ha momentumet i dagens nest siste match. Det var riktignok helt til det 17. utslagstedet. 

Spanjolen hadde nettopp tatt tilbake ledelsen i kampen med en birdie hull 16, og hun fulgte likeså godt opp med å legge innspillet sitt på 1,5 meter. Korda bommet på sin side greenen, og måtte ha en chip-in for å sette press på Ciganda. 

Det gjorde hun ikke, og døren var åpnet for å vinne hele Solheim Cup på vegne av hele kontinentet:

Matchen endte dermed 2&1, og sammenlagtstillingen ble 14-14 mellom USA og Europa. 

Team Europa vant selv om det ble likt ettersom de var regjerende mestere. Teknisk sett «beholdt» de trofeet i Europa. 

Slik utfoldet finaledagen seg

Det første europeiske poenget for dagen var det en spiller som er i ferd med å få legendestatus som leverte. Irske Leona Maguire fortsatte storspillet fra i går, og rullet i hele seks birdier på femten hull i duellen mot stjerneskuddet Rose Zhang. Selv om amerikaneren åpnet best, tok Maguire overhånd i kampen som til slutt endte 4&3 til europeeren. 

På tidspunktet var stillingen sammenlagt 9-8 til Europa, og det var faktisk første gang i hele turneringen europeerne var i ledelsen. 

Iren har vist seg fra sin beste side de siste dagene og fikk dermed tillit i alle fem matchene av kaptein Suzann Pettersen. Hun vant tre poeng over de fem matchene. 

En smakebit på resten av dagen

I de to andre tidlig-matchene gikk det derimot ikke like bra for Team Europa. Linn Grant spilte mot Megan Khang og Charley Hull var i duell mot Danielle Kang

Svenske Grant havnet 2 ned tidlig i matchen og forsøkte hele tiden å kjempe seg tilbake. Hun holdt liv i kampen hele veien til den 18. greenen, mye takket være praktslag som dette:

Dessverre var det forgjeves, for det var til slutt Megan Khang som vant duellen knepent 1 opp. Og da Charley Hull også tapte 4&2 mot Danielle Kang, var USA tilbake i føringen 10-9. 

USA overtok momentumet

Team Europa trengte 14 poeng for å beholde glasstrofeet det kjempes om, mens USA trengte 14,5 for å vinne. Vise-kaptein Anna Nordqvist gjorde sin del av jobben for å få stillingen til å igjen bli likt på 10-10. Hun slo Jennifer Kupcho 2&1 i sin match ved å sette en viktig birdieputt på hull 16.

Anna Nordqvist vant sitt første poeng i årets Solheim Cup på finaledagen.
Anna Nordqvist vant sitt første poeng i årets Solheim Cup på finaledagen.

Deretter kom det fire kjappe slag i magen for europeerne. Engelske Georgia Hall ledet lenge duellen sin mot Andrea Lee 2 opp, men med to tapte hull på de siste fire hullene klarte den engelske kvinnen kun å ta med seg et halvt poeng. 

Like etterpå bommet svenske Madelene Sagström en kort parputt på det 15. hullet. Den bommen sikret en sterk 4&3-seier for Lilia Vu. Da Angel Yin også satte en lang birdieputt på det 17. hullet, som franske Céline Boutier ikke klarte å svare på, rykket amerikanerne ifra med stillingen 12,5-10,5. 

Skotske Gemma Dryburgh klarte heller ikke å konverte ledelsen sin til et helt poeng for Team Europa, og måtte til slutt se seg nødt til å dele matchen mot Cheyenne Knight. Stillingen var blitt 13-11 til amerikanerne. 

Team USA var bare halvannet poeng unna å vinne Solheim Cup på bortebane for første gang siden 2015. 

«Fighteren» Hedwall

Etter fire matcher som på rekke og rad gikk feil vei for Team Europa trengte de noen som kunne skifte momentumet andre vei. Den personen skulle bli et av Tuttas captain's picks, nemlig Caroline Hedwall. I matchen mot Ally Ewing var hun på det meste 3 ned, men med en sluttspurt av den sjeldne sorten vant hun fem av de siste seks hullene (!). 

Birdie, birdie, par, birdie, birdie og eagle ble fasiten for Hedwall i innspurten. 

På de siste hullene slo hun ikke et eneste feilslag og svensken beviste hvorfor hun ble håndplukket av Tutta selv om hun ikke har hatt den beste sesongen hittil i år. 

Putter som dette var en av hovedgrunnene:

Solheim Cup-debutant Maja Stark ville ikke være noe dårligere enn sin landskvinne på finaledagen. Gjennom store deler av singelmatchen mot Allisen Corpuz ledet 23-åringen, og til tross for at hun tapte det 15. hullet, klarte Stark å vinne tilbake det tapte på hull 17 til et sluttresultat på 2&1.

Med det poenget var det igjen likt på 13-13. USA trengte halvannet poeng, mens Europa trengte kun ett. 

«Vamos Carlota»

Gjennom hele uken har det vært en spiller som har fått mer oppmerksomhet enn andre – nemlig hjemmefavoritten Carlota Ciganda. Det er første gang Solheim Cup spilles på spansk jord, og det var nok utslagsgivende for at titusenvis av spanjoler har tatt turen til Marbella-området og Finca Cortesin de siste dagene. 

Det var nesten skrevet i stjernene at det var nettopp Ciganda som skulle få muligheten til å avgjøre årets Solheim Cup på hjemmebane. Foran kaptein Suzann Pettersen, lagvenninner og titusenvis av europeiske fans, satte hun den avgjørende bridieputten på den 17. greenen. Like etterpå ble hun omfavnet av hele det europeiske laget. 

Så mye betydde seieren for Carlota Ciganda.
Så mye betydde seieren for Carlota Ciganda.

Emily Kristine Pedersen tapte i den siste matchen mot Lexi Thompson 2&1, og dermed ble resultatet 14-14 sammenlagt.

Norsk Golf kommer med flere reaksjoner utover ettermiddagen og kvelden. 

Her er den fullstendige resultatlisten

Powered by Labrador CMS