Lag-NM, 1. divisjon//

Favorittene vant i Sandefjord: – Det er en gulrot å vinne, men det var ikke et must

Hele turneringsuken på Sandefjord var truet av lyn og torden, men samtlige fire spilldager (med innspillsrunde) ble gjennomført uten stopp i spillet og utsettelser.

Asker GK (i midten) flankert av Bærum og Grini golfklubber.
Publisert Sist oppdatert

Samtidig som Oslo GK og Fana GK befestet posisjonen som Norges beste golfklubber, konkurrerte golf-Norges nest beste i divisjonen under, 1. divisjon, om retten til opprykk til lag-NMs øverste nivå i 2024. Etter tre dager med golf og elleve tellende runder for hvert lag, var det til slutt Asker GKs herrelag (-29) og Larvik GKs damelag (+9) som stod igjen som vinnere på Sandefjord golfklubb.

Spillende Asker-kaptein Peder Wittussen avviser at seieren var forventet, men at laget hans regnet med å kjempe i toppen.

– For første gang på en god stund stilte vi med et ganske bra lag, blant annet fordi Joachim Larsen Tegner kunne være med. Vi hadde forhåpninger og ambisjoner om ikke bare rykke opp, men også å vinne, sier Wittusen til Norsk Golf.

- Hadde dere en spesiell strategi?

– Vi prøvde å være litt konservative i foursome-rundene for der har vi tapt litt slag tidligere. Målet var å ligge litt rundt par eller litt under i foursome, før det gjaldt å gå på litt mer i foruballene, og holde to baller i spill hele tiden. Da blir det ofte lave scorer.

Ettersom hele fire lag rykker opp til elitedivisjonen, sier Wittussen at opprykksnervene glimret med sitt fravær. I tillegg til Asker rykket også Bærum, Grini og Haugesund golfklubber ett hakk opp.

– Sånn sett er det ikke så viktig om man ender på første- eller andreplass, men det er selvfølgelig alltid gøy å vinne. Det er en gulrot, men det var ikke et must.

- Lykkelige

Turneringsansvarlig (TD) Gerd Solerød oppsummerer turneringen på følgende vis:

– Førstefølelsen er at vi var lykkelige som slapp unna tordenvær og utsettelser. Det var nære på i hvert fall de to første dagene. Det er marerittet når det er to runder som skal spilles på én dag. Ellers gikk det veldig bra, sier Solerød til Norsk Golf.

- Hvor nære var dere å måtte bruke hornet?

– Vi bruker å blåse når tordenværet går innenfor sirkelen på to mil, og det var vel ett lyn som var innafor, men så ble det veldig stille. Da valgte jeg å la det fortsette, og da kom det ingen flere lynnedslag. I sum ble det utrolig bra turnering sånn værmessig, og spillemessig ble det vel også bra.

Til tross for stadig fare for lyn og torden, kom golferne i Sandefjord seg gjennom lag-NM-uka uten en eneste utsettelse.

Ifølge Solerød var det ingen store regelkontroverser å rydde opp i, men noen merkelige hendelser var det.

- Sånn sett var det en fredelig turnering, men det var en ball som havnet oppe i et furutre, som aldri falt ned. Det er ikke så vanlig. Spillerne klarte å identifisere ballen, og de var sikker på at det var riktig ball. Da fikk de droppet på vanlig måte. Ingen klatret opp i treet.

Ikke rørt en golfkølle på to måneder

I dameklassen var det til slutt Larvik GK som stakk av med seieren med to slags margin ned til Nøtterøy på andreplass, som også rykket opp. Kaptein Mariell Bruun sier at hun er fornøyd med spillet selv om det ikke var optimalt.

– Vi føler egentlig at vi er et lag som ikke er godt nok for eliten, men alltid er i toppen i 1. divisjon. Det har vært litt opp og ned de siste årene. Ingen av oss trener noe særlig golf, så vi tar det litt på sparket hvert år, sier Bruun til Norsk Golf.

Da Norsk Golf er på tråden har Bruun akkurat rukket å komme hjem fra Sandefjord, før ferden har gått videre til treneroppdrag i Slovakia. Den tidligere golfproffen sier at mesteparten av tiden nå går med til å trene andre, blant annet som trener i Asker golfklubb og på toppidrettslinjen på Wang.

- Jeg har ikke tid til å spille golf. Før lag-NM har jeg ikke tatt i en golfkølle på to måneder, så man har ikke så høye forventninger.

Larvik GK (Mariell Bruun er nummer fire fra venstre) flankert av Nøtterøy GK (til venstre) og Trondheim GK.

Det er ingen funksjonalitet i Golfbox som gjør at det kan føres livescore fortløpende under foursome- og fourball-rundene. Dermed er eneste mulighet til en kontinuerlig oppdatert ledertavle, at det gjøres manuelt. Det krever ressurser. Derfor var det kun på søndagens avsluttende runde at det ble praktisert livescore, dog i særdeles begrenset form i form av muntlig overlevering etter halvspilt runde.

– Det er litt kjipt at det ikke er livescore på de første dagene, og på siste dag vet man egentlig ingenting før siste scorekort er signert. Da aner man ikke om det er jevnt eller om man må prøve noe ekstra. Det er ikke alle som liker å vite scoren, og syns det er stress, mens andre får litt rush av det.

Skummelt med foursome

Det var i utgangspunktet påmeldt sju lag i dameklassen, men bare seks av lagene spilte. At det er færre damelag enn herrelag, er ikke uvanlig i lag-NM. Bruun sier det er vanskelig å si noe om hvorfor, men erkjenner at det er et tema blant spillerne.

- Det er litt manko på damer som har lyst til å konkurrere i mesterskap som dette. Det er mange som syns det er skummelt å spille foursome med annethvert slag på ballen hvis man ikke har gjort det før. Så tenker mange at NM er NM, så det blir litt mer press enn i en vanlig klubbturnering, sier Bruun.

- Er dette en problematikk dere snakker om internt?

– Det å få jenter inn i golfen har alltid vært et samtaleemne. «Golfjentene» forsøker også å rekruttere jenter, men det er generelt vanskelig. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men det er noe man prøver å gjøre noe med.

- Kan man håpe på en «Celine Borge-effekt», slik som med Viktor Hovland?

– Man kan jo håpe på det, men Celine gjør ikke like mye ut av seg som Viktor gjør. Men det at man ser at hvis man trener nok, så kommer man seg dit man drømmer om, så er Celine et kjempegodt eksempel på det.

Fornøyd arrangør

Daglig leder ved Sandefjord GK, Vanja Montgomery, beskriver lag-NM som et vellykket arrangement.

– Vi hadde veldig mange fornøyde spillere, og vi var heldig som slapp unna lyn og torden og spillavbrudd. Vi har bare fått gode tilbakemeldinger fra alle spillerne. Vi serverte kaffe og kake på hull 1 på siste dag, og det har vi fått mange gode tilbakemldinger på, selv fra de som spilte dårlig. Det var en veldig morsom uke, og mye god golf, sier Montgomery.

Til sammen tjue lag deltok i årets 1. divisjon. 14 herrelag og 6 damelag.

Vanligvis, i hvert fall ofte, er arrangøren blant lagene som deltar selv, men ikke i dette tilfellet. Samtid som klubben arrangerte 1. divisjon på hjemmebane, spilte Sandefjords herrelag 2. divisjon på Norsjø.

- Vi søker jo om å få turneringer, og vi søkte om å få lag-NM. Vi ble tidelt 1. divisjon, uten at jeg vet hvorfor. Vi har arrangert tidligere uten at vi har lag med.

Montgomery erkjenner at tørke og lite vann har gjort det utfordrende å få banen i tipp topp stand, men flere spillere Norsk Golf har snakket med sier at de er imponert over innsatsen til banemannskapet i forkant av turneringen.

- Banen var ikke helt i tipp topp stand, men vi har hatt ballplassering på fairway. Vi fikk tilbakemeldinger på at spesielt greenene var bra, men vi ser jo hva halvannen måned med tørke har gjort med for eksempel utslagsstedene.

Ledertavle 1. divisjon herrer

Ledertavle 1. divisjon damer

Powered by Labrador CMS