Golfregler//

For få spillere kan reglene – setter opp ekstrakurs

– Det er for få som kan fasiten når diskusjonen på terrassen oppstår, mener regelansvarlig Thore Wilhelmsen i Norges Golfforbund. Derfor setter de opp kurs fra Bodø i nord til Stavanger i sør. 

Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre i krevende regelsituasjoner. Her er en forbundsdommer i aksjon under årets NM på Bjaavann.
Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre i krevende regelsituasjoner. Her er en forbundsdommer i aksjon under årets NM på Bjaavann.
Publisert Sist oppdatert

Hver eneste uke spilles det turneringer på norske baner. Enten det er damedager, herredager, tirsdagsgolf eller norgesmesterskap, er det ofte konkurranser på hjemmebanen din.

Mange av disse klubbturneringene ender med regeldiskusjoner på terrassen, og ofte får spillerne enten feil svar eller ingen svar, opplever regel- og turneringsavdelingen i Norges Golfforbund. 

– Alle som konkurrer i golf ønsker å spille etter reglene og at turneringene arrangeres etter reglene. Her er det forbedringspotensial i mange klubber, og mange klubber kan ha stor nytte av å bygge opp og sikre regelkompetansen, forteller Thore Wilhelmsen, regelansvarlig i NGF. 

Derfor setter NGF opp flere regelkurs enn vanlig. Istedenfor å ha ett kurs i året, vies det nå to helger i oktober til «nivå 2 regelseminar» over hele landet. Kurset er basert på R&A-kurset «Level 2 Rules Seminar», som er oversatt til norsk og hvor erfarne dommere er kurslærere.

Høstens utvalgte kurssteder er:

  • 21.- 22. oktober på Hauger GK
  • 21.- 22. oktober på Sola GK
  • 28.- 29. oktober på Mjøsen GK
  • 28.- 29. oktober på Salten GK
  • 28.- 29. oktober på Meland GK
  • 28.- 29. oktober på Byneset GK

Skal gjøre veien kort

Målet til Wilhelmsen og resten av NGF er at veien til bedre regelkunnskap i Golf-Norge skal bli kortere. 

Thore Wilhelmsen, spill- og dommerkonsulent i forbundet.
Thore Wilhelmsen, spill- og dommerkonsulent i forbundet.

– Med høstens kurstilbud blir terskelen lav for å kunne delta. Fra å ha arrangert ett kurs årlig slår vi nå på storetrommen og skal arrangere kurset hele seks steder i oktober. 

– Holder man til innenfor en grei kjøretur fra høstens utvalgte kurssteder, skal klubbene ha gode unnskyldninger for ikke å delta, spøker Wilhelmsen. 

Målgruppen er personer som har en tilknytning eller en rolle i en golfklubb. Være seg daglige ledere som ofte får regelspørsmål fra medlemmer, trenere som skal hjelpe utøverne sine eller et medlem i herre- og damegruppen som har ansvar for å sette opp turneringer.

– Etter å ha fullført nivå 2 er man også kvalifisert til å kunne holde regelkvelder i klubben sin, hvor «klubbpresentasjonen» er skreddersydd til dette formålet. I tillegg kan man være med å hjelpe til med reglene når klubben arrangerer Narvesen Tour eller andre turneringer, forteller Wilhelmsen. 

Etter gjennomgått kurs, tar deltagerne en nettbasert regeltest hjemmefra. Dette for å sikre at deltagerne har fått utbytte og kunnskap fra kurset.

Kan bygge videre

Med årets kursplan ser NGF for seg både å øke regelkompetansen i klubbene, til stor nytte for klubbenes medlemmer, men også muligheten til å rekruttere flere som på sikt kan bli golfdommere.

På sikt er målet å få flere dommere inn i Golf-Norge, for nivå 2 regelseminar er siste av tre steg i NGFs dommerutdanning.

– Erfaringen fra tidligere er at flere kursdeltagere har blitt litt hekta og har ønsket å bli dommer etter endt kurs. Da tilpasser NGF et opplegg for disse, selv om kandidatene ikke har tatt de tre stegene i «riktig» rekkefølge.

For i utgangspunktet er rekkefølgen et nettbasert nivå 1-kurs, etterfulgt av en aspirant-periode hvor man er med på turneringer og avsluttes med regelkurset NGF skal arrangere i oktober. 

– Dette er ikke et dommerkurs, men en måte å få økt regelkompetansen i Klubb-Norge. Dersom en deltager synes regler er interessant og har lyst til å hjelpe spillere med regelspørsmål i turneringer, er de hjertelig velkommen til å bli med i dommerutdanningen, konkluderer Wilhelmsen. 

Virker dette som noe for deg? Ta en titt på NGFs sider her

Powered by Labrador CMS