MENINGER//

«Hole-in-One for Saudi-Arabia»

Det var ikke snakk om en sammenslåing, men første gang et land har tatt over en hel idrett. Det er stygt, men det er bare starten, skriver Andreas Selliaas.

Yasir Al-Rumayyan er også styreformann i PIF og fotballklubben Newcastle, som PIF kjøpte i 2021.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Innholdet gir uttrykk for skribentens mening.

Det var mange medier som beit på PR-trikset til Det saudiske oljefondet (PIF) tirsdag og refererte til sammenslåingen av LIV Golf, PGA og DP World Tour (tidligere Europaturen). Det var ikke snakk om en sammenslåing, men første gang et land har tatt over en hel idrett. De ønsker å erobre idrettsverdenen for å få innflytelse og støtte fra dem som ikke er så nøye med menneskerettigheter. Det er stygt, men det er bare starten.

Styreformannen i den nye golfsammenslutningen, som ennå ikke har fått noe navn, er Yasir Al-Rumayyan. Han er også styreformann i PIF og styreformann i fotballklubben Newcastle, som PIF kjøpte i 2021.

Mektigst i idretten

Han er også styremedlem i SoftBank, som inngikk en hemmelig avtale med FIFA-president Gianni Infantino, tidlig i hans presidentperiode om å etablere et utvidet Club World Cup og en global Nations League. Begge turneringene møtte motstand, særlig fra UEFA, blant annet fordi ingen visste hvor pengene kom fra.

Nå vet vi at Saudi-Arabia sto bak forslaget og pengene. Og i år skal de arrangere Club World Cup i det gamle formatet, mens turneringen i 2025 vil ha 32 lag, akkurat slik Saudi-Arabia ønsket det.

Vertskapet for turneringen i 2025 er ennå ikke klart, men det ligger vel i kortene hvem som får denne turneringen.

Inspirert og provosert av Qatar

Saudi-Arabia har investert vanvittige summer i mange idretter og i mange land, men det er fotball-VM som er det store målet, selv om de også ønsker seg både vinter- og sommer-OL.

Saudi-Arabia ble både inspirert og provosert av Qatars VM-suksess. Og det er fotball-VM i Qatar som bør være referanserammen for det vi nå ser i fotballen, golfen og i andre idretter.

Hadde Qatar mistet VM og motstanderne fått viljen sin, hadde det vært en sjanse for at andre likesinnede og mye mektigere stater hadde sett en annen vei og prøvd å erobre andre arenaer enn idretten.

Men nå er det fotball-VM som er standarden for autoritære stater i Midtøsten.

Etter at det ble kjent under FIFA-kongressen i Rwanda, at Marokko hadde inngått et samarbeid med Portugal og Spania om å få fotball-VM i 2030, var det mange som mente at Saudi-Arabias ønske om å få mesterskapet sammen med Hellas og Egypt samme år lå dødt, og at Saudi-Arabia heller ville gå for mesterskapet i 2034.

Det kan ha vært en forhastet konklusjon. De siste ukene har Saudi-Arabia rigget seg til på best mulig vis for å få mesterskapet i det året de selv ønsker.

I midten av mai inngikk Det afrikanske fotballforbundet (CAF) en samarbeidsavtale med Det saudiske fotballforbundet (SAFF) om alle deler av fotballen i Afrika.

Og like etterpå kom det fram at Saudi-Arabia var villig til å legge milliardbeløp på bordet for å etablere en Afrikansk superliga, en liga som har fått godkjentstempel av FIFA-president Gianni Infantino.

CAF har 54 medlemmer og hvis Saudi-Arabia greier å forplikte de fleste av disse landene til å stemme på dem når fotball-VM i 2030 skal avgjøres er det stor sannsynlighet for at de får mesterskapet.

Til angrep på pressen

Saudi-Arabia hater å tape og på lik linje med Qatar ønsker de å manøvrere seg inn i posisjoner som gjør at de nesten sikkert får det de vil ha.

Saudi-Arabia har ennå ikke lansert sitt kandidatur for VM i 2030, men når de gjør det er det fordi de tror de er sikre på å få mesterskapet.

Og en av dem som skal drive lobbyarbeid internt i FIFA er SAFF-president Yasser Al-Misehal. Han er akkurat valgt inn som første saudier i FIFA Council. Han sitter altså på stolen ved siden av Gianni Infantino på alle FIFAs styremøter.

Da Idrettspolitikk.no gikk bort til ham etter en prisutdeling som CAF avholdt i forbindelse med FIFA-kongressen i Rwanda tidligere i år, for å spørre ham om hva sjansen var for at Saudi-Arabia ville få VM i 2030 nå som Marokko hadde koblet seg på en europeisk søknad, ble han svært aggressiv og gikk til fysisk angrep på kameramannen som vi hadde med og som filmet min henvendelse.

De hadde ikke søkt og det var frekt å filme uten tillatelse var beskjeden vi fikk. Dette er måten de skal få mesterskapet på: penger og trakassering.

Saudi-Arabia har allerede greid å kapre Lionel Messi og Christiano Ronaldo for å promotere Saudi-Arabia og nå har PIF også kjøpt fire saudiske elitserieklubber og er i ferd med å hanke inn flere gamle verdensstjerner for å kaste glans over ligaen i Saudi-Arabia.

Målet til PIF er at den saudiske elitserien skal bli en av de beste ligaene i verden.

Den første store spilleren PIF hanket tak i etter overdragelsen av de fire klubbene var Karim Benzema, som får i underkant av en milliard i året for å trappe ned karrieren i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia gjør ingen forskjell på golf eller fotball eller andre idretter. Vil de ha noe, kjøper de det.

Oversikt over investeringer Saudi-Arabia har gjort i idretten siden 2018.

Hvem har mot til å si imot?

Dette er en del av den nye vulgærkapitalismen i idretten og for dem som har et snev av nostalgi og bryr seg om at idrett er noe annet enn store stjerner, store penger og store medieavtaler, så må må det være vondt at idretten er i ferd med å bli et gissel i et storpolitisk spill.

Spørsmålet er hvem som orker å være med på dette lenger og hvor mange som gir blaffen.

Det er ikke utenkelig at Saudi-Arabia får Club World Cup i 2025 og at de fire PIF-eide lagene får delta og sannsynligvis med flere store avdankede fotballstjerner på laget.

Det er også stor sannsynlighet for at Arsenal og Manchester City med Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland deltar og det er en sjanse for at VG (som har rettighetene til turneringen i dag) eller andre norske aktører får rettigheter til turneringen.

Det øker sjansen for at Saudi-Arabia får den sympatien de ønsker å kjøpe og at sannsynligheten for at de får VM i 2030 eller 2034 øker betraktelig. Hva gjør NFF da?

Når det gjelder golfen blir det spennende å se på hvilke reaksjoner PIF-overtagelsen får fra dem som tok sterk avstand fra LIV Golf og som gikk glipp av mye penger fra Saudi-Arabia fordi de var trofaste mot PGA, men nå blir nødt til å spille sammen med dem som lot seg friste av disse pengene.

Er det godt betalte golfere som skal utgjøre den første høyrøstede opposisjonen mot saudiske oljepenger eller faller de raskt inn i folden og konsentrerer seg kun om det de kan best, golf?

Denne kommentaren ble først publisert på idrettspolitikk.no

Powered by Labrador CMS